Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kredi kartların da kıyas yapalım...

Kredi kartların da kıyas yapalım...
 

Toplum olarak bilinçli kredi kartı kullanıyor muyuz?..

Hayır kullanmıyoruz..Özel bankalarda kredi kart ücretlerinin olmasına rağmen ve bu bankalarda kredi kart faizlerinin yüksek olmasına rağmen hangimiz bunu düşünerek kullanmaktan vazgeçiyoruz.

Hiçbirimiz..

Peki ne yapacağız?...

Araştıracağız...

Türkiye' de özel bankaların kredi kart ücretleri 20.00 ile 35.00 YTL arasında değişmekte olup, bu bankalar da toplam 500 milyon USD yıllık kart ücreti toplanmaktadır. Yıllık olarak toplanan bu 500 milyon USD bankalar için çok büyük, hazır ve kolay bir gelirdir.

Ayrıca özel bankaların kredi kart faiz oranları da (5.in üzerinde), kamu bankalarına oranla (Ziraat bankası 2.90, Halk bank 3,75) daha yüksektir.. Yine bu yüksek faizlerden elde edilen faiz gelirleri, bankalar için büyük bir iştah açıcı pastadır..Bu pastadan pay alabilmek için de, tüm kampanyalarını cazip hale getiriyorlar..

Tüm bu olumsuzluklara rağmen neden peki bu kartları kullanıyoruz.. Hem kart ücreti var, hem faiz oranı yüksek... Çünkü reklam, çünkü kampanyalar, çünkü taksit seçeneklerinin çokluğu.. Bir taraftan topluma bir kazanç sağlıyor gibi görünerek cazip hale getirilen kredi kartları, diğer taraftan bizlerden daha fazlasını alıyor.

Türkiye'de insanların alım gücünün düşmesiyle piyasalarda ki durgunluğu bu kartlar sayesinde, uzun vadeli taksit seçenekleriyle cazip hale getirerek hareketlenmesini sağlıyorlar. Ve yine toplumumuz kredi kartları ödeme konusunda da zorlandığı için asgari ödemelerle ekonomisini döndürmeye çalışıyor. Ve yine burada ödedikleri yüksek faizi göremiyorlar...

Yukarıda da dediğim gibi uzun vadelerle cazip gibi görünen kartlar, diğer taraftan daha fazlasını bizden alıp götürüyor.

Oysa üç kamu bankasının (Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf bank) kredi kart ücretinin bulunmamasına rağmen, faiz oranlarının özel bankalardan daha düşük olmasına rağmen talep neden bu kartlara olmuyor sizce.?

Kanımca bunun sebebi; Kamu bankalarının medyada yeteri kadar reklamlarının bulunmaması, yetersiz tanıtımlar ve taksitli kampanya seçeneklerinin sınırlı olmasından dolayı kaynaklanıyor. Ya da zihinler de kamu bankası imajı hantaldır, ağırdır düşüncesi bulunuyor hala..

Oysa kamu bankalarının kredi kart ücreti yok, faiz oranları düşük yani her durumda diğer kredi kartlarına göre daha kazançlı.. İnsanlarımız bu tür aldatmacalara kanmamaları gerekiyor aslında, kazanç nerede ise orada olmalıyız.. Bunları bilmemiz için illa reklam, tanıtım beklememeliyiz araştırıp öğrenmeli ve ona göre kredi kart sahibi olmalıyız.

Bu konuda toplumumuzun bilgilendirerek, daha bilinçli bir tüketim toplumu olmamızın sağlanması gerekiyor.. Bizler de bu kazancın farkına varıp, taleplerimizi ona göre yapmalıyız.

Bilinçli tüketici olalım...

 
Toplam blog
: 529
: 3765
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

İstanbul'da doğmuşum... Dünyalar tatlısı bir kızım var... Herkesi kolay kolay sevemem... ..