Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Nisan '10

 
Kategori
İnançlar
 

Kül bulutlarının ardından...

Kül bulutlarının ardından...
 

Avrupa’yı esir alan kül bulutları, Türk hava sahasını da etkilemeye başladı. Ulaştırma Bakanlığı, Zonguldak, Samsun ve Sinop hava sahalarında 20 bin ila 30 bin feet arasındaki bölgeyi uçuşa kapattığını açıkladı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Anduru; “Kül bulutlarının dün itibariyle 16.30’dan itibaren Karadeniz kıyısındaki 20-30 bin feet’teki hava sahasını etkilemeye başladığını, bu yüzden saat:12.00 itibariyle hava sahasının kapalı olacağını, gece yarısından sonra Çorlu hava sahasının etkilenmesinin beklenildiğini akabinde de, bu gün saat:12.00’den itibaren İstanbul hava sahasının da uçuşlara kapanabileceğini” duyurdu.

Uçuş iptallerinin had safhaya ulaşması üzerine İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki bazı turizm firmalarının yolcularını Avrupa’ya otobüs ve trenlerle ulaştırmak üzere harekete geçtikleri, bunun için de Almanya-Münih, Makedonya-Üsküp ve İsveç’e otobüs seferlerinin başlatıldığını, TCDD Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada; İstanbul-Bükreş hattında ek seferler düzenlenmeye başlandığı ve ayrıca Bosfor Ekspresine ilave vagonlar eklendiğini bildirdi.

Türk Kızılay’ı ise İstanbul, Ankara ve Antalya’da dış hatlar terminalinde, uçuş iptallerinden dolayı mahsur kalan yolcular için hazırlanan ve yiyecek-içecekten oluşan ihtiyaç paketleri ve battaniye dağıtmaya başladı.

Hava sahalarının kapalı olması sebebiyle, uçak kazasında ölen Polonya Devlet Başkanı Kaczynski için dün düzenlenen cenaze törenine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de dahil olmak üzere, Obama, Sorkozy gibi birçok lider katılamadı. Polonya’ya yakın ülke liderleri ise, törene katılabilmek için karayolunu tercih etti.

Kül bulutlarının Avrupa’da sebep olduğu uçuş iptallerinin % 84’e ulaştığı haberlerini hep birlikte okuyoruz. 38 Avrupa ülkesinin uçuşlarını izleyen Eurocotrol, volkanik patlamanın ardından iptal edilen uçuş sayısındaki oranın en yüksek seviyeye ulaştığını duyurdu. Kül bulutları, Avrupa’daki uçuşları olumsuz etkilemeye devam ettiğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü de Avrupa’nın birçok ülkesine ulaşan İzlanda’daki yanardağ küllerinin, özellikle astım gibi solunum yolu hastaları için zararlı olabileceğini uyarısında bulundu.

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta; “Bugün itibariyle Türkiye’de etkili olması beklenen kül bulutlarının özellikle de; bebekler, yaşlılar ve akciğer ve kalp gibi kronik hastalığı olanları olumsuz etkileyebileceği, bu dönemlerde zorunlu olmadıkça dışarıya çıkılmamasını, çıkılması gerekiyorsa da maske takılmasını gerektiğini” söyledi.

Dünya Meteoroloji Organizasyonu ise kül bulutunun ne kadar süreceğinin henüz bilinemediğini açıkladı.

Yukarıda sıralamaya çalıştığım, tek bir doğa olayın vesile olduğu karmaşa ve kargaşadır. Küçük denilebilecek tek bir doğa olayının başlı başına sebep olduğu karmaşa ve kargaşayı gözlemledikçe, daha büyük bir boyutta ve birden fazla doğa olayının nelere sebebiyet verebileceğini tahmin etmek güç olmasa gerek. Sebep olduğu sonuçlardan ötürü bu haberin ikinci gününden itibaren daha iyi bir takip etmeye çalıştım. Peki bu ilgimin sebebi neydi? Pek tabi ki, bana kıyameti hatırlatmasıydı.

Allah Teala Kur’an-ı Keriminde;
“Kıyamet hadisesi meydana geldiği zaman” (1).

“Onun oluşu için bir yalan yoktur” (2).

“O kıyamet alçaltıcıdır, yükselticidir” (3).

“O zaman yer şiddetli bir sarsıntıyla sarsılmıştır” (4).

“Ve dağlar parçalanmakla parçalanmıştır” (5).

“Artık –dağlar- dağılmış, toz haline gelmiştir” (6)

“Ey insanlar! Rabbinizden korkunuz, şüphe yok ki, kıyametin depremi, pek büyük bir şeydir” (7) buyurmaktadır.

Sonuç olarak; bu dünya fanidir. Kıyamet haktır. Sonu vardır. Ebedi olan diyara yolculuğun başlangıcıdır. Ebedi diyar olan ahirette mutlu-mesud olabilmemiz için Allah Teala’nın bizlere bildirdiği yasaklardan kaçınmamız, emirleri yerine getirmemiz gerekmektedir.

Rabbim tüm inananlara, ahiret yurdunda mutlu-mesud olarak, cennet-i aşiyanını nasip etsin İnşaallah...

Sağlıcakla Kalın...

DİPNOTLAR:
1, 2, 3, 4, 5, 6
- Kur'an-ı Kerim, Vakıa Suresi, Ayet no: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
7- Kur'an-ı Kerim, Hacc Suresi, Ayet No: 1.

 
Toplam blog
: 108
: 2366
Kayıt tarihi
: 05.04.08
 
 

1972 Haziranında  Eskişehir'de doğdum. Edirne'de ikamet ediyorum. Duygu ve düşüncelerimi yazıya d..