Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '07

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Küçük onarımlar, büyük sonuçlar

Küçük onarımlar, büyük sonuçlar
 

Sokakta yürürken bir kaldırım taşının yerinden oynadığını görürüz ve yıllarca öylece kalır. Ne zaman ki kaldırımlar tamamen değişir o zaman düzelir. Sokak adının asılı olduğu direk, güç gösterisi yapan kimi kendini bilmezler tarafından eğilmiştir. O direk öylece haftalarca durur. Apartmanda onarım çalışmaları yapılırken önündeki yolun asfaltı ve kaldırımda birkaç metrelik yer tahrip olmuştur, oradan geçenlerin ayakları günlerce çamur olur. Telefon kutularının üzerine yazılmış çirkin yazılar aylarca orada kalır. Yoldaki veya kaldırımdaki metal kapaklar üç kuruş para ettiği için biriler tarafından çalınmıştır. Günlerce yayalar ve arabalar için tehlike oluşturur. Bir parkta çimlerin küçük bir bölümü bozulmuş, toprak görünmektedir. Çöp kutuları küflenmiştir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Hepsinin ortak yönü kolayca yapılabilecek işler olmasına karşın uzun süre onarılmamasıdır.

Şehirleri temiz, güzel ve yaşanılabilir yapmak için büyük yatırımlarla yapılanların korunması gerekir. Bunun için de birşeyler bozulduğunda hemen o gün onarılmasını sağlayacak bir sistem geliştirilmelidir: Belediye Küçük Onarımlar Birimi

Belediyeler bu konuda küçük yatırımlar yaparak hem şehirlerini daha güzel hale getirebilirler hem de ciddi tasarruf yapabilirler.

Belediye Küçük Onarımlar Birimi üç ana öğeden oluşur:

1- Gözlem ekibi
2- Bilgi derleme birimi
3- Onarım ekibi

Gözlem ekibi belediyelerin caddelerde, sokaklarda, parklarda çalışan elemanlarıdır. Gündüzleri sokakları süpüren, akşamları çöp toplayan, parklarda temizlik veya sulama yapan görevlilere belediye tarafından görev yaptıkları alanları gözleme görevi verilir. Bu kişiler gördükleri her aksaklığı belediyenin bilgi derleme biriminin telefonuna o anda cep telefonlarından iletirler. Belediye bu telefonun bedelinin kullanıcıdan kesilmemesi yani belediyenin ödemesi için telefon operatörleriyle anlaşıp gerekli altyapıyı hazırlar. Sabah sokağı süpürürken kırılmış bir kaldırım taşı gören, asfaltta su biriken yeri farkeden temizlik görevlisi hemen o anda konumuyla birlikte bilgi derleme birimine telefon eder. İyi bilgiler ödüllendirilerek bu gönüllü işin daha verimli yapılması sağlanır.

Bilgi derleme birimi gelen bilgileri anında onarım ekiplerine haber verir.

Onarım ekipleri özel donanıma sahip ekiplerdir. Heryere ulaşma olanağı olması için, çok büyük olmayan bir araç içinde onarımda gerekli tüm malzemeler bir gün yetecek şekilde bekler. Araçta, onarımlarda gerekli olacak küçük ölçekli makinalarda bulunur: Küçük bir harç makinası, jeneratör, kompresör...

Onarım ekibi yapacağı işi bilerek onarım alanına gideceği için ön hazırlıklar araç hareket halindeyken tamamlanır ve ulaştıklarında kısa bir zamanda gerekli onarımı yapar ve bir sonraki yere giderler.

Belediye Küçük Onarımlar Biriminin çalışma esasları ertesi güne hiç iş bırakmamak ve asla büyük onarım yapmamak üzerine kurulmalıdır. Küçük onarımların şehirlerimizi çok kısa bir zaman sonra bambaşka bir görünüme kavuşturacağına inanıyorum.

Belediyelerde benzer çalışmalar mutlaka yapılıyordur. Önerdiğim model bu işin iyi gözlem, düzenli bilgi toplama ve sistematik onarım ile sıfır hata ile yapılmasıdır.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..