Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Şubat '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kriz teğet geçerken!

TUİK'in bugün açıkladığı işsiz sayısı 2, 995, 000'i görünce bir süre yerimden kalkamadım.

Ardından geriye dönüp baktığımda karşıma başka bir veri geldi; 1980 ile 2009 arası bu yalnız ve güzel ülkenin ödediği borç ana para ve faiz 1.3 trilyon dolar olmuş!!!

Ne diyor bizi yönetenler ve anlı şanlı ekonomistlerimizle o herşeyi bildiğini sana böyyük medyamızın hepsi; Bu kriz bize dışarıdan geldi! Küresel Kriz bu, teğet geçecek zaten!

Evet hepsi bize bunu söylüyorlar ve buna konstantre oluyorlar ki, kendilerinin bir kusurları olmadığını, dışarıdan gelen bir felaket olduğunu halkımıza söyleyebilsinler.

HAYIR, HAYIR yine HAYIR demek istiyorum hem de haykırarak...

Küresel kriz çıkmadan biz zaten batmaya başlamıştık. Merak edenler 2004 sonrası TÜİK'in sürekli revize ettiği büyüme rakamlarına baksınlar...

Yaşadığımız bu kriz Özal'dan bu yana uygulanan yanlış, vizyonsuz, borç alma üzerine kurulmuş, adına da "sürdürülebilir borç dinamiği" denen politikaların bir sonucudur. Kendimizi aldatmanın bir sonu yoktur... Türkiye batma noktasına çok yaklaşmış bulunmaktadır.

Küreselleşme yepyeni ve dışında kalınmaması gereken bir süreç olarak bize dayatılırken ulus devletlerin ve ulusal ekonomilerin artık önemini yitirdiği, demode olduğu ahkamları kesildi.

Hatta Alemin En Başarılı İktidarının başı "Sermayenin yerlisi/yabancısı olmaz" deyip iktidarları eli ile Cumhuriyet tarihinin yarattığı bütün kamu değerlerini satarken "oh ne ala ülkeye döviz akıyor" diye alkışlayanlar hemen her yıl ödediğimiz 50 milyar dolar faiz ne olacak diye sorulduğunda "finanse edildiği sürece bunun bir sorun olmadığını" söylemediler mi hep?

Düşünsenize 72 milyon bütün bir yıl çalışıyor, çabalıyor daha yolun başında 50 milyar doları borç verenlere aktarıyor... Üstüne üstlük son 6 yılda borcumuz dolar bazında içeride beşe dışarıda ise ikiye katlandı! Bir ülkeyi sömürge yapsanız bu kadarını alamazsınız.

Evet şimdi soruyorum nerede o cari açık Türkiye için bir sorun olmaz diyenler? Nerede o tasarruf açığı verilirken göz yumanlar ve bu açığın özel sektörün dış borcunu 140 milyar dolara taşıması ile finanse edilmesini büyük bir marifetmiş gibi alkışlayanlar? Nerede o Cumhuriyetin binbir emekle, hepimizin vergileri ile kurulan varlıklarını yok pahasına satılırken destek verenler? (Kaderin cilvesine bakın ki, yabancılara satılan çoğu değer bu arada yabancı devletleşti!)

Bu durumu ve buna sebep olanları en iyi Bob Beckman(1934-2007) tasvir etmiş aslında;

"Olanlar daha önce de oldu. Ama sizi yönetenler, sırtınızdan büyük servet yapanlar, bunu size söylerlerse SİZİYÖNETEMEZLER" (E.Yıldızoğlu, Cumhuriyet, 11.şubat.2009)

Sözün özü; bu gömlek yırtılmadan, kafalar değişmeden, farklı düşünmeye başlamadan, üreten-kazanan-kendi emeği ile yarattığını tüketen bir sisteme dönülmeden daha bir çok kayıp yıl bizi bekliyor olacaktır.

 
Toplam blog
: 115
: 586
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Tarsus Amerikan Lisesi (1984) O.D.T.Ü - İnşaat Müh. (1989) SUNY at Buffalo - Yüksek Lisans (1992) 19..