Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '07

 
Kategori
Haftasonu
 

Küçük Mordoğan Rehberi

Küçük Mordoğan Rehberi
 

Dün yazmış olduğum “Mordoğan, Seni Göresim Geldi” başlıklı yazıma aldığım yorumlardan birinde; Sayın Ali Gülcü, kıyı balıkçılığına meraklı olduğunu, Mordoğan’a gitmek istediğini belirtmekte, yöreyle ilgili pratik bilgiler verip-veremeyeceğimi sormakta ve dilemekteydi. Ben de bu değerli yorum/soru üzerine, kısa bir genel bilgilendirme yapmayı doğru buldum. Hem Sayın Gülcü, hem de merak edenler için.

Öncelikle belirtmeliyim ki çok ciddi olarak ele alınmış Mordoğan çalışmalarına, kitap ve araştırmalarına, tanıtım belgelerine saygısızlık etmek istemem. Benimkisi sadece, aklıma geliveren gezi notları ya da bir şehir özleminin dışavurumu olarak algılanmalı ve değerlendirilmelidir. Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür sözünden hareketle unuttuğum, ismini anmadığım mekan ve kişilerden, şimdiden özür dilerim.

Efendim, Mordoğan denilen nazlı gelinin kollarına koşmak için ya Çeşme otobanına girip, Karaburun sapağından sağa ayrılmanız ya da Güzelbahçe-Urla istikametindeki eski Çeşme yolunu takip ederek yine Mordoğan-Karaburun ayrımından sağa sapmanız gerekir.

Bu ayrımdan saptıktan sonra iklimin, flora ve faunanın birden bire değiştiğini hissetmemeniz imkansızdır. Sağda mavi, solda yeşil; sağda iyot kokusu, solda kara kekik rayihaları sizi sımsıkı sarıverir, isterik bir sevgili gibi.

Gülbahçe, Karapınar, Balıklıova gibi yerleşim birimlerini geçtikten sonra Mordoğan’a ulaşırsınız. Yollar, son derece tehlikeli viraj ve uçurumlarla doludur, aman dikkat. Tabi ki hiçbir yerde kullanmamak gerekir ama özellikle Karaburun-Mordoğan yolunda kesinlikle alkollü ve uykusuz halde araç başına geçmemek gereklidir. Direksiyonunuza güvenmiyor iseniz de lütfen çok dikkatli olunuz.

Bölge, ciddi anlamda bir balık zenginliğine sahip. Son derece temiz ve biraz da serin deniz suyu ve yer yer kumluk, yer yer de kayalık deniz altı zemini ile güzelim çipuraların, levreklerin, erkek mercanların, kıpkırmızı kaya barbunlarının, hatta ve hatta çöp balığı olarak bilinen bembeyaz karınlı kefallerin, potasyum zengini sardalyelerin, ahtapot ve kalamarların cirit attığı bir bölge. Sandalla açılabileceğiniz gibi kıyıdan da olta atabilme şansına sahipsiniz.

Levrek ve çipuralar için, sülünes ya da boru kurdu ile yemlediğiniz dip oltalarınızı; kefal için ise beyaz ekmek içi sardığınız özel, yüzer-gezer kefal oltalarınızı hazır etmelisiniz. Sarpa, karagöz, lidaki gibi balıkları da kıyıdan yakalayabilirsiniz ancak kaya barbunu, iri tekir, erkek mercan için sandalla açılmanız gerekli. Ahtapot ve kalamar içinse zıpkınla dalmak şart.

Oltayla falan uğraşamam diyenlerdenseniz, gün yeni doğarken mosmor, Mordoğan’da; bir zahmet kalkacaksınız yatağınızdan ve avdan yeni dönmüş balıkçı teknelerini yakalayacaksınız. Boş dönmezsiniz kesinlikle efendim.

Balık avı için herhangi bir mevsim yok. Olta balıkçılığı için av yasağı da söz konusu değil zaten. Ancak, balıkların çeşitlerine göre en lezzetli oldukları ayları, birçok internet sitesinden bulup, takip edebilirsiniz tabi ki. Ben, yaz aylarının o sıcak günlerinde, gece saat ondan sonra, püfür püfür esen Mordoğan sahilinde, hemen Aras Otel’in önündeki kanepelere oturup, attığım oltalarımla, çok çipura yakalamış bir insan olarak, bu şekilde, kısacık bir tüyo da vermiş olayım. (Konuyla ilgili olarak, geçmiş dönemlerde yazmış olduğum birçok Mordoğan yazısını, sayfamdan takip edebilirsiniz.)

Mordoğan’da konaklama yapılabilecek birtakım alternatifler mevcut. Uzun süreli konaklamalar için, aylık ya da sezonluk ev, apart ya da oda kiralayabilirsiniz. Gecelik ya da hafta sonu konaklamalarında ise iki adet otel ve birkaç tane de pansiyon hizmet vermekte. Mordoğan merkezindeki tek otel, dört yıldızlı Aras Otel. Aras Kargo grubunun tesisi olan otelde küçük bir yüzme havuzu ve dört yıldızlı otelde bulunabilecek fiziksel şartlar mevcut. Ben bir kere kaldım ve bir daha kesinlikle tercih etmedim.

Pansiyonlardan ise hemen aklıma gelenleri; Yıldız Motel, Gül Motel, Ayışığı Pansiyon, Kardelen Pansiyon, Turkuaz Pansiyon. Eğer benim fikrimi ve tavsiyemi merak ediyor iseniz, size hiç düşünmeden Turkuaz Pansiyon’u önerebilirim.

Tevfik Bey ve eşi Hanımefendi’nin işletmekte oldukları mütevazı tesis, sizlere hem kaliteyi, hem ucuzluğu verme, hem de sıcak bir ortamı yaratabilme başarısını gösterebiliyor. Mutfakları ise harika.

Mordoğan’da; ev yemekleri, ızgaralar, mezeler ve bazı yöresel yemekleri arıyor iseniz ilk çalacağınız kapı Turkuaz olmalı. Bunun dışında; Problem’in Yerinde ödemiş köftesi yiyebilir; hemen aynı sıradaki diğer tesislerde, köfte, pide, pizza ve balık çeşitleri bulabilirsiniz. Bir de Kocakum Plajı’nı geçip Aras Otel’e doğru giderken hemen sağ tarafta, çok nezih bir restoran göreceksiniz. Sürekli Türk musikisi eserlerinin çalındığı bu mekanda da, dalga şıpırtılarını dinleyip, ay ışığı ile yıkanarak şık bir akşam yemeği yemenin zevkini tatmalısınız.

Gece olup da tüm Mordoğan’ın, sahil kenarındaki tek ve küçük caddesinde volta atmaya başladığı saatlerde; ortalığı nefis bir kokoreç kokusu kaplar. Çocuk parkının hemen önündeki seyyar arabasında, yıllardır, Mordoğan’lılara, enfes kokoreçlerini sunan Erzurum’lu ustamızın, bol baharatlı tertemiz kokoreçini mutlaka tatmalısınız derim.

Sabah kahvaltısında, enfes kara fırın ekmek ve simitlerinden, bölgenin tarla domates ve salatalıklarından, muhteşem köy zeytinyağlarından kesinlikle kendinizi mahrum etmemelisiniz. Yoksa Mordoğan, ardınızdan ağlar. Benden söylemesi.

Not: Yazı fotoğrafı "cemliman.sitemynet.com" adlı siteden alınmıştır.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..