Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '14

     
    Kategori
    Hukuk
     

    Kredi masraflarının iadesi

    Kredi masraflarının iadesi
     

    Günümüzde en çok merak edilen konulardan biri bankaların kredi kullanan müşterilerinden kestikleri banka dosya masraflarının geri alınabilmesidir. Bunun için iki yol bulunmaktadır.  Şöyle ki;
     
    6502 sayılı Yeni Tüketici Kanunu'nda yapılan değişiklik ile kanunun 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe girecek olan hükümleri uyarınca dosya masrafı 2 bin TL'nin altında olan tüketiciler, ikametgâh adreslerinde bulunan ilçe hakem heyetine, 2 bin TL'den 3 bin TL'ye kadar olan alacaklar için ise valilik bünyesinde kurulan il hakem heyetlerine başvuru yapılması gerekmektdir. 3 bin TL'nin üzerindeki alacaklar için Tüketici Mahkemesi'nde dava açılması zorunluluğu getirilmiştir. 
     
    Bu yollara başvurmadan önce başvuru tarihi öncesi kesintilerin nelerden ibaret olduğu tespit edilmeli, dekont, döküm v.s gibi evraklar hazır olmalıdır. Bu evraklar yok ise banka tarafından kesilen masraf tutarı ve ne için kesildiği bilinmelidir. Bilinmediği takdirde veya bankanın müşteriyi bu konuda bilgilendirmemesi halinde bankaya gönderilecek mail, faks, iadeli taahhütlü ihtar, noter ihtarı vs ile gerekli bilgilere ulaşılmalıdır.
     
    DİLEKÇE ÖRNEĞİ
     
    ............. Bankası A.Ş 
    Genel Müdürlüğüne
     
    Talepte Bulunan : (İsim-TC Kimlik No-Adres-İrtibat Tel)
    Konu                   : Kredi masraflarının iadesi hakkında
    Açıklamalar         :
     
    Bankanızın .............. numaralı kredi müşterisiyim.Bugüne kadar kullanmış olduğum her kredi işlemlerinde kredi-dosya masrafı ödemekteyim. Yargıtay kararıyla; kredi-dosya masraflarının haksız şart niteliğinde ve tüketicilerden tahsilinin haksız olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle bankanızdan bugüne kadar kullanmış olduğum tüm kredilerin;
     
    a. Sözleşmelerini,
    b. Ödeme planı ve ödeme dekontlarını,
    c. Kredi kullandırılması için bankanızca yapılması gereken zorunlu masrafların ayrıntılı dökümlerini ve yapılan masrafın belgesini, tarafıma mail veya adresime bankacılık kanunu çerçevesinde verilmesini talep ederim. Cevap verilmemesi halinde ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağımı ve ilgili kurumlara şikayette bulunacağımı bildiririm.
     
    Kullanmış olduğum kredilere ilişkin olarak On yıl geriye dönük olarak kesilen masraf ücretlerinin toplamının ödeme tarihlerinden itibaren yasal faizi ile tarafıma derhal iadesini, aksi taktirde alacağımın faiziyle birlikte tahsili için her türlü mahkeme masrafları ve avukatlık ücretlerini bankanızdan tahsil etmek üzere yasal yollara başvuracağımı bildiririm.  ..../...../2014
    Ad, Soyad -İmza
     
    İlçe veya İl Hakem Heyetlerine başvuru için hiçbir masraf alınmamaktadır. Hakem heyetine başvuru esnasında başvurucunun elindeki tüm belge ve bilgileri sunması zorunludur. Yapılan başvuru sonucunda bankaca haksız olarak tahsil edilen bedelin iadesine karar verilmesi halinde icra müdürlüğünde başlatıcak icra takibi ile bankaya ödenen bedelin iadesi istenebilmektedir. Ancak hakem heyetlerinin verdikleri karar kesin olmadığından tarafların 15 gün içerisinde itiraz hakları bulunmaktadır. İtiraz durumunda  Tüketici Mahkemesinde Hakem Heyeti kararının iptali için dava açılması gerekmektedir.
                 
    Banka Dosya Masrafının geri alınmasında Tüketici Hakem Heyeti başvuru sınırını aşan bedellerde Tüketici Mahkemelerinde dava açılması gerektiği hallerde ise açılacak dava harca tabi olmayıp usul yasasına göre posta ve sair masraflar için mahkeme veznesine gider avansı yatırılması gerekecektir. Açılacak dava neticesinde mahkemenin tahsil edilen bedelin iadesine karar vermesi halinde kararın kesinleşmesine müteakiben bankanın haksız olarak tahsil ettiği bedel ile mahkeme için yapılan masraflar icra müdürlüğünde başlatılacak ilamlı icra takibi ile geri alınabilmektedir. 
     
    Av. Gündüz Gececi
     
    Toplam blog
    : 1
    : 53
    Kayıt tarihi
    : 18.09.12
     
     

    1981 doğumlu olup Erzurumludur. Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu olan Av. Gündüz Gece..