Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Nisan '10

 
Kategori
KOBİ
 

Küçük işletmelere muhasebe kolaylığı

Avrupa Parlamentosu 10 Mart 2010 Çarşamba günkü oturumunda 21 çekimser, 196 aleyhte oya karşın 445 Parlamenterin olumlu oyları ile tarihisel önemi çok büyük bir kararı daha kabul etti.

Almanya’da daha çok “Steuber Planı” olarak bilinen küçük ve mikro işletmeleri bürokrasiden arındırma önerileri uzun yılları alan çalışmalardan sonra uygulama aşamasına geldi. Uygulama koşulları üye ülkelerin yasma organlarına bırakılan yeni karara göre;

    Bilanço tutarı 500.000€’nun altında, Yıllık net cirosu 1.000.000€’nun altında 10 dan fazla çalışanı olmayan işletmeler

Yıllık hesaplarını ve muhasebelerini işletme hesabı esasına göre, işletme giderlerini işletme gelirlerinden düşerek karlarını hesaplayarak yapabilecekler. Çift taraflı muhasebe ve bilanço yapmak zorunda kalmayacaklar. Avrupa Birliği içinde aktif 24 Milyon civarındaki işletmenin yaklaşık 7, 2 milyonu bu karardan olumlu yönde yararlanma olanağına erişeceği tahmin edilmektedir. Bunların %75’ine tekabül eden yaklaşık 5, 4 milyonunu da mikro işletmeler oluşturmaktadır. Bu karar üye ülkelerin parlamentolarında onaylanıp gereken yasal değişiklikler yapıldıktan sonra bahse konu olan mikro ve küçük işletmelerden bu koşulların en az ikisine uyan işletmeler yıllık bilanço yapmak ve bu bilançolarını ticaret sicil gazetelerinde yayınlatmak zorunda kalmayacaklar. Böylece Avrupa Birliği uygulamalarında da yer alan özellikle sınır aşırı ticaret yapan firmalara yönelik olarak alınan ancak mikro ve küçük işletmelere ağır yük oluşturan eski ve yeni yasal bürokratik engeller ortadan kalkacak Mikro ve Küçük girişimcinin tüm ilgisini kendi işine ve üretimine yoğunlaştırabilme imkanı elde edilmiş olacak. Daha ilk günden itibaren birçok politikacı ve meslek örgütü Avrupa Birliği Parlamentosunun aldığı bu tavsiye kararını vakit kaybetmeden uygulamaya geçmeleri için üye ülkelerin parlamentolarına çağrılarda bulunmaya başladılar. Avrupa Birliği Parlamentosunun Aldığı bu karar sadece 27 Avrupa Birliği üyesi ülkeyi değil aynı zamanda kürsel rekabetin ayrılmaz bir parçası olan diğer ülkelerin gündemini de şimdiden ilgilendirmeye başlayacaktır. Gerek girişimciler olarak gerekse meslek örgütleri ve sivil toplum kurumları olarak siyasal kurumları, yasma organlarını harekete geçirecek adımları atmak ertelenemez bir görev olarak durmaktadır. TİDAF Avrupa Birliği Çalışma Birimi kararın yayınlanmasını takiben Avrupa Birliği parlamenterleri ile iletişim kurarak kararın olumluğunu bildirmiştir. Özellikle tüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerde çok önemli roller üstlenen Göçmen Kökenli Girişimcilerin bu karardan cesaret alarak olumlu etkileneceği bilinmektedir. Hafifletilen bu bürokratik önlemlerle küçük esnaf ve sanatkar verimsiz bıktırıcı bürokrasi ile zaman öldüreceğine daha çok kendi uzmanlık alanına konsantre olma fırsatı bulacak üretime katkıda bulunacaktır. Avrupa Parlamentosu bir yandan mikro ve küçük işletme tanımını daha işlevsel kılacak tanımlamalar üzerinde çalışırken, diğer yandan 2010 Haziran ayında gündeme alacağı Europäischen Privatgesellschaft („SPE“), diğer adı ile “Europa – GmbH” olarak adlandırılacak olan sermaye şartı aranmayan ancak Avrupa çapında faaliyet alanına sahip olabilecek sermayesi kurucuları tarafından belirlenebilecek yeni şirket tüzüğünün hazırlık çalışmalarını sürdürmektedir. Osman Sirkeci / MBA Wirtschaftsberater Türk İşadamları Dernekleri Avrupa Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Birliği Sorumlusu osmansirkeci@hotmail.com 0049 1799731737 Ekonominin Belkemiği Küçük Girişimcileri Bıktırıcı Bürokrasi Sona Eriyor!

 
Toplam blog
: 15
: 1082
Kayıt tarihi
: 11.10.08
 
 

İzmir'in ılık kış günlerinden biri 21 Ocak 1959 günü Bulgurca Köyü'nde dünyaya geldi. O günlerde ..