Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '09

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Kriz teğet geçmedi deldi geçti

Kriz teğet geçmedi deldi geçti
 

...


Kriz teğet geçtiyse bu dördüncü ekonomi paketi de neyin nesi. Kriz kimi teğet geçti, kimi deldi geçti. Biz ücretli çalışanları deldi geçti. Faturalarımız giderek daha da kabarık gelmeye başladı ama ücretlerimiz aynı oranı bırakın hiç artmadı hatta azaldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın önceki gün açıkladığı dördüncü ekonomik önlem paketine sendikalardan tepki geldi. DİSK Genel Başkanı Başkanı Süleyman Çelebi, "üç ayda ekonomi canlanmaz, sürenin en az bir yıl olması gerekirdi. Pakette işçiyi de içine alan düzenlemeler olmalıydı." Açıklaması yaptı.

Ekonomik önlem paketinin istihdama hiç bir katkı sağlamayacağını kaydeden DİSK Başkanı, "bir tarafta işçiler çok mağdurken, gidip sadece sanayiye 'üretim yapın' demek ekonomiyi canlandırmak için yeterli olmaz" şeklinde konuşurken, işçilerin talepleri hakkında da şunları söyledi: "Biz aylardır çalışma sürelerinin kısaltılması gerektiğini söylüyoruz. Çalışma saatlerinin bir saat aşağı çekilmesiyle, 126 bin kişiye istihdam sağlanabilir. Bu çok önemli, biz DİSK olarak sürekli bunu öneriyoruz. Bunun dışında kayıtdışı çalışmayla ilgili de bir madde olmalıydı. Yasal çalışma süresinin 44 saat olarak belirlenmesine rağmen, Türkiye’de 55-60 saat çalışanlar var. Pakette bunların önüne geçecek çalışmalar da bulunmalıydı." Çelebi, sigorta primlerinin de düşürülmesini istediklerini belirtti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik önlem paketini eleştirerek, ’"sayın başbakan, iç talebi canlandırmaya yönelik açıkladığınız paket, kriz karşısında sorunları çözmekten uzak olduğu gibi sorunun nedeni olan sermayeye yeni 'can suyu' demektir’’ dedi.

KESK’in Manisa’da düzenlediği "Emek ve Demokrasi" mitinginde konuşan Evren, Başbakan Erdoğan'ın IMF ile anlaşmayı seçimlerden sonra yapmak istediğini, durumu "idare etmek" amacıyla iki ay içerisinde dördüncü önlem paketini açıklamak zorunda kaldığını ifade etti.

Sami Evren AKP hükümetinin ekonomik önlem paketi hazırlamasındaki amacını şu sözlerle açıkladı: "Hükümet, toplam büyüklüğü 5, 5 milyar TL olan yeni bir destek paketini devreye soktu. Bu destek kime, halka mı? İşten atılan işçi kardeşlerimize mi? Bu destek kime? Sayın başbakan, iç talebi canlandırmaya yönelik açıkladığınız paket, kriz karşısında sorunları çözmekten uzak olduğu gibi sorunun nedeni olan sermayeye yeni 'can suyu' demektir. Pakette ilk bakışta vergi indirimleri öne çıkıyor. Önlemler kapsamında krizden en çok etkilenen sektörler otomotiv, konut ve beyaz eşyada kısa süreli vergi indirimleri yapılacak. Bu sayede üç sektörde oluşan stokun eritilmesi amaçlanıyormuş."

 
Toplam blog
: 137
: 1141
Kayıt tarihi
: 14.12.07
 
 

Aklımda sevdiğim şairlerden mısralarla yürüyorum. Yürümeyi unutmuş ve yeniden öğrenen bir çocuk gibi..