Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '08

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kulak memeleri viski kokan kadınlar

Kulak memeleri viski kokan kadınlar
 


Harlem ‘in zenci fahişeleri, müşterilerini cezbetmek için kulak memelerinin arkasına, parfüm niyetine viski sürerlermiş. Ama her viski ile de olmazmış bu iş. İlla ki Jack Daniel’s olmalıymış, bu şehvet enstrümanı.


Bu konu başarılı bir pazarlama stratejisi midir, yoksa bir şehir efsanesi mi, bilemem. Ne oralara gidip görmüşlüğüm, ne de öyle, Harlem ‘li zenci bir fahişenin kulak memesini koklamışlığım var. Ama Jack Daniel’s denilen kült içki ile ilgili bildiklerimi burada paylaşmak isterim.


Jack Daniel’s, viski kategorisinde değerlendirilen başka hiçbir içkiye benzemez. Tamamen kendine özgü ve orijinaldir. İskoç ve malt viskiler ile arasında gerek üretim teknikleri gerekse lezzet özellikleri açısından dağlar kadar fark barındırır.


Hakkındaki en yaygın ve yanlış kanaat, Jack Daniel’s ‘ın bir bourbon olduğu yönündedir. Jim Beam gibi bourbonların neredeyse tamamı, Amerika’nın Kentucky bölgesinde, yine kendilerine özgü şart ve tekniklerle üretilirler. Jack Daniel’s da, bourbonlara yakın lezzet motifleri içerir ama kesinlikle bir bourbon değildir.


Jack Daniel’s, bir Tennessee viskisidir. Amerika ‘nın, nüfusu bin kişiyi dahi bulmayan Tennessee kasabasında, sadece elli civarındaki mahzende çalışılarak üretilen viskinin yapımı ve eskitilmesinde yaklaşık üç yüz elli kadar insan emek verir.


Alkol oranını, lezzet ve aromatik motiflerini -bugün dahi- hiçbir şekilde makineler değil özellikle bu tip ince operasyonlarda çalışmakta olan ve yaşları ellinin üzerindeki Tennessee ‘liler belirlemektedir.


İlk kez 1800’lü yıllarda üretilen bu muhteşem Tennessee viskisinin mucidi, içkiye adını veren Jack Daniel’s ‘tır. Öyle aksi ve inatçı bir ihtiyardır ki bir gün işyerinde sinirlenmiş, orada bulunan kasalardan birini tekmelemiş, ayağı kırılmış, inadından doktora gitmemiş ve ayağında oluşan kangrenden dolayı da hayatını kaybetmiştir.


Jack Daniel’s ‘ı nev-i şahsına münhasır kılan, dünya üzerinde on binlerce tiryakisi bulunmasına sebep olan ve kültleştiren pek çok sebebin başında; viskinin imalatında kullanılan yöreye özgü doğal kaynak suları ve çok uzun süreli dinlendirme aşamaları gelmektedir.


Ancak can alıcı nokta filtreleme ve bekletilme aşamalarında kendisini gösterir. İçtiğiniz her bir yudum Jack Daniel’s; öncelikle kısık odun ateşinde on gün süreli olarak bekletilir, sonrasında üçer metrelik kömür filtrelerinden süzülür ve özel meşe fıçıları içerisinde, karanlık ve kendine özgü nem ve ısıl şartları bulunan Tennessee mahzenlerinde, 28 derecelik açıyla konularak, yaklaşık 4-5 yıl süresince eskitilir. Şişelenme esnasında dahi hava almamasına özen gösterilir. Şişelenme işleminin süresi, sadece yedi saniyedir.


İşte tüm bu geleneksel, hassas ve özenli işlemler; harikulade siyah viskiye, kendine özgü karamelize tatlarını, çarpıcı siyah rengini, aromatik yapısını ve içim hoşluğunu kazandırır.


Yıllandırmada kullanılan meşe fıçılar, sadece bir kullanımlıktır. Ağaç ve ağaç kabuğu kokularını emip bünyesine alan viski, içinde beklediği meşenin adeta tüm güzelliklerini kendi içine hapsetmektedir.


Gentleman Jack
türü de vardır ki, farkı; kömür filtrelemesi işleminin iki defa yapılıyor olmasıdır. Bu türü, ülkemizde çok bilinmez ve bulunmaz.


Jack Daniel’s viskileri uzun yıllar boyunca %43 ’lük geleneksel alkol oranı ile üretildi. Ancak bir süre önce, bazı piyasa ve satış kaygıları ile içki sulandırılarak, alkol oranının %40 ‘a düşürülmesi kararlaştırıldı. Bu durum üzerine, pek çok Amerikalı Jack Daniel’s fanatiği ayağa kalktı, imza kampanyaları düzenlendi. Eski haline döndürülmesi adına enteresan toplu tepkiler meydana geldi.


Ağız tadıyla bir viski içecekseniz, böylesine kült bir içkinin bazı ritüellerini gerçekleştirmelisiniz. Öncelikle dibi oldukça kalın ve ağır ama ağız kısmı çok ince olan özel bardağınızın mutlaka elinizde olması gereklidir.


Üreticisi tarafından tavsiye edilen en iyi içim şekli, “on the rocks” olarak da bilinen, kırılmış bol buzla servis edilmesidir.


İyi bir viski sek olarak içilmeli ve içinde barındırdığı tüm lezzet ve aromatik motifleri hissedilebilmelidir. Ancak özellikle alışkın olmayan bünyeler için bu durum, istenmeyen sonuçlar yaratabilir, çarpıcı olabilir.


İlla ki bir şeyle kokteyl yapmak istiyorsanız en uygun içecek sodadır. Sakın ola ki, hele hele bir Jack Daniels ‘ı; kolayla, meyve suyu ya da enerji içeceği ile karıştırıp da içkinize yazık etmeyiniz.


Tennessee viskinizin yanında eşlik edebilecek en uygun yiyecek, kaliteli bir bitterdir. Fındıklı, fıstıklı, bademli çikolatalardan kesinlikle uzak durup saf olanları tercih edilmelidir.


Bakın bakalım, kulak memelerinin arkalarına Jack Daniel’s süren Harlem ‘li fahişelerin müşterileri, bu koku ve tadı aramakta, baştan çıkıp kendilerinden geçmekte haklılar mıymış ?

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..