Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ekim '08

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Küba 2 (Puro)

Küba 2 (Puro)
 

HABANOS


Puro sevenlere özel
Küba’ya Habanos Turu

Türkiye’de hizmet veren Küba’lı tek tur operatörü Guantanamera, Küba’nın renkliliğini ve farklılığını gözler önüne seren turlar kapsamında, puro sevenleri için çok zarif ve seçkin bir gezi düzenledi.

Ben ve arkadaşlarım bu gezilere katıldık ve bundan sonrada turlarımıza devam etme kararı aldık. Sizlerde 12 yıldır Türkiye’de yaşayan turizmci Blanca Nieves Garcia Cruz’un tur liderliğinde 21-27 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek “Habanos Turu”nda, Küba’nın simgesi olan “puro”nun tarlada yetiştirilmesinden fabrikadaki işlenişine, sarılımından içilişine kadar puronun hayat öyküsünü dinleyip, tanıklık edeceksiniz.

Bizler bunu yaşayan ve tanık olan kişiler olarak evet şanslıydık, yinede her fırsatta ve imkanda aynı yerlere defalarca kez gitmeyi göze aldık.Emin olun sizlerde bunu bir kaç kez isteyeceksiniz.

Atatürk havaalanı'na geldiğimizde bizi Guantanamera standında karşılayan Blanca, puro ikramı yaptı ve bu bile onun ne kadar misafirperver olduğunu ve bunu mutlulukla yaptığını gösteriyor.

Havana’dan 240 kilometre mesafedeki Pinar del Rio’da bulunan tütün cennetine günübirliği'ne gittiğimiz gezide, Küba’nın dünyaca ünlü olan Habanos’un nasıl tutku haline geldiğini görebildik.
Havana’da bulunan ünlü Partagas Puro Fabrikasını ziyaret ettik ve ayrıca fabrikanın satış mağazasından dünyanın en seçkin Habanos Puro markalarını satın alabildik.

Hatta resim çektirmek için onlara sarıldığımda hediye purom çoktan çantama koyulmuştu bile :)) her zaman söyledim ve söylemeye devam edeceğim insanları çok sıcak, candan ve çok temiz yüreklere sahipler.Saflığını koruyabilmiş onurlu insanlarını buralarda her daim görmeniz mümkün olacak.

Özel Habanos turunda ayrıca Havana’nın görülebileceği şehir turunda başkentin büyüleyici atmosferine hayran kaldık. İlk inşa edildiği haliyle kendini korumuş olan ve İspanyol mimarisinin etkileyici örneklerine sahip Havana’da, eski sokaklarını gezdim, ve ünlü yazar Ernest Hemingway’ın gittiği barlarda geleneksel içki Mojito yudumlayarak, akşamları da Latin ezgileri eşliğinde danslar ettik.

Dans'tan bahsetmişken onlarla yada yanınızdaki arkadaşlarınızla dans etmeyi sakın ihmal etmeyin.Bu bir pozitif enerji ve sizi sarıyor.Dans ve dokunmak, iletişim onlar için o kadar doğalki, bunu kendiniz hissedecek ve gerçekleştireceksiniz.Müziğin olduğu heryerde bir bayan yada erkek yada görev başında olan garson bile olabilir.Sıcacık yürekleri ve muhteşem gülüşleriyle dans ederken çok ama çok mutlu oluyorlar ve bizide bu mutluluklarına ortak ediyorlar.

Konaklama bilgileri size yardımcı olabilir.

5 yıldızlı ve şehrin en iyi otelinde, Melia Cohiba yarım pansiyon olarak konaklamıştık tur fiyatına, Air France uçak bileti, transferler, rehberlik hizmetleri, Havana şehir turu ve Pinar del Rio – Vinales Turu, Mojito ikramları, fabrika gezisi sırasında La Guabina Çiftliğinde öğle yemeği, zarif El Abanico de Cristal restoranda canlı müzik eşliğindeki veda yemeği, Partagas Puro Fabrikası’ndaki puro ikramı dahildi..

