Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Kasım '13

 
Kategori
Gelenekler
 

Küçük esnafı koruma mı bitirme mi?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı kanun taslağında aynı sokakta benzer iş yapan dükkanlara bundan sonra izin verilmemesi öngörülüyor. Böylelikle, esnaf sanatkarın korunmasının amaçlandığı söyleniyor.

İESOB’sitesinde yer alan haberlere göre

“Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın hazırladığı yasa taslağına göre isteyen istediği yere alışveriş merkezi, bakkal, manav, berber ya da kasap dükkanı açamayacak.

Esnaf ve sanatkarı korumak amacıyla hazırlanan taslak yürürlüğe girerse, bir sokakta birden fazla, bakkal, manav, kasap dükkanı olmayacak. Yeni bir dükkan açmak isteyenler, oluşturulan kurullardan izin alması gerekecek. Böylelikle esnafın birbiri ile olan amansız rekabetinin önüne geçilecek.

Kurullar, açılması planlanan dükkanın kar edip edemeyeceğini, mevcut dükkanların zarar görme tehlikesini göz önüne alarak bir karar alacak. Kurullar, eğer gerekirse girişimcileri başka mesleklere ve noktalara yönlendirilecek.

Kurulların bilgi veri tabanını Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ve ona bağlı birlikler oluşturacak.

Kurullarda belediyenin yanı sıra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, esnaf odası temsilcileri, akademisyenler, meslek ve sivil toplum kuruluşları yer alacak. Kurullar, yapılan başvuruları o şehrin gelişim eksenine göre yapılmış imar planlarını dikkate alarak, nüfus ve trafik yoğunluğu, ticaret potansiyeli gibi kriterlere göre değerlendirecek.”

ESNAF VE SANATKAR KORUNMUŞ OLACAK MI?

Ancak bu taslağın zaman içerisinde esnaf sayısını azaltacak serbest rekabeti bitirecek bir taslak olduğu gözden kaçırılmamalıdır. Aynı mantıkla bakıldığında yan yana her gün yenisi açılan bankalara da izin verilmemesi gerekir. Ancak taslakta böyle bir madde bulunmuyor. Sadece küçük esnaf hedef alınıyor.

Yine neredeyse şehir içinde her semtte açılan AVM lerin içinde aynı işi yapan birden çok mağaza olması problem yaratmazken AVM’lerin dışında kısıtlama getirilmesi yeni dükkan açmak isteyen esnaf ve sanatkara gidin AVM de açın zorlaması olacaktır. Bunun sonucunda da yeni AVM ihtiyacı varmış gibi gösterilecektir
Aynı yasa taslağında yer alması beklenen AVM lerin şehir dışına çıkarılma konusunun ise taslakta yer almaması aslında taslağın esnaf ve sanatkarı korumak değil bitirmek anlamına geliyor.
 
Yıllardır tartışılan alışveriş merkezlerinin şehir dışına taşınması planı değerlendirmeye alınmadı. AVM’ler mevcut uygulamada olduğu gibi şehir içine kurulabilecek

İşin en ilginç yanı da İESOB Başkanının da bu taslağı desteklemesi. Gerçekten ilginç!!!

Sevgiyle kalın..

 
Toplam blog
: 11
: 1076
Kayıt tarihi
: 11.03.07
 
 

1953 Ankara doğumluyum. 1971'de Kuleli Askeri Lisesini bitirdikten sonra ayrıldım. Açık Öğretim F..