Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '07

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Küçük yazılardan korkun

Küçük yazılardan korkun
 

Sigara paketlerinin üzerinde "Sigara öldürür" veya "Sigara sağlığa zararlıdır" yazıları vardır. Bu yazıları sigara satın alan herkes okuyabilir. Çünkü herkesin okuyacağı şekilde büyük yazılmıştır. Buna rağmen sigara tiryakileri için bu yazılar hiçbir şey ifade etmez. Bu yazılar yüzünden sigarayı bırakanlar var mıdır? Belki de vardır. Bilemem.

Aslında esas tehlikeli olan küçük yazılardır. Küçük yazılar nerelerde karşımıza çıkabilir? Televizyonda bir reklam ve bir programı aramak için telefon numarası verildiğinde bazı küçük yazılar hızla ekranın sağından soluna doğru gider. O yazıları okumanız imkansızdır. Basılı kağıt şeklinde imzaladığınız bir resmi evrağın altında veya arkasında küçük yazılar vardır. O yazılar ancak büyüteçle okunabilir. Veya gazetede bir ilan gördünüz, size bedava hizmet sunulmaktadır. Ama altında küçük bir yazı vardır. O yazı dikkatinizi çekmez. Hizmeti bedava aldığınızı sanırsınız. Ama aslında öyle değildir.

Konuyu biraz daha açarsak;

Son zamanlarda televizyonlarda birtakım insanlar yarışıyor. Halkımız yarışmacılara smsler vasıtasıyla oy veriyor. Bu sonuçlara göre yarışmacılar eleniyor veya bir sonraki haftaya kalıyor. Yarışmacı numarası verilirken de alttan yazılar geçiyor. Küçük ve hızlı yazılar. Örneğin, her sms ücreti 6 kısa mesaj veya 12 kontör gibi. Tabii oy verirken bu yazılara dikkat edenler olduğu gibi, farketmeyenler de olabilir.

Gazetede tam sayfa bir ilan gördünüz. " Beğendiğiniz bir müzik parçasını cep telefonunuza ücretsiz indirebilirsiniz." Herkesin okuyabileceği şekilde büyük bir yazı. Ama sayfanın en altında küçük yazıların olduğu bir cümle ise kimsenin dikkatini çekmiyor. Eğer bir müzik parçası indirirseniz, otomatik olarak bir ay abone oluyorsunuz. Bu aboneliğin bedeli ise 50 kontör. Müzik parçasını indirdiğiniz anda size bir kısa mesajla bu bildiriliyor. Mesajı okudunuz ve pişman oldunuz. Aboneliğinizi iptal ettirmek istiyorsunuz. O küçük yazıları elinize bir büyüteç veya babanızın gözlüğünü alarak okuyorsunuz. 6 ay abone olursanız ilk ay için sizden ücret almıyorlar. Ama aboneliğinizi iptal ederseniz, ilk ayın ücreti olan 50 kontör bedelini ödemek zorundasınız.

Arabanızı kasko yaptırıyorsunuz. En iyi fiyat veren sigorta acentesine gittiniz. Primlerinizi düzenli bir şekilde ödediniz. Bir müddet sonra aracınızda bir hasar meydana geldi. Sigorta şirketine ihbarda bulunuyorsunuz. Para almayı beklerken şöyle bir cevapla karşılaşıyorsunuz.

- 1.500 YTL. ye kadar olan hasarlar muafiyet kapsamındadır.

Yani bu ne demek? Aracınızı ucuza kasko yaptırdınız ya. Bu yüzden aracınızın 1.500 YTL. ye kadar olan kısmını sigorta şirketi size ödemiyor. Bu bedeli cebinizden karşılayacaksınız. Bu nerede mi yazıyor? Sigorta poliçenizin en altında veya arkasında küçük şekilde yazılmış yazılar şeklinde.

Sigortanın çok ince noktaları vardır. Evinizi fazla sigorta yaptırırsanız, size eksik para öderler. Eksik sigorta yaptırırsanız yine eksik para öderler. Değerli eşyalarınızı poliçede belirtmezseniz bir hırsızlık halinde o parayı size hiç ödemezler. Bütün bunlar imzaladığınız poliçenin içindeki küçük yazılarda size detaylı olarak anlatılmıştır.

İtiraz ettiğinizde cevap aynıdır.

Ne yapalım okusaydınız....

Kalın sağlıcakla....

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..