Paris aktarmalı olan sefer, Air France ile yolculuğumuz ayrı bir keyifti.Uzun ve zevkli yolculuğumuzda host ve hosteslerin ikramları, güler yüzlülüğü ve sohbetleri seyahatimize ayrı bir renk katıyordu:))

Zamanımızı çok iyi şekilde ve dostluklarla eğlence içinde geçirmiştik.


Sigara içilememesi dışında :)) Ama bunun acısı muhteşem purolarla çıkarıldı.. :))

Havana’ya gitmek için en çok başvurulan ve önerilen havayolu şirketi olduğu için sizlere bu bilgiyide vermek istedim.

Geziyle ilgili ayrıntıları (212) 235 68 00 numaradan öğrenebilirsiniz, ve programın detayları için www. guantanamera.com.tr sayfasında inceleyebilirsiniz.

sizlere birazda tütün aşamasından bahsetmek ve edindiğim bilgileri iletmek istiyorum.

tütün tarımı

130 milyon yıl önce jeolojik oluşumu başlayan ada, kil ve kireçtaşından oluşan toprağı, son derece nemli ve kavurucu sıcağı kıran rüzgarlı iklimi ile tütün üretimi için son derece elverişli bir bölgedir. Hemen hemen her yerinde tütün yetiştirilebilen adada Havana’dan 2 saat uzaklıktaki Pinar del Rio’nun kırsal kesimi olan Vuelta Abajo tütünün merkezi olarak bilinir. San Luis y San Juan Martinez’in çevresinde adanın en iyi tütünü yetiştirilir.

Bu bölgede her yıl yaklaşık 80.000 dönümlük tütün ekimi yapılır. Ekildiğinde sadece 15 cm olan filizler 9-10 ay kadar bir sürede 170 – 180 cm’e ulaşır. Tütün 3 ayrı periodla ekilir ve toplanır: 1. dönem Kasım başı – Ocak sonu, 2. dönem Kasım ortası – Mart başı, 3. Dönem kasım sonu – Nisan başıdır. En son hasattan bir dahaki ekime kadar ( Nisan – Kasım )toprak nadasa bırakılır.

Tipik bir puro 16 ile 18 yapraktan oluşur. 2 tip olan bu tütünlerden iç tütün olarak kullanılanı güneşte büyütülür (tabaco de sol) . Tütünü sarmak üzere kullanılacak olan yapraklar ise beyaz keten tenteler altında güneşin direkt ışınlarından kurtarılarak gölgede yetiştirilir (tabaco tapado). Toplama işlemi daha çabuk olgunlaştığı için en alt yapraklardan (libre de pie) başlarayak üst yapraklara (coronas) doğru devam eder. Bu işlemde hiçbir makine kullanılmaz. Henüz hala yeşil olan yapraklar hasat zamanı dikkatlice toplanıp sepetlere dizildikten sonra kurutulmak için kazıklara bağlanmak üzere ambarlara gider.

50 gün kadar süren kurutma işleminden sonra kahverengileşen yapraklar fermantasyon için depolara girer. 30 gün kadar süren ilk fermantasyon işleminden sonra sınıflandırılan yapraklar 60 gün sürecek 2. fermantasyon işlemine girer. Havalandırılan yapraklar 60 – 70 kiloluk balyalar (tercios) haline getirilerek palmiye yapraklarına sarılır ve işlenmek üzere gönderilmeden önce; yaklaşık 2 yıl kadar tutulur ise tütünün aroması o derece artar. Bu dönem sonunda tütün artık satılmak üzere alıcı karşısına çıkmaya ve sarılmak üzere Havana’ya gönderilmeye hazırdır.

Sizlere biraz daha fazla bilgi verebildiysem ne mutlu bana..

En azından Küba'nın en önemli geçim kaynağını detaylı olarak anlatabilme fırsatım oldu.

Sevgilerimle,

Lütfiye Yapar

 
Toplam blog
: 30
: 666
Kayıt tarihi
: 20.01.08
 
 

1966 İstanbul doğumluyum. Arçelik A- Bayanlar Milli voleybolcusuyum. A.Ö.F.İnsan kaynakları Halkla i..