Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Nisan '10

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Küçük Esnaftan Vergi Alınmasın

Küçük Esnaftan Vergi Alınmasın
 

Yıllardır derim, bakkal kendine iş bulmuş daha ne istiyorsunuz! İşsizler listesi dışında kalması bir tarafa bir de ailesini geçindirmenin mücadelesini veriyor. Toplumda birçok sosyo ekonomik problemleri olumlu yönde önlemeye katkı yapıyor.

Bu küçük esnaf sigorta pirimlerini dahi isteğe bağlı olarak yatırmalıdır. Birçokları kirasını ödemekte zorlanmaktadır. Kazancı ailenin normal beslenme ve eğitim giderlerini zor karşılamaktadır. Vergi denetmenleri esnaf STK'ları ile işbirliği içinde komisyon olarak gerçekten işletme vergisi dışında kalanları vergiden muaf tutmalıdır.

Diğer taraftan kırsal kesimdeki bir çok köy bakkalını mergi mükellefi yapmak çok gülünçtür. Özellikle köyün ev hanımları tarafından işletilen veya aile resinin çalıştırdığı köy bakkalları kendi kendine iş istihdam alanı yaratması bir tarafa bulunduğu köylerde veya mahallelerde bir anlamda hizmet verip mahrumiyetin haififlemesine katkı yapmaktadırlar.

Öyle mevkilerde derme çatma küçük alışveriş yerleri vardır ki bazan bir çay bazan bir et ızgara ile sınırlı ayaküstü sigara bayisi durumunda olan, çok zamanda zaruri maddeleri ancak bulundurabilen bu yerleşim dışı yol boylarında ki yerler aslında birer kamusal hizmet noktalarıdır. O çevreye bir canlılık ve güzellik katarlar.

Bazanda kasaba, ilçe hatta il merkezlerinde belki de metropol varoşlarında evinin gecekondusunun bir odasını dükkan yapıp felçli eşine bakmak belkide çocuklarının eğitimini devam ettirmek için döküntü bazı şeyler satan bakkalcıklar, bırakın bu fakir fukaranın vergi telaşına girmesini!

Maliyeci ya da vergi kontrolleri buralara yolu düşünce hemen görevi ranta dönüştürmemelidirler, adamlar zaten ne kazanıyorlar ki kayadibinde ki sığınaklarında!

Vergi dışı bakkallar mahalli yönetimlerce ticaret ahlakı yönünden ve sıhi açıdan denetlenmeleri kafi olacaktır.

Sayın Başbakan'ın Vergi konusundaki son açıklamaları ümit ederiz ki gecikmeden uygulamaya girer. 2008 den (Kemal Unakıtan'dan) beri konu gündeme gelmesine rağmen hala bir ilerleme yok.

Esnaf odaları da işlerliği olan esnafa faydalı bir çalışma içinde olmalıdır. Yaptığı şey fatura-fiş satmak. Kredi için gereği halinde belge vermek. Önemli görevi yıllık aidatları iyi takip ederek toplamak. İş terkinde eğer yılbaşını geçirmiş esnaf oda hesabını yeniyıla geçince kapatıyorsa o yılında aidatını tahsil etmekten geri kalmazlar. Ne seminer ne bilgilendirme toplantısı. nerdeee görev bilinci!

Bir zamanlar Ege'den Güneydoğu'ya gittiğimde tütün müstahsilleri Tekel'e hileli tütün balları teslim ederlermiş diye duyduğumda. Yine tütünlerin depolarda çürüyüp yakıldığını söylediklerinde; çözüm olarak en iyisi tütüne para verip yakacaklarına parayı tütünü ektirmeden verip, hiç olmazsa boş kalan tarlalara gıda ihtiyacını karşılayacak mercimek nohut ekilmesi ülke ekonomisi için daha faydalı olacağını söyler dururdum. Bugün bir bakıma uygulanmaktadır.

Esnaflar içinde ülke genel ekonomisine her bakımdan katkısı değerlendirilmeli. Tek yönlü düşünülmeden ekonomiye katkısı sosyal yaşamda etkileride göz önüne alınarak medeni yaşama katkısı dikkate alınarak değerlendirilmelidir.

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=62263

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..