Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Aralık '09

 
Kategori
Güncel
 

Küçük Erdoğanlar

Hala sözkonusu ediliyor, Başbakan'ın 'ben bu davanın savcısıyım' demesi mi daha kötü, yoksa ana muhalefet liderinin 'ben bu davanın avukatıyım' demesi mi daha kötü?

Cevap, tabiki başbakanın bu davanın savcısı olduğunu söylemesi, çok daha kötü ve tehlikelidir. Muhalefet liderinin avukat olduğunu söylemesi ise bırakın kötü olmayı siyasal bir irade beyanıdır.

Bunun neden böyle olduğunu anlamak için durumu tersine çevirelim: Varsayalım ki, başbakan, 'ben bu davanın avukatıyım, ' ve muhalefet lideri de, 'savcısıyım' demiş olsun.

Yukarıdaki tespitin aynısı yine geçerlidir.

Neden bir başbakan avukatıyım da dese, savcıyım da dese söylediği kötü ve tehlikelidir? Çünkü, bu kişi hükümettir, güçtür. Bu güç hukukun bağımsızlığını yolundan saptırabilir. Çünkü bu güç henüz davası görülmemiş bir konuda siyasi bir taraf tutmaktadır.

Oysa dışardaki bir adam, yani muhalefet lideri, herhangi bir gücü olmayan kişi, istediği kadar savcıyım, müdahilim, avukatım desin dursun, bu bir bakıma kuru gürültüdür. Çünkü elinden bir şey gelemez.

Esasında, bu avukat olmak mı yoksa savcı olmak mı meselesinin, bu ayrımdan hangisinin doğru olduğundan daha öte bir anlamı vardır. Bunun hala gündemde olması ve başbakanın söylediğinin daha az kötü olduğunun ön plana çıkması ve çıkarılıyor olması, ülkedeki AKP'nin yüksek oy gücüyle oturduğu iktidarın güç oyunundan biridir.

Bu güç oyunu genelinde iyicil bir çerçeve ile paspartulanmış, ama özünde anti demokrat, ve faşizan bir eğilim taşımaktadır.

Başbakanın bu meselede daha az hatalı olarak öne çıkarılması ise, bir güçler birliği yaratılma isteğine işaret eder.

Başbakan yürütme gücünü de, yasama gücünü de ve nihayet yargı gücünü de eline almak istemektedir. Başbakan buna gerçekten niyet etmektedir, çünkü o aslında, samimi bir şekilde bazı doğrulara inanmıştır ve bunların doğru olduğundan o kadar emindir ki, amacı için her türla aracı mübah göreceğini, gerekirse savcı bile olacağını ve bunun gereğini yapacağını bize, ben bu davanın savcısıyım diyerek ortaya koymaktadır, bu tabi aynı zamanda bir tehdittir. Siyasal olarak rakibim olursanız, pekala sizin savcınız olurum demeye gelir.

Etraf, küçük erdoğanlarla da doludur. Türkiye geçmişte kirliydi, şu anda başka bir kirlenme yaşıyor.

 
Toplam blog
: 467
: 1012
Kayıt tarihi
: 21.10.07
 
 

Ankara'da yaşıyorum. Çeşitli güncel konularda, zaman zaman "Neden olaya böyle bakılmıyor?" diye düş..