Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '10

 
Kategori
Emlak
 

Kredi kullanırken metrekare hesabını iyi yapın, yanılmayın!..

Kredi kullanırken metrekare hesabını iyi yapın, yanılmayın!..
 

Son yıllarda Türkiye’de inşaat ve gayrimenkul sektörü oldukça profesyonel değişikliklere uğradı. Artık ülkemizin her yerinde özellikle büyük şehirlerde “Markalı Konut” projeleri dediğimiz; profesyonel, güvenli, sağlam, geniş, rahat, kullanışlı ve direk müşteri memnuniyetine odaklı projeler yapılmakta. Gayrimenkul sektöründe başlayan “Markalı Konut” uygulamasıyla, haliyle artık gayrimenkul alırken de marka arar olduk. Bunun sebepleri belli; güven, konfor, ödeme kolaylıkları ve çeşit… Ancak “Markalı Konut” alırken de dikkat edilmesi gereken çok önemli noktalar var. Bu yazımızda belki de en önemli nokta olan gayrimenkulünüzü alırken kredi kullanma hakkında birkaç önemli ipucu vereceğim.

Eğer markalı bir projeden konut alıyorsanız şunu bilmenizde yarar var; inşaat firmaları sizinle alacağınız daire hakkında konuşurken genellikle dairenin net değil, brüt metrekareleri üzerinden konuşmayı tercih ederler. Peki brüt metrekare dediğimiz şey nedir?

Brüt metrekare; konutun kullanım alanına ek olarak balkon, sahanlık, apartman holleri kısacası binada konutun payına düşen tüm ortak alanlar ve dairenin kullanım alanlarının toplamı demektir. Ancak çoğu zaman kataloglarda yer alan veya size söylenen metrekare ile mimari projede yer alan net metrekare ölçüleri birbirini tutmaz bu da kafalarda soru işaretlerine sebep olur. Soru işaretlerinin oluşmasından ziyade, böylesine yanlış bilgilendirmeler daha farklı sorunlara da yol açmaktadır.

İnşaat firmalarının müşterilerine daire metrekarelerini söylerken üzerine ortak alanları da koyarak söylemeleri sizin banka kredisi kullanmanızı engelleyebilir veya beklediğinizden daha düşük kredilendirme ile karşılaşmanıza neden olabilir. İşte bu noktada önemli bir sorun ortaya çıkar. Peki nedir bu sorun?

Kredi almanızda size ciddi sıkıntılar yaşatacak bu sorun, binanın ortak alanlarına dahil olan otoparklar ve bu otoparkların daire metrekaresinde gösterilmesidir. Herhangi bir projenin kataloğunu elinize alıp incelediğinizde aynı daire için değişik bölümlerde birçok farklı metrekare yazıldığını görürsünüz, dairenin gerçek metrekaresini anlamak istiyorsanız özellikle elinizdeki katalogda yer alan oda metrekarelerinin toplamına dikkat etmelisiniz. Eğer banka kredisi kullanacaksanız, krediye başvurmadan önce bu kriterleri dikkate almalısınız, aksi halde brüt metrekare alanına dahil edilmiş olan otoparklar ve ortak alanlar, bankaların yapacağı değerlendirme sonucu kredinizin düşük çıkmasına neden olabilir. Örnek vermek gerekirse; size bildirilen brüt metrekare üzerinden alabileceğiniz maksimum krediyi hesaplarken brüt 170 m2 olarak bildiğiniz daire, yapılan ekspertiz ile net 135 m2 olarak çıkacaktır, dolayısı ile siz yüz bin lira kredi beklerken bankanız size en fazla seksen bin lira kredi verebileceğini söyleyebilir. Bu da sizin ihtiyacınız olan kredi miktarının düşük çıkmasına ve taahhüt ettiğiniz ödeme miktarını karşı tarafa ödeyemez durumuna düşmenize sebep olabilir. Tabi ki bu saydıklarımız bütün projeler için geçerli değil, ancak birçok firma açısından durum böyle denilebilir. Onun için siz siz olun eğer banka kredisi kullanacaksanız alacağınız dairenin net metrekaresini göz önünde bulundurup kredi başvurunuzu ona göre yapın.

 
Toplam blog
: 9
: 2209
Kayıt tarihi
: 08.04.10
 
 

Emrah Dönmez, 1978 İstanbul doğumludur. Uzun yıllar İstanbul gayrimenkul piyasasında başarılı işlere..