Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '12

 
Kategori
Siyaset
 

Küçük geminin Büyük kaptanı

Küçük geminin Büyük kaptanı
 

Türkiye ve Azerbaycan kardeş siyaseti


Türkiye için kardeş ülke Azerbaycan 9 milyonu aşkın bir nüfusa sahip. Pek fazla denmez gibi. İstanbul gibi megapolisin nüfusunun yarısı demek. Lakin, bu küçük geminin büyük siyaset yürüten Cümhurbaşkanı var - İlham Aliyev! Genc yaşına rağmen mütevazi, temkinli ve deneyimli bir devlet adamı!

Hatırımdadır, 2011 sıcak yazı ve sonbaharı. Türkiye dahilinde ve dışında ermeni taraftarları iki kardeş ülkenin ilişkilerine zara vermek yönünde pro-aktif politika başlatmışlardı. Gazeteler, televizyonlar ateşe körükle gitmekte, ilişkilerimiz sogulamakta devam ediyorlardı. Bu ağır sınak iki kardeş lider - İlham Aliyev ve Recep Tayyip Erdoğan"ın temkinli duruşu ile kolaylıkla atlatıldı. İki lider omuz omuza büyük gelişmelere imza attı. STAR Rafinerisi'nin temeli. Azerbaycan  Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı muhteşem bir törenle atıldı.Türkiye-Azerbaycan Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı İzmir ve Bakü"de önemli kararlar aldı. TANAP gibi mühteşem proje için kollar sıvandı.

İlham Aliyev toplantı süresi konuşmasında şöyle söylemiş: Azerbaycan'ın BM Güvenlik Konseyi'ndeki görevi bittikten sonra 2015-2016'da da Türkiye bu işe aday. Tekrar Türkiye'nin orada geçici üye olarak görev alması da bizim bu dayanışmamızı artırarak yola devam etmemizi sağlayacaktır. 10 yıl önce 1 milyar dolarda olan ikili dış ticaret hacmimizin bugün 3.5 milyar dolara geldiğini düşünürsek ve 7. ay itibarıyla yaklaşık şu andaki durum 2.6 milyar dolar oldu ve eğer bunu biraz daha heyecanla, coşkuyla sürdürürsek öyle zannediyorum ki, şöyle kısa bir süre diye 2015'e düşündüğümüz 5 milyar dolarlık dış ticaret hacmini bu yıl sonu itibarıyla da gerçekleştirebiliriz. 5 milyar dolarlık bu ticaret hacmini gerçekleştirmemiz 2015'te bize 10 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmini sağlar ki, ondan sonra 2020, bunu 20 milyar dolara çıkarırız. Çünkü artık gerçekten büyüyen, gelişen bir Azerbaycan var; büyüyen, gelişen artık bir Türkiye var. Bu iki kardeş ülkenin, dost ülkenin el ele vermesi ve kurucu, özellikle merhum Haydar Aliyev'in ifade ettiği gibi, biz iki devlet, tek millet anlayışıyla bu sürece asıldığımız sürece bunu çok daha iyi bir noktaya taşıyacağız, taşıyabiliriz. Önümüzde bir mani yok. Her alanda atacağımız adımlar var.

Evet, BMGK başkanı, "Eurovision-2012" gibi organizasyona imza atmış, dünya için önemli enerji projelerini gerçekleştirmiş Azerbaycan küçük ülke. Fakat, ülkenin Büyük kaptanı İlham Aliyev en deneyimli siyaset adamlarını gölgede bırakmış. Onun devletçilik becerisi ile Kafkasların yıldızı kıvamına gelmiş Azerbaycan bu zorlu ve şerefli yolda kardeş Türkiye ile birlikte addımlamakta.

İki Türk Devleti! İki Kardeş Ülke! Osmanlı yadigarı Türkiye ve Sefevi yadigarı Azerbaycan. İki kardeş lider! Büyük geminin Büyük kaptanı Tayyip Erdoğan ve küçük geminin Büyük kaptanı İlham Aliyev! Tanrı onlara yar olsun! Milletimizin ve devletlerimizin gelecekleri namına!! 

 
Toplam blog
: 5
: 810
Kayıt tarihi
: 14.03.11
 
 

Ankara"da gazetecilik yapıyorum. Mesleğim gazeteci. ..