Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Eylül '12

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Kredi Kartlarından kesilen aidat ödemelerini geriye dönük olarak nasıl alabiliriz?

Kredi Kartlarından kesilen aidat ödemelerini geriye dönük olarak nasıl alabiliriz?
 

Türkiye’nin en büyük problemlerinden birisi, bankaların müşteri olarak gördüğü kişileri soymak için elinden gelen gayreti göstermesidir.

Bankalardan en fazla kazık yiyen tüketiciler, genellikle kredi alanlar ve kredi kartı kullananlar. Özellikle kredi kartı alanlar, ister kullansınlar, ister kullanmasınlar, mutlaka aidat altında bir ücret ödüyorlar. Ödeme gecikince de gecikme faizi adı altında ek ücret talep ediliyor.

Uzun zamandan beri ülkenin finansal gündemini meşgul eden kredi kartı ücretlerine, sonunda Yargıtay 13. Hukuk Dairesi noktayı koydu.

13. Hukuk Dairesinin kredi kartı aidatlarının yasal olmadığını, geriye dönük 10 yıllık ödenmiş aidatın da iadesi gerektiğine dair hüküm verdiğini Tüketiciler Birliği açıkladı.

Tüketici Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Tüketici, kredi kartı sözleşmelerinde aidat miktarı açıkça yazılmamış ise ya da yazıldığı halde kendisinin bunu kabul ettiğine dair onayı yoksa ve buna rağmen aidat alınmışsa, Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurabilir” diyerek, ne yapılması gerektiğini söylüyor.

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Dinç, “Kredi kartı kullanıcılarının sadece yüzde 1'i aidatlarına itiraz ederek geri alıyor, kalan yüzde 99'u ise devletin kanun çıkararak duruma müdahale etmesini bekliyor. 

Bankalar bu durumu bildikleri için itiraz eden yüzde 1'lik kısmın aidatını geri ödemekte, kalan yüzde 99 ile kar rekorları kırmaktadır. Tüketicilerin hesaplarında görünen bu tür haksız kesintilere derhal itiraz ederek, haklarını aramaları doğru olacaktır.”
Diyerek, tüketicilerimizin bilinçsiz olduğunu ve devletten her şeyi beklediğini paylaşıyor.

Bu gün ülkemizde kullanımda olan kredi kartı sayısı 50 milyonu aşmış durumda.

Kredi Kartı kullanıcıların geriye dönük olarak kesilen kart ücretini almak için,  bağlı bulundukları il veya ilçenin hakem heyetlerine müracaat ederek, kendilerinin rızası dışında kesilen aidatlarını geri alabilirler.

Bu şekilde itiraz edip kart aidatlarını geri alan tüketici sayısı 500 bin civarında, bu sayının artması, tüketicinin lehine olacak gibi görünüyor.

Zaten devlet bu konuda yasal bir düzenleme yapsa bile bankalar geriye dönük bir ödeme yapmazlar. Mutlaka tüketiciler Birliğine müracaat edip, karar çıkartmak gerekiyor.

Yani her şeyi devletten beklememek gerekiyor.

Kredi kartı kullanıcılarının sadece yüzde 1'i aidatlarına itiraz ederek geri alıyor. Geriye kalan yüzde 99'u ise devletin kanun çıkararak duruma müdahale etmesini bekliyor. Bankalar bu durumu bildikleri için itiraz eden yüzde 1'lik kısmın aidatını geri ödemekte, kalan yüzde 99 ile kar rekorları kırmaktadır.

Tüketicilerin hesaplarında görünen bu tür haksız kesintilere derhal itiraz ederek, haklarını aramaları doğru olacaktır. 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..