Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kredi kartıyla yaşamak

Kredi kartıyla yaşamak
 

-


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kredi kartı borçlarını yapılandıran 5915 sayılı 'Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunu onayladı.
Ancak tasarı ile sadece belli bir tarihe kadar ödenmeyen temerrüde düşen veya takibe uğrayan kredi kartı borçlarının yapılandırılması sağlanacak. Esas borcun, müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde ödenmesi durumunda herhangi bir ilave faiz hesaplaması yapılmayacak. Kredi kartı hamili taksitle ödemeyi tercih ederse, esas borcun tutarı 6 taksit için 1.04, 12 ay taksit için 1.08, 24 ay taksit için 1.18, 36 ay taksit için 1.26 katsayısı ile çarpılacak. Böylece toplam borç hesaplanacak. Bu rakam eşit olarak bölünerek aylık taksitler halinde ödenecek. Ödeme planının imzalanması halinde borç, icra takibine konulmuş ise takip dava masraf ve harçlarının tamamı, kanuni vekalet ücretinin ise belli bir oranı borçlu tarafından ödeneceği söylenmektedir.

Ancak, Tüketiciler Birliğinin tespit ve analizlerine göre, şu anda 10 milyon tüketici, sadece asgari tutarı ödeyerek kart borcunu faizlendirmekte ve günü kurtarmaktadır. Küresel krize, yüksek faiz oranına rağmen kart borcunu öteleyerek ödemeye çalışan tüketicilerin yeniden yapılandırma kapsamına alınmamış olması vahim bir hata olacak ve yeniden yapılandırma düzenlemesi ile amaçlanan toplumsal gerilimin yok edilmesi amacına ulaşılamayacaktır.

Hatırlayacağınız gibi kredi kartı borçluları için Başbakan Erdoğan, "Kusura bakmasınlar kredi kartının mağduru olmaz. Kredi kartıyla borçlananları şöyle bir farklı yere koyuyorum, onlara da dürüst gözüyle bakmam. Kredi kartı kullanıyorsan fazlasını kullanma. Şimdi diyorlar ki (bunları bağışlayın, affedin, bunun üzerine çizgi çekin). Nasıl çekeceksin? Kart mağduru olmayıp da alın teriyle kazananın hakkı ne olacak? Kredi kartı mağduru diye bir kurum oluşturacaksınız, bunların bedelini de onlara ödeteceksiniz. Biz burada emanetçiyiz. Siz bize bir emanet veriyorsunuz, biz bu emaneti adil biçimde kullanmak, kullandırmak zorundayız" demişti.

Bende bir vatandaş olarak, emanetçi oldukları bu makamda insanlara eşit ve adil bir biçimde davranmaları gerektiğini savunuyor, kendilerinden de böyle yapmalarını bekliyorum. İnsanları sınıflandırarak, makarna, kömür, beyaz eşya hatta para yardımı yaparak ne kadar adil davrandığından şüphe ederim

Zaten herşey ortada değil mi? Küresel krizin başlangıcından itibaren krizden çıkmak amacıyla dünyada ekonomiye 5 trilyon dolar harcandığı ve 2. dünya savaşının yaralarının sarılması için 3, 6 trilyon dolar harcandığını, küresel krizin savaşın zararını bile geçtiği söylendiği bugünlerde, işini kaybeden insanların sayısı her geçen gün çoğaldı mı? Başbakanımız meydanlarda halka en az 3 çocuk yapın derken, bu çocukların ihtiyaçları nasıl karşılanır? Bu insanlar ne yer ne içer? Nasıl yaşarlar..?d iye hiç düşünülmedi mi?

İşte nasıl yaşadıkları da ortada. Kredi kartıyla..!

 
Toplam blog
: 17
: 905
Kayıt tarihi
: 31.07.08
 
 

15/01/1962 Kahramanmaraş doğumluyum. Ankara'da yaşıyorum. Hayatın içinde olmasa da kıyısında herkes ..