Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mayıs '20

 
Kategori
Ekonomi Yayınları
 

Kripto Para(Bitcoin)

Kripto Para(Bitcoin)
 
Sevgili okurlar, bildiğiniz üzere son dönemlerde isminden sıkça söz ettiren bir yatırım modeli var, Bitcoin! İşte bu hafta sizler için bu yatırım modelini derledim. Öncelikle şu sorunun cevabını verelim. Bitcoin nedir? Bitcoin herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, vs. ile ilişiği olmayan elektronik bir para birimidir. Virgülden sonra 100-milyonuncu basamağa kadar birimlere ayrılabilir. Bitcoin (sembolü: ?, kısaltma: BTC) Ayrıca Derin Ağ’da en çok kullanılan para birimidir.
 
3 Ocak 2009 senesinde, sesiz sedasız kullanıma giren Bitcoin özellikle son aylarda ki çıkışı ile pek çok kişinin merceği altında. Bu sisteme yatırım yapmak isteyenler için alım satım hizmeti veren birçok yerli ve yabancı platform bulunmakta. Hesaptan havaleden, kredi kartından transfere birçok opsiyon sunuyor. İnternet sitelerini gezdiğiniz zaman, o kadar çok fikir, düşünce ve iddia ile karşı karşıya kalıyorsunuz ki sizde acabalarla dolu bir sürecin içerisine giriyorsunuz. Yatırım yapıp yapmama noktasında, ne kadar sağlıklı olduğunu yazımın daha ilerisinde anlatacağım. Kararı da size bırakacağım, yatırım yapmak istiyorum diyenlerdensiniz şirketi iyice araştırmanız öncelikli tavsiyemdir. Diyelim ki, şirketinizi seçtiniz ilk yapmanız gereken şeylerden bir tanesi üye olduktan hemen sonra 2FA özelliğini devreye koymaktır. Çift aşamalı doğrulama sayesinde, hesabınızın hack’lenip paranızın çalınmasının önüne geçmiş olacaksınız.
 
2FA için ya SMS desteği yada Google’ın uygulaması Authenticator’ı kullanabilirsiniz. Google’ın söz konusu uygulaması her girişinizde size özel ikinci bir şifre oluşturduğu için hesabınız daha korunaklı hale geliyor. Google’ın söz konusu uygulaması hem App Store’da hem de Google Play’de ücretsiz olarak yer alıyor. Para oluşturma işlemine madencilik (mining) denilmektedir. Madencilik, hesaplama yetkisini ve gücünü kullanarak matematiksel işlemleri gerçekleştirme işleminin genel adıdır. Bu işlemleri yapmak için, sunulan bitcoin yazılımını indirerek donanımları (genellikle ekran kartları) üzerinde yoğun işlemci gücü gerektiren işlemleri gerçekleştiren bitcoin ağındaki düğümlere “madenci” denilmektedir. Bitcoin mining’i kendi kuracağınız bir sistem ile yapabilirsiniz. Ancak son dönemde oldukça popülerleşen bir başka Bitcoin madenciği yöntemi ise hali hazırda büyük yatırımlar yapan platformlara yatırım yaparak kardan pay almaktır. Konuştuğum bazı arkadaşlarımın söylediklerine göre, neredeyse her ay bir maaş kadar kar payı alıyorlar. Kulağa gayet cazip geliyor değil mi? Bir miktar yatırıyorsunuz, o para dövizden elde edilen kar gibi her ay nakit paraya dönüşüyor.
 
Peki sistem şuanda gerçek böyle olsa da, birde bıçağın diğer yüzü var. Kripto para birimlerine yatırım yapan her gün onlarca kişinin hesabı hack’leniyor, çalınıyor veya hızlı düşüşler yaşıyor. Devletler ve finans dünyasının uyardığı bu para birimleri hakkında son uyarı da Deutsche Bank’tan geldi. Banka, “Tüm paranızı kaybedebilirsiniz” dedi. Kripto para birimlerinin güvenilirliği konusunda dünyada herkesin aklında soru işaretleri var. Devletler ve finans dünyasından ise art arda olumsuz yorumlar geliyor. Paraların hızlı düşüşü, çalınması, hack’lenmesi ve kaybedilmesi de bu yorumları teyit eder nitelikte. Deutsche Bank’ın Servet Yönetimi birimi kripto para birimlerine yatırım yapılmasını önermiyor. Birimin Genel Müdürü Markus Müller’e göre kripto paralara yatırım yapanlar tüm paralarını kaybetme riski ile karşı karşıya.
 
Geçtiğimiz günlerde Japonya’nın en büyük kripto para borsalarından Coincheck’in piyasa değeri 534 milyon dolar olan ‘NEM’ adlı kripto para birimine ait şifrelenmiş kodlar çalındı. Bitcoin hariç bütün kripto para birimlerine ait işlemleri dondurduğunu açıklayan Coincheck, mevcut rezervin yüzde 90’ına tekabül eden bu paranın 260 bin NEM sahibine geri ödeneceğini duyurdu. Japonya’da daha önce de 2014 yılında bitcoin ticaretinin yüzde 80’ini yöneten Mt-Gox adlı kripto para borsası 400 milyon dolar değerindeki Bitcoin’i kaybetmiş ve iflas etmişti.
 
Gördüğünüz üzere, bir taraftan kar yapanlar da var. Bir taraftan zarar eden, iflas eden, elindeki avucundakini kaybedenlerde var. Yatırım yapın veya yapmayın diyemem. Ama bir dönem, insanlar elindeki tahılı verip, şeker alırken. Altın akçe ile alışveriş yapmaya başlamış. Sonra para bulunmuş derken, bugün paralar da sanallaştı. Burada dönemi görmek çok önemli diyorum. Haftaya görüşünceye dek, esen kalın.
 
Toplam blog
: 97
: 66
Kayıt tarihi
: 21.12.17
 
 

Gazeteci, Yazılımcı, Youtuber, Blogger ve Twitch, Dlive, Podcast Yayıncısı - metinaltincekic.com...