Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Krizi fırsata dönüştüren zenginlerimiz...

Krizi fırsata dönüştüren zenginlerimiz...
 

Asgari ücretin 577TL olduğu ve 9 milyon kişinin bu ücretle geçimini sağlamaya çalıştığı, resmi 3.3, gayri resmi 6 milyon civarında işsizimizin olduğu, üniversite mezunlarının yüzde 25’i işsiz gezerken ve global kriz toplumun hemen hemen her kesimini etkilemişken, krizi fırsata dönüştürenler de var.

Hem de ne fırsat! Evet, ülkemizde krizi fırsata dönüştürenlerin başında bankalarımız geliyor. Bildiğiniz gibi bankalarımız ülke olarak yüzde 6.5 küçülmüşken, karlarını yüzde yüzlere varan artışlarla, totalde 20 milyar lira civarında kar ettikleri biliniyor.

Bir diğer krizi fırsata dönüştürenler, ülkemizin ilk 100 zengini! Forbes Türkiye’nin açıklamasına göre; ülkemizin en zengin yüz ailesi, toplam servetlerini 2009 yılında, bir önceki yıla göre 31 milyar dolarlık arttırarak 87 milyar dolara çıkartmışlar. Bunun anlamı, ülkemizin ilk 100 zenginin servetlerini yüzde 55 artırdıkları anlamına geliyor.

Krizi fırsata dönüştüren öyle aileler var ki, Türkiye onlarla gurur duymalı(!) Evet, Türkiye'nin en zengin 25 ailesinin hemen, hemen hepsi servetlerini bu yıl neredeyse 2 kat artarken, toplam serveti 1 milyar doları geçen 17 aile dikkatleri üzerine çekiyor. Türkiye'nin en zengin ailesi, 10 milyar dolarlık servete sahipmiş.(Sabancılar)

Derginin bildirdiğine göre, dünyanın en zengin 100 kişisinin ortalama serveti 798 milyar dolarmış. Oysa bu rakam krizden önceki yıl 554 milyar dolar imiş. Yani dünyada krizi fırsata dönüştürenler servetlerine servet katmayı becerebilmişler(!) Birde ilginç veri var. Geçen yıl listede hiç kadın milyarder yer almazken, bu yıl 24 adet kadın krizi fırsata dönüştürenlerin arasına katılmış.

Yaşlanınca zengin olacağım demeyin. Bu işi genç yaşta beceren ve krizi fırsata dönüştürenler var. Bir ilginç veri daha! Listenin en genç ferdi ile en yaşlısı arasındaki yaş farkı 59.

Zenginlerimizin merkezi tabi ki İstanbul! İstanbul doğumlu zenginlerin sayısı 38, Ankaralı zenginlerimizin sayısı 11 İstanbul ve Ankara'dan sonra en çok zengin çıkaran 2 il Adana ve Artvin olarak sıralanıyor.

Listede yer alan zenginlerimizden 75 kişi enerji sektörüne de yatırım yapanlardan!

Geçen yıla göre Forbes 100'deki değişime bakıldığında, bir önceki yıla göre servetini sadece 1 kişi azaltmış. Buna karşılık 81 kişi artırmış. Tabi birde listeye yeni girenler var. Bir önceki yıla göre bu yıl 17 kişi daha girmiş. Birde krizi fırsata dönüştüremeyen ve servetlerinin üzerine servet katamayan, ancak servetlerini de kaybetmeyenler var. Bunlar fazla olmamakla birlikte 6 kişi ile yine de dikkat çekici!

Ülkemizde 25 aile toplamda 60 milyar dolarlık bir serveti yönetirken, listede toplam serveti milyar dolar sınırını aşan 17 aile var.

Bu arada zenginlerimiz toplumsal tepkiden çekinmiş olacaklar ki, böyle bir listede adlarının geçmesini istememişler. Öyle ya asgari ücretin 577TL, açlık sınırının 843TL olduğu bir ülkede milyar dolarlara hükmedip, böyle bir listede bulunmayı kim ister?

Listeye bakıldığında 28 kişinin serveti 1 milyar doların üzerine. 47 kişinin ise servetleri 500 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında. Geriye kalanların servetleri ise 350 milyon dolar ile 500 milyon dolar arasında.

Sıkıldınız mı? Evet, ben de sıkıldım! “Zenginin malı züğürdün çenesini yorar” misali, yazmaktan parmak uçlarım ağrıdı!

Sayın Başbakan Recep Tayip Erdoğan, demek ki bu vatandaşlara bakarak, krizin ‘teğet’ geçeceğini söylemiş. Demek ki ‘krizi fırsata’ dönüştürebiliriz derken, bu yüz kişiyi kast etmiş.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..