Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Temmuz '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Küçük Yaş Çocuklarda Öfke

Küçük Yaş Çocuklarda Öfke
 

Duyguları tanımak için yüz ifadeleri


Öfke duygusu, henüz 2 aylıkken bebekken görülmeye başlar. İhtiyacı karşılanmadığı için, istediği şey olmadığı için hayal kırıklığı yaşar ve tepkisini öfkeyle gösterir. Yani öfke için tam olarak öğrenilen bir şey diyemeyiz. Doğal bir duygudur, yok etmekten bahsedilemez. Ancak kontrol edilmesi için özdenetim ve özerklik gelişimi çocukluk döneminde başlar. 2,5 ve 5 yaşlarındaki çocuklarda öfke kriz şeklinde görülebilir.

Özdenetim dediğimiz şey, çocuğun yalnız ya da başkalarının yardımıyla duygu ve düşüncelerini kontrol etme becerisidir. Bu becerimiz, 3 yaşına kadar tam olarak gelişememektedir. Çevresinin desteği gerektiği için anne babalara ve bakım verenlere ihtiyacı vardır. Çevre tarafından oluşturulan sınırlar, kuralları benimseyen çocuk zamanla öfkesini kontrol etmeyi öğrenecektir. Çocuk başlangıçta bu kuralların nedenini anlayamayabilir. Sınır ve kural koyarken “Şundan dolayı yapmamalısın.” Gibi açıklamaları anlamakta zorlanabilir ancak devamlılık olduğunda, net olunduğunda (anne ve baba da aynı noktada olmalı), sakin bir ses tonu ve tavırla daha önce de belirttiğimiz şekilde açıklama yapıldığında anlamaya başlayacaktır.

Çoğu zaman küçük yaş grubunda öfke, kendisini ifade edememekten dolayı yani dil gelişiminden dolayı da artabilmektedir. 2 yaş çocukları bağımsızlığını ilan etmeye çalışırken üstüne dil becerisini yeterli gelişim göstermediyse öfkesini daha çok tetikleyebilmektedir. Bu durum uzun süre devam ediyor ise dil ve konuşma terapistinden destek alınmalıdır.

Çocuklar aslında öfkelendiğinde anlaşılmak isterler.Bu yüzden öfke krizi geçiren bir çocuğun neden öfkeli olduğunu anlamaya çalışmalıyız. Ona anlatması için yardımcı olmalıyız, “Neyi istiyorsun?”, “Buna mı kızdın?” gibi duygu ve düşüncelerini paylaşmasını sağlamalıyız. Aksine bizde öfkelenerek “Ne var bunda bu kadar kızılacak veya öfkelenecek” demek duygusunu kabul etmemek veya duygusunu bastırmak olur.

Evet, bazen çocuklar duyguları karıştırabiliyorlar. Kaygılandığı şeye öfkelenmek gibi ya da aslında hayal kırıklığı yaşıyor üzülmek yerine öfkelenebiliyor. Bunun için duyguları tanıtacak oyunlar, çizgi filmler önerilir. Gün içerisinde iletişim kurarken ebeveynin de kendi duygu ve düşüncelerini paylaşması daha iyi öğrenmesini sağlamaktadır.Örneğin “Tokamı kaybettiğim için üzüldüm.”, “Hediye aldığı için mutlu oldum.” ,“Yüksek sesten çok korktum.” gibi. Duyguları gösteren yüz ifadelerini de internetten çıktı alarak oyun haline getirebilir, duygunun jest ve mimikler ile eşleştirerek tanımasını sağlayabilirsiniz.

 

 

 
Toplam blog
: 4
: 264
Kayıt tarihi
: 12.07.17
 
 

İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji bölümü / Çocuk ve Ergen Psikolojisi  ..