Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '17

 
Kategori
Sinema
 

KT 9: "Abla" 26. İstanbul Film Festivali'nin ilk günü, 3 film izler:

Eve dönerken damağında hüzün tadı algılar, düşünür, bulur; her üç film de kıyısından köşesinden ölüm temalıdır.
 
Pasolini'nin ilk filmi Dilenci; son derece masum, çocuksu bir saflık içeren, en büyük kötülüğün hırsızlık, hain bir fahişeyi tokatlamak, "çalışanların bayramının yılın bir günü -1 Mayıs-, çalışmayanların ise yılın her günü" olduğu Yılmaz Güney lezzetinde bir film.
 
Hayalet Dalgalar bir Uzakdoğu filmi, hiç yüksünmeden yaşanıp aynı formatta da ölünüp öldürülebilen, ölümün, yaşamın zarif bir detayı olduğu yaşam anlayışı üzerine güzel görüntülerin olduğu bir film. Şiddetin dozu da, bunun gerçek bir uzakdoğu hikâyesi olduğundan şüphelenmeye neden olacak kadar düşük.
 
Yerdeniz Öyküleri bir çizgi film; "abla" bu çizgi filme konu olan kitabı, Ursula K. Leguin'in yazdığı, serinin diğer kitaplarını da okumuştur ve betimleme konusunda kendisini bunca etkileyen az yazar olduğunu düşünür. Örnek olarak sorar "sis en güzel hangi fiille anlatılabilir?" Yazar "...camlara yaslanmak..." demiştir! "Abla", sıcak bir yaz günü, bir İ.E.T.T. otobüsüyle işe giderken okuduğu Atuan Mezarları'nda, yeraltı dehlizlerinde kaybolan rahibenin anlatıldığı bölümde serin, nemli bir küf kokusu aldığına yemin edebilir! "Heidi" görünümlü çizgi kahramanların uzakdoğu dillerinde konuşmaları bir yana, Leguin'in ölüm, sonsuzluk, kötülük gibi kavramları derinlemesine incelediği kitaplarına bayağı uzak bir çizgi film. Dil konusunda sızlanırken, kızkardeşinin "hangi dilde olmalıydı?" sorusuna bir cevap vermeye çalışırsa da "olmayan, çok az bilinen, yerli halklara ait bir dil belki ya da esperanto gibi bir şey mi..." gibisinden lâflar geveler ve cevap kendi içine dahi sinmez.
 
Ölüm, ne kadar şiirsel anlatılırsa anlatılsın, diye düşünür "abla", DNA'mıza işlemiş korku yüküyle her zaman hazmı zor bir konu; bu konudaki en gerçekçi yaklaşımlar, bir defin çevresinde, o niyetle biraraya gelmiş olanların veciz konuşmalarıdır. Her nekadar bu çok değerli saptamalar mezarlık çıkışında arabalara binilip kent trafiğine girildiği anda egzoz dumanına karışıp uçsa da... 
 
 
Toplam blog
: 591
: 63
Kayıt tarihi
: 27.07.15
 
 

İstanbul'da 20 yıldan fazla, tasarımcı grafiker olarak çalışırken bir kız çocuğu da yetiştiren "a..