Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '11

 
Kategori
KOBİ
 

Küçük Girişimcilere Yeni Umut Işığı

Küçük Girişimcilere Yeni Umut Işığı
 

Babam Mikroları da Okurken


„in spe“ 

„in der Hoffnung“ 

Yeni Ufuklara
 

Almanya Federal Meclisi 26 Haziran 2008’de 100 yıllık GmbH Yasası Reformunu (MoMiG) onayladı ve 1 ocak 2009 dan itibaren yürürlüğe girdi. Yeni yasa işe yeni başlayacak, sermaye bulma zorluğu yaşayan girişimciler için bir umut ışığı idi ve yoğun ilgi görmeye başladı. Binlerce GmbH bir Eurodan başlayan sermaye ile "UG" "Unbeschränkte Gesellschaft" olarak kurulmaya başladı. Standart bir kuruluş Sözleşmesi ile en çok üç ortakla, minimum sermaye yatırma mecburiyeti aranmadan, yine çok küçük bir harç karşışılğında (40 €'dan başlayan) Noter onayı ile kuruluş işlemleri tamamlanmasını takiben ticaret sicilde yayınlanarak iktisadi hayatta bir tüzel kişilik olarak yerlerini almakta. 

Reformun en önemli nedenlerinin başında, yaklaşık bir milyon GmbH’nın ticaret siciline kayıtlı olduğu Almanya’da, son yıllarda kurulan 10 bine yakın GmbH’ya karşılık 40.000 civarında ‘1 Paundluk Ingiliz Ltd’inin kurulmuş olması olarak gösterilmekteydi ve bu reform ile Almanya'da yaşayan girişimci adaylarının ingiliz Limitedi kurma ihtiyacı ortadan kalkmış oldu. 

Gerekçeleri arasında açık yada saklı başka sebepler bulunsa da yaklaşık 70.000’ini Türkye’lilerin oluşturduğu, 280.000 göçmen girişimci için bu reform yeni kolaylıklar sağlamaktadır. 

29 Mayıs 2006’da uzmanlar tarafından hazırlanarak 23 Mayıs 2007’de Federel Hükümet tarafından kanaun teklifi olarak kabul edilen GmbH Reform Yasası (MoMiG) ile, kuruluştaki ağır bürokratik prosedürlere son verilmektele birlikte, küçük girişimcinin sınırlı sermaye ve sınırlandırılmış ticari rizikolarla yeni iş olanaklarını, kullanmasına kolaylık getirilmektedir. Diğer yandan GmbH yasasındaki boşluklardan kaynaklanan yolsuzluklarla mücadele etmek amaçlanmaktaydı. 

Ancak bu yasanın yürülüğe girmesi hemen peşinden başka bürokratik engellerin varlığının ortaya çıkmasına neden oldu. 

Şimdi önümüzdeki süreç yine AB parlamentosu ve ilgili komisyonlarının katkıları ve çalışmaları ile yeni reformlarla iktisadi hayatın yeniden düzenlenmesi süreci olarak seyrine devam etmektedir. 

AB komisyonları "Avrupa GmbH", EPG veya SPE olarak adlandırılılan Bürükselde oluşturlacak AB merkezli Ticaret sicile kaydedilecek 27 AB ülkesinde engelsiz faaliyet gösterebilecek yine 1 Euroluk "Şahıs Sermaye Şirketi" kuruluşunu mümkün kılacak çalışamalara başladı. 

Osman Sirkeci 

 
Toplam blog
: 15
: 1082
Kayıt tarihi
: 11.10.08
 
 

İzmir'in ılık kış günlerinden biri 21 Ocak 1959 günü Bulgurca Köyü'nde dünyaya geldi. O günlerde ..