Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '15

 
Kategori
Siyaset
 

Kulisler Kaynıyor - Koalisyon için İLK KEZ ortaya atılan senaryolar

Kulisler Kaynıyor - Koalisyon için İLK KEZ ortaya atılan senaryolar
 

Merhaba,

Seçim sonuçlarını değerlendirdikten sonra sıra geldi koalisyon ihtimallerini değerlendirmeye.

Her ihtimali tek tek değerlendirmeyeceğim. Benim bakış açıma göre olması muhtemel senaryolardan bahsedeceğim sadece.

CHP & MHP ; iki partinin milletvekili sayısı güvenoyu için yeterli değil. Fakat HDP’nin dışardan vereceği destek ile bu hükümet kurulur ve güvenoyu alır.

CHP için her açıdan kabul edilebilir bir seçenek. Hem başbakan partiden çıkacak , hem seçim vaatlerini gerçekleştirmek için gücü olacak , hem de HDP’ye giden emanet oylarına sahip çıkacaktır.

MHP , HDP ile işbirliği içerisine girdiği görüntüsü vermek istemiyor fakat hem hükümette yer alıp hem de AKP’nin gelmiş geçmiş tüm icraatlarından hesap sorabileceği tek seçenek bu.

HDP , hem muhalefette kalıp ekonomik ve siyasal sorunlar nedeniyle yıpranmayacağı için , hem de AKP’yi koltuğundan edeceği için bu seçeneği tercih edebilir.

CHP & MHP & YENİ AKP ; hemen Yeni AKP de nerden çıktı dediğinizi duyuyorum. Bu seçeneği ve ihtimali daha henüz kimse dillendirmedi ama diğer tüm ihtimaller tükendiği zaman bu seçeneğin konuşulmaya başlanacağını ve iş dünyası dahil birçok destekçisinin de ortaya çıkacağını göreceğiz.

Peki YENİ AKP nedir ?

Abdullah Gül liderliğinde , Bülent Arınç , Ali Babacan vb. eski milletvekillerinin başı çekeceği  AKP’den ayrılacak olan yaklaşