Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Aralık '06

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Kulak makarnası

Kulak makarnası
 

Eskiden beri "kulak makarnası" diye bilirdik, son zamanlarda bazı lokantaların bizim yerel gazetedeki reklamlarında ve yolların kenarındaki reklam panolarında "kulaklı makarna" diye yazıyorlar. Değişik şekillerde yapılır, ben size yıllar önce babaannemin, şimdi de annemin aynısını yaptığı kulak makarnasını anlatacağım. Anneme sorarak yazıyorum. Şu anda mutfakta bir işlerle uğraşıyor, ben de bilgisayarın başından sorular sorarak, en doğru tarifi vermeye çalışacağım.

Kulak makarnasını en kolay mantıya benzeterek anlatabilirim. Bir mantı düşünün, her parçası bildiğimiz mantının 10-20 katı büyüklüğünde olsun.

Hamur yoğrulurken içine yumurta katılabilir, katılmazsa da olur. Kulak makarnası hamurunun kıvamı çok önemlidir. Kaynatılarak pişirileceği için çok yumuşak olursa da olmaz, çok katı olursa da. Anneme göre en uygun kıvam kulak memesi katılığında olması.

Yufkalar çok ince olmamalıdır. Yufka açıldıktan hemen sonra 10-15 cm’lik kareler şeklinde kesilir, içine kuşbaşı etler konularak eşkenar üçgen şeklinde katlanır. Kuşbaşı etin yerine maydanoz, soğan ve karabiberle yoğrulmuş kıyma da konulabilir. Pişirirken ve yerken içindeki etin düşmemesi için kenarları elle bastırılarak yapıştırılır. Birbirine yapışmaması için üst üste konulmaz. Bu sırada büyük bir tencerede su kaynamaya başlamıştır. Hazırlanan üçgenler birer birer suya atılır. Pişmesi on dakika sürmez ve delikli kepçeyle kaynayan suyun içinden alınır ve üzerine az miktarda soğuk su dökülür. Bu arada yeni hazırlananlar aynı suya atılır. Üzerine kızartılmış tereyağı döküldükten sonra hiç beklemeden afiyetle yenilir. Üzerine dökmek için salçalı sos veya yoğurt hazırlanmışsa daha da lezzetli olur.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..