Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '07

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kredi kartlarından alınan yıllık ücret

Kredi kartlarından alınan yıllık ücret
 

Bankaların yıllık kredi kartı ücretlerinde artık kantarın topuzunu iyice kaçırdığı bütün kredi kartı kullanıcıları tarafından biliniyordur herhalde bankaların kredi kartı kullanıcılarından talep ettiği yıllık ücret bütün kart kullanıcıları tarafından tepkiyle karşılanmasına rağmen bu konuda bankalar aleyhinde yasal uygulamalar olmasına rağmen pratikte henüz bu konuda somut bir adım atılmış değil. Bankalar kart kullanıcılarından talep ettiği yıllık 15-30 ytl arasında değişen paralar şöyle basit matematik hesabı ile Bankalar kart merkezi verilerine göre 31 milyon civarında kart kullanıcısı olduğu gerçeğini düşünürsek tek seferde 500 milyon dolardan fazla bir para ediyor.

Tüketiciler Birliği Başkanı Bülent Deniz, 2003'ten önce alınan kartlardan ücret talep edilemeyeceğini, ancak bazı bankaların uygulamaya devam ettiğini söyledi. Böylece kredi kartı pazarında lider konumda olan Yapı Kredi,
Garanti, İş Bankası, Akbank ve Finansbank gibi bankalar ciddi kazançlar sağlıyor. Uygulamaya karşı gösterilen itirazlar üzerine bankalar da tepkinin boyutu ve müşterinin kalitesine bakarak farklı uygulamalar sergiliyor. Bazı bankalar aşırı tepki gösterip kartını iptal ettirmek isteyen müşterilerinden bu parayı tahsil etmekten vazgeçiyor. Bazıları ise müşterilerinin haberi olmadan onların birikmiş alışveriş puanlarından bu parayı tahsil ediyor. Bu durumu çifte standart ve adamına göre muamele olarak değerlendiren tüketici dernekleri ise kart bedeli ücretinin tamamen kaldırılması gerektiğini ifade ediyor.

Tüketiciler Derneği Başkanı Engin Başaran yıllık kart bedeli uygulamasının hukuksuz ve tüketici ahlakıyla bağdaşmayan bir uygulama olduğunu belirterek uygulamaya son verilmesi çağrısında bulunuyor. Tüketicilerin, bu tür talepleri kaymakamlıklar bünyesinde faaliyet gösteren tüketici hakem heyetlerine şikâyet etmesini isteyen Başaran, bankaların bu yolla gelen başvurular karşısında geri adım attıklarına dikkat çekiyor. Bankaların sebepsiz zenginleşmesine neden olan bu uygulamanın özellikle kredi kartı pazarında lider konumda olan bankalara büyük bir avantaj sağladığına dikkat çeken Başaran, bunun bankalar arasındaki rekabeti de olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor. Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz ise 2003 yılından önce alınmış kredi kartlarından böyle bir ücretin talep edilemeyeceğini, bu konuda ısrar eden bankaların da kanuna aykırı davrandığını açıklıyor. Deniz, 2003 yılından sonra kredi kartı alan banka müşterilerinin de 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu'ndaki "haksız sözleşmeler" bölümünden yararlanarak paralarını geri alabileceklerini ifade ediyor.
Tüketicileri bu konuda sessiz kalmamaya ve haklarını hakem heyetlerinde aramaya davet eden Deniz, sorunun ancak bu yolla çözülebileceğini ifade ediyor.

Bankaların 'gold'dan 'klasik'e, taksitliden 'platin'e kadar uzanan 100'e yakın farklı kredi kartı bulunuyor. Bu değişikliğe paralel olarak bankaların talep ettikleri yıllık kart bedelleri de karta göre değişiyor. Klasik kartlar için talep edilen yıllık kart bedelleri genellikle 15 ile 35 YTL arasında değişirken, yüksek limitli "gold", "platin" gibi kartlarda ise yıllık kart bedelleri 100 YTL'ye kadar çıkıyor.

HANGİ BANKA NE KADAR KART ÜCRETİ ALIYOR? (YTL)
Yapı Kredi : 35
Garanti Bankası: 25
İş Bankası: 25
Akbank: 25
Finansbank: 25
Vakıfbank -
HSBC: 25
Denizbank: 25
Halkbank -
Ziraat Bankası -
Fortisbank: 25
Citibank: 30

benim tavsiyem sizden alınan yıllık kart ücretine itiraz hakkınızı kullanmanız kimbilir belki tutar. Evet olan yine zaten var olan kredi kartı borcunu ödeyemeyen ama kullanmak zorunda kalmış alt gelir kesiminden insanlara oluyor ne yapalım atı alan bu ülkede üsküdarı geçiyor geriside kaderimiz böyleymiş deyip boyun büküyor.

 
Toplam blog
: 25
: 6435
Kayıt tarihi
: 12.12.06
 
 

İstanbul'da yaşıyorum, iktisat mezunuyum. Evliyim, 1 kızım,1 oğlum  var.... Siyaset, ekonomi ve s..