Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '08

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Küçük şehirlerde büyük şehir özentisi 2: İnebolu terminali

Küçük şehirlerde büyük şehir özentisi 2: İnebolu terminali
 

Fotoğraf: Aydın Tiryaki (21-Mayıs 2008, İnebolu)


İnebolu’da hiç terminal olmadığı çocukluk yıllarımdan, kalabalık yolcu uğurlamalarını anımsarım. O zamanlar hep yolcu edenler arasında olurdum. Deniz kıyısına yakın sokaklarda ön tarafı burunlu, küçük camlı otobüsler birkaç saatlik rötarla yola çıktıklarında geride büyük kalabalıklar bırakırlardı. O zamanlar yolculuklar çok önemli nedenlerle veya gurbete gitmek için yapılırdı. Öyle olunca da herkes önemser ve uğurlamaya gelirdi.

İnebolu’ya terminal yapıldığında yetmişli yılların sonuydu sanırım. Bir kayda rastlamayınca eski fotoğraflardan bulmaya çalıştım tarihi, ancak bulamadım. (Doğru tarihi bilen buraya yazarsa öğrenmiş oluruz).

Terminal, otobüs ve minibüs şirketleri için yazıhaneler ve araçların kalkacağı boş bir alandan oluşuyordu. Ayrı bir bekleme salonu olmadığı için yolcular ancak yazıhanelerde bekleyebiliyordu. İlk yapıldığı zaman da, şimdi de İnebolu’nun terminal gereksinimini karşılıyordu. Binası kullanışlı değildi, otobüs girişi ve çıkışında sorunlar yaşanıyordu. Bu sorunlar terminal alanı küçük olduğu için değil, alan iyi kullanılamadığı içindi. Peronlar yalnızca yolcu bindirme-indirme için kullanılacak olsa rahat rahat yeterdi. Ancak peronlar aynı zamanda otobüs ve minibüslerin parketmesi için kullanıldığından bir sıkışıklık vardı. Belediye küçük bir düzenleme ile bu sorunu aşıp, otobüs ve minibüslerin yalnızca yolcu bindirme-indirme için terminale girmesi sağlansaydı terminalin yeterli olduğunu göreceklerdi.

Şimdi İnebolu’ya yeni bir otobüs terminali yapılıyor ve önümüzdeki günlerde açılacağı haberleri yerel gazetelerimizde yazılıyor. İnebolu’nun kurtuluş günü olan 9 Haziran’da açılacakmış.

Yeni terminal İnebolu merkezine çok uzak değil ancak İnebolu küçük bir yer olduğu için uzakmış gibi geliyor. İnebolu Çayı’nın karşı tarafındaki yeni terminali uzaktan gördüm iki hafta önce İnebolu’dayken... Ahşap görünümlü duvarları ile güzel bir duruşu vardı. Şu andaki terminalden daha büyüktü ancak bu büyüklükte bir terminal şimdikinin yerine de sığabilirdi.

Merkeze uzak yeni bir yer aramak küçük şehirlerdeki büyük şehir özentisinin bir başka örneği gibi görünüyordu. Kastamonu Şehirlerarası Otobüs Terminali’nin şehir merkezine uzak olması nedeniyle Kastamonuluların terminalden yararlanamadıklarını yazmıştım (1). Şimdi de benzer bir durum İnebolu için sözkonusu oldu.

Yeni terminal kullanılmaya başladığında göreceğiz: Yolcuların çoğu uzak olduğu için orada inmek istemeyecek ve araçların İnebolu içine devam etmeleri için ısrar edecek. Yaptığı terminalin işlevsizliği belli olmasın diye, belediye araçların şehir merkezine girmesine izin vermeyecek. Ancak yerel seçim zamanı yaklaştığında “yurttaşı üzmemek” esas olacağı için herşey serbest olacak ve otobüsler, minibüsler önce yeni terminale gidecek, oradan İnebolu merkezine devam edecek. Herşey iyice karışacak, çünkü terminali kullananların sayısı araçlardaki yolcuların ancak onda biri olacak.

Doğru olan, şu anda eskimiş olan terminali yıkıp, yerine yeni bir terminal yapmaktı. Yeni terminal yaptıkları yere de otobüs ve minibüsler için park yeri yapılabilirdi. Hala geç kalınmış sayılmaz. Yeni yapılan terminal alanı otobüs ve minibüs parkı olarak kullanılsın, binaları da şoförler için sosyal tesisler olsun. Eski terminal yıkılıp yerine güzel bir terminal binası yapılıp kullanılmaya devam edilsin. Düzenli ve kurallı kullanılırsa terminal alanı rahat rahat yetecektir.

Kendi açımdan bakınca, şimdiki terminal evime yürüyerek 3 dakikalık mesafede olduğu için çok kullanışlıydı. Yeni yapılan terminal ise yakın değil ancak 10 dakikadan fazla da sürmez. Yeni terminale olan tepkim hem kendi adıma (bireysel) hem de İnebolulular adına (toplumsal)...

Umarım yanılırım ve İnebolulular yeni otobüs terminalini severler ve kullanırlar.

(1) Küçük şehirlerde büyük şehir özentisi 1: Kastamonu Terminali (4-6-2008): http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=113027

Ankara, 5 Haziran 2008

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..