Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '17

 
Kategori
Sinema
 

KT 10: 26. Uluslararası Film Festivali'nin ikinci gününde "abla" iki film görür.

İlki bir İran filmidir; festivalin adının "Sinema Günleri" olduğu zamanlardan bu yana , konuşmaların defalarca tekrarlandığı, Avrupalıların bu yarı fantastik havayı "tarz" sanıp ödüllere boğdukları çok İran filmi görmüştür ve bu filmi görme kararı verirken "abla"nın, hayatı bir film şeridi gibi gözlerinin önünden geçmiştir. Şaşırtıcı sonuç! Son yıllarda hemen hepsinden boğazında bir ağlama düğümüyle çıkmış olmasına karşın bu, sade anlatımıyla çok hoş bir eğlenme duygusu bırakır:

Erkekler İşbaşında ismi, orijinal adından değil İngilizceye çevrilmiş olanın tercümesinden gelmektedir. Bu isim "abla"yı şartlar.  Filmi izlerken, bir grup erkeğin yol kıyısında dimdik duran bir kayayı ille de yıkma çabalarını o kayanın erkek yanları için bir tehdit oluşturduğunu hissettikleri için yıkmaya çalıştıkları duygusuna kapılır. Oysa filmin sonunda yönetmen, yöneltilen "kayanın neyi simgelediği" sorusunu, "izleyicilerin yorumuna" bıraktığı biçiminde yanıtlar ve orijinal isminin sadece "İşbaşında" olarak çevrilmesinin daha doğru olacağını da ekler.

İkinci film ise bir Pasolini filmidir; Bir gün önce gördüğü Dilenci'nin kadrosundan oyuncuların yanısıra başrolde Anna Magnani vardır; Mamma Roma: Bu filmi, hayatı yapan bir kadını anlattığı için kendine daha yakın bulur "abla", yoksulluk ve bilgisizlik içinde doğruyu tamamen içgüdüleriyle bulup, bunun da yeterli olmadığını gören bir kadın. O yılların -60'lar- gerçeği budur ve Pasolini tertemiz bir biçimde bunu anlatır. Müzik ise -ihtimal- teknik şartların sonucu olarak sahneye yüksek perdeden hart! diye girer ve "abla"ya bir seminer sonucu 8 kişilik bir kursiyer grubuyla çektikleri kısa metraj Kurşun Asker filmini hatırlatır: Filmin müziği -"abla"nın önerisiyle- klâsik bir parçadır (M. Bruch) ve teknik olanaklara 40 yıllık bir yetkinlik eklenmiş olmasına rağmen bu hart! diye girme durumu -neredeyse- aynen orada da vardır.

 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..