Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '15

 
Kategori
Sinema
 

Küçük Prens

Küçük Prens
 

Film: Küçük Prens

Tür: Animasyon

Puan: 10 üzerinden 10

Sinemada maksat animasyon filmi olsun düşüncesiyle tamamen tesadüf eseri izlediğimi belirterek başlayayım yazıma. Ancak daha ilk sahneyi gördüğümde "Evet bu bizim küçük prensmiş meğer" dedim ve pür dikkat izledim.

Merak edip okuyanlar kitapla ilgili eleştirimi hatırlayabilirler (O eleştiri için TIKLAYIN). O eleştiride kitabın ölümsüzler listesine şimdiden adını yazdırdığını ancak bir Fransızda bulunması son derece normal bir Türk düşmanlığını ustalıkla kitaba monte edildiğini ifade etmiştim.

Tam da bu gözle bakarak filmin her sahnesini inceledim. Kitabın içerisinde yer alan ırkçılık ifadeleri filme konu edilmemiş, dilde yer alan metaforların ağır yorum becerisini çocuğa aktarmak için hayatı bizimkilere benzeyen bir kız çocuğu tercih edilmiş ve onun zorlu yaşamı üzerinden küçük prense ulaşılmış.

Son derece mükemmel bir uyarlamayla beyaz perdeye aktarılan eser, tüm bu muhteşem yapısını taçlandırmak, büyük ölçüde de kitabın ağır kaçabilecek sembolleştirmelerine açıklama getirebilmek için son kısımda Küçük Prens'i büyütüp günümüz dünyasına taşımış.

Bu yetmemiş içerisinde yer alan tiplemelerin günlük yaşamdaki karşılıklarını da günümüz dünyasına aktarmış. İşte tam burada işlenen konu ve üslup birçok açıdan okuyucuyu hüngür hüngür ağlatmaya yönelik hareketler içermiş. 

Bir çocuk için ne kadar anlam ifade eder bilinmez ancak içindeki çocuğu katledilen tüm bireyler için göz yaşları içerisinde izlenecek bir son fasıl eklenmiş ki daha önce hiçbir çocuk animasyonunda ağlatan sahne olduğuna kolay kolay şahit olmamıştım (Şu ana kadar 80 civarında izlemiş olmama rağmen).

Özetle konuyu son derece net işlemiş olmasından ötürü üniversiteden anasınıfına kadar tüm eğitim kademelerindeki tüm öğrencilerin izlemesinde ciddi yararlar olan son derece etkileyici bir eser ortaya çıkmış.

Animasyon deyip geçmeyin. Kitabı okumaya üşenenler için muhteşem bir fırsat bu, kaçırmayın derim.

 

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..