Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Aralık '15

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Kulak Estetiği

Kulak Estetiği

Kulak estetiği, yüz estetiğinde çok önemli bir yere sahip olup, yıllardan beri ciddi psikolojik problemlere neden olmuştur. Bunların başında gelen kepçe kulak dediğimiz deformitesi ile ilgili birçok çalışma ve yayın yapmış ve bu konuda birçok yeniliğe imza atmış bir cerrah olarak, size bu bölümde, hayatınızı etkileyen bu problemler ve yaptığımız ameliyatlar hakkında size bilgi vereceğim.

Kepçe kulak, yaklaşık % 5 görülme sıklığıyla en sık görülen doğumsal kulak deformitesidir. Kalıtımsal (genetik) geçiş (otozomal dominant) göstermektedir.

Kulağın ortalama yüksekliği 60-65 mm ve genişliği 25-35 mm dir. Kulağın kafa ile yaptığı açı sefalo-auriküler açı diye bilinir, 20-30 derece arasıdadır. Kulağın kıvrımına ise antiheliks denir, kulak çukuruna ise konka denir. İşte, kepçe kulak(prominent ear) diye adlandırdığımız bu deformite, kulağın kafa ile yaptığı açının artması, kulak kıvrımının düzleşmesi yada kulak çukurunun derinleşmesi dediğimiz bu problemlerin değişik derecelerde de olsa birlikte yada  tek başına görünmelerine verilen isimdir. Bu ameliyat öncesi kulaktaki asıl problemin ne olduğu belirlendikten sonra yapılacak olan cerrahi tedavi belirlenir. 

Kepçe kulak deformitesi, çocukların okula başladıklarında alay konusu olmalarına sebep olarak psikolojilerinin bozulmasına sebep olduğundan ve yapılan araştırmalar neticesinde kulağın erişkin kulağına 6-7 yaşındayken ulaşmış olmasından dolayı okul öncesi 6 yaşındayken ameliyat olmaları önerilmektedir. Çünkü bu yaş grubunda kulak kıkırdağı da daha yumuşak olduğundan ameliyat daha kolay ve daha güzel sonuçlanmaktadır.

Çoçuk daha doğduğunda kepçe kulak deformitesi var ise kulak kıkırdağı anneden geçen östrojen dediğimiz hormon nedeniyle aşırı yumuşak olmasından dolayı yaşamın ilk 3 ayı yapılan bandaj ve kalıp uygulamaları ile düzelebilmektedir. O yüzden ailenin bu konuda bilinçli olması ve erken fark etmesi çocuğun ilerde böyle bir ameliyat geçirmesine ve alay konusu olarak psikolojisinin bozulmasını önleyerek, kendine daha çok güvenen bireylerin yetişmesi açısından son derece önemlidir.

Ameliyat 45 dk-1 saat arasında sürmektedir. Hastalarımı lokal anestezi altında ameliyat etmekteyim. Eğer 6-10 yaş aralığında ise çocuğun kooperasyonu tam olmadığı için genel anestezi öneririm. Ameliyat esnasında yaptığım uyuşturucu nedeniyle hasta 10-12 saat ağrı hissetmez daha sonrasında ameliyatın ilk günü ağrı kesici kullanmaz ise kulaklarda sızlama hissedebilir, ama ağrı kesici kullanımında böyle bir problem de olmaz. Aynı gün hasta taburcu olmakta ve kulağına su değmeden duş alabilmektedir. Ameliyattan 48 saat sonra ise kulakğına da su değebilir. Ameliyatın ertesi günü bandajı açılır ve tekrar bandaj yapılmaz. Tenisçi bandajı takmasına gerek yoktur, sadece kulağına dikkat etmeli sağa sola takarak travmaya uğratmaması, üzerine yatmaması yeterlidir. Ameliyattan sonraki gün, günlük hayatı ve sosyal yaşantısına yada işine dönebilir. Ameliyattan 1 hafta-10 gün sonra kulak arkasından yapılan kesi için atılan dikişler alınır.

Yr.Doç.Dr. Süleyman Taş

Medical Park Hastaneler Grubu, İstanbul, Türkiye

www.suleymantas.com.tr

https://www.instagram.com/drsuleymantas/

https://www.facebook.com/opdrsuleymantas

 
Toplam blog
: 85
: 60
Kayıt tarihi
: 01.03.14
 
 

Doç.Dr. Süleyman TAŞ, başarıyı kendine ilke edinmiştir. Türk ve Avrupa Plastik Cerrahi Dernekleri..