Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ekim '19

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Küçümse Tarım'ı Oysun Gözünü

Tarımcılık nedense ülkemizde son dönemlerde küçümsenir bir hal aldı. Şehirde yaşama ve belki de daha fazla para kazanma aşkıyla arazilerimizi sattık, doğadan ayrılıp şehrin kenar mahallelerinde de yaşamaya başladık. Ülke için büyük tehlike, insan için de öyle.

Tarımla uğraşmak zor gelmeye başladı, kim uğraşacak onunla deyip, geldiğimiz şehirlerde asgari ücret veya biraz fazlasına tamah eder hale geldik. Tarım daha çok kazandıracaktı oysa.

Tarımsal üretim o kadar azaldı ki, köy nüfusu %10lara düştü, %90 kentleri kapladı, istihdam problemleri yarattı. Dışarıdan o kadar çok tarımsal ürün alıyoruz, haddi hesabı yok. Oysa Türkiye bir Almanya olamaz mıydı? Tüm Avrupa’yı bir de ülkesini doyuran Almanya’nın yanında tüm dünyayı ve kendi ülkesini doyurabilecek bir Türkiye fena olmaz mıydı? Hiç değilse Meksika’dan Diyarbakır karpuzu almazdık…

Kendi ürünümüzü kendimiz üretip, yerli üreticiyi zengin edeceğimiz yerde yabancıların ceplerini doldurmak, kime mantıklı geliyor? E o zaman neden arazilerimizi satıp, şehirlerin ücra köşelerinde yaşamaya devam ediyoruz?

Tarım ile uğraşan köylü ve köylüler alt tabaka insan muamelesi görüyor ülkemizde, yahu sen şehirde üst tabaka da mı yaşadığını düşünüyorsun? Sorsan kimse küçümsemez, içten içe aman bana mı kaldı diye hayıflanır. Evet sana kaldı, bana kaldı.

Umursamaz, ilgisiz, bencil toplumun zararlarında bir tanesi de herkesin zengin olmak istemesi ama kimsenin yorulmak istememesi. Hem ayranı dökülmesin hem...

Çalışmadan, emek harcamadan kazanma aşamasına geçmek istiyoruz. Sen o köyde ki arazini satıp, şehirde o parayı çatır çutur yemeseydin belki de şuan cebinde daha fazla olacaktı. Zorluklarla başa çıkma konusunda sınıfta kaldık. Ne zaman bu hale geldik ki? Ya da neden? Sonra gün geliyor, ona buna neden bu kadar zam gelmiş diye söyleniyoruz? E Kardeşim sattın tarlanı, satmayıp yetiştirseydin para vermeyecektin ki?

Mantık çok basit ama biz anlamamak için uğraşıyoruz ve sonra dolanbaçlı yollardan söylenip duruyoruz. Bize Organik Tarım gerekli ama uğraşacak adam yok, herkes doktor, mühendis, avukat olma peşinde, sonra milyonlarca işsiz var diye haberleri izlemekle yetiniyoruz. Daha doğrusu dün yediğimiz hurmalar bugün bizi tırmalıyor…

 

 
Toplam blog
: 15
: 49
Kayıt tarihi
: 20.06.18
 
 

Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunuyum. Üzerine bilgi sahibi olduğum veya yorum yapabi..