Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '12

 
Kategori
Sinema
 

Küfürbaz Ayıcık

Küfürbaz Ayıcık
 

TED VE JOHN : AYRILMAZ İKİLİ


“Ayı Teddy-Ted” bir masal gibi başlıyor. Küçük bir çocuğun arkadaşsızlıktan kurtulmak için yaptığı yakarışlar bir Noel gecesi kabul olur ve sevgili oyuncak ayısı canlanır. O günden sonra hiç ayrılmazlar, aynı evi, aynı yaşamı paylaşırlar. Teddy sosyal yaşamda tam deyimiyle fırlama bir tip olur, büyümekte olan John’u (Mark Wahlberg) sollar. Medyatik, çapkın, otçu, hazır cevap… Muhabbetleri otuzlu yaşlarda aralarına John’un kız arkadaşı girinceye kadar sorunsuz ve sorumsuz devam eder.  Lori (Mina Kunis) John’a böyle devam edemeyeceğini, artık iki ayağı üzerinde durması gerektiğini hatırlatır. Böylesine naif akışı olan bir hikaye Ayı Teddy. Ancak Amerika’da R kategorisinde, yani 18 yaş altı seyircinin ancak ebeveyn ve yetişkin eşliğinde seyredebileceği film olarak değerlendirildi. Bu sınıflamaya giren filmlerde seks, şiddet, uyuşturucu kullanımı olması gerekiyor. Bunlar da Ayı Teddy’de aşırıya kaçmasa da mevcut. Belden aşağı her türlü espri, popüler kültüre göndermeler, farklı etnik kökenleri aşağılama, dini inanış ile dalgasını geçen sözler….. Masal gibi başlayıp son dönem Amerikan komedilerinin çocuksu, otçu,küfürlü türüne kancayı atıyor Ayıcık Teddy.

Tabu tanımayan, sosyal yaşam ikonlarına, tüketim toplumuna yaptığı muzır göndermeler ile ünlü animasyon serisi Family Guy TV’lerde  düşmeyen bir rating ile on yılı aşan bir süredir izleniyor. Family Guy’ın yaratıcısı Seth MacFarlane’ın ilk uzun metrajı Teddy ile aynı minvalde muzır senaryolarına devam ediyor. Çocukların sevgili pelüşü Teddy Bear yaşamda sokak raconu ile konuşan, uyuşturucu çeken, hayat kadınları ile samimi ilişkiler kuran bir karaktere dönüşmüş Mac Farlane’ın yaratıcılığında. Bu anarşist yaklaşımla çocukların sevgili ayıcığının masumiyetini  ustaca yıkıyor. Bir ikonu daha kırıyor. Gerçekte bu yaratıcılığı Family Guy serisini seyredenler için yeni bir şey değil. Seride olduğu gibi sivri dilli, pervasızca yaklaşımı tekrarlıyor. Öykü temelinde otuz beş yaşında büyümek istemeyen bir ergeni anlatıyor. Onun sorumluluktan kaçması, sürekli içindeki çocuğa, dolayısıyla ayıcığına sığınması, yaşamında ciddi kararlar almasını engelliyor.   

Her şey bir yana Teddy güldürüyor. hem de tüm kaba saba,  kakalı , gaz çıkartmalı, şoven esprilere rağmen. Göndermelerden şov dünyasından politika ve spora kadar çok kişi nasibini alıyor  Saturday Night Fever veJohn Travolta, Woody Harrelson, Lance Armstrong … Seksenlerin sevilen TV serisi ve filminde Flash Gordon’u canlandıran Sam J. Jones filmin iki kahramanının idolü olarak önemli bir rol üstleniyor. Masum aşk şarkıları ile tanınan Nora Jones bile Ted ile bel aşağısı konuşabiliyor.

AYI TEDDY-TED

YÖNETMEN: SETH MACFARLANE

OYUNCULAR: MARK WAHLBERG, MINA KUNIS,SETH MACFARLANE

FİLMİN NOTU: 3 (5 ÜZERİNDEN)

 
Toplam blog
: 223
: 1093
Kayıt tarihi
: 12.01.11
 
 

İzmir’de doğdu. Viyana Tıp fakültesini bitirip doktor ünvanını aldıktan sonra Genel Cerrahi ihtis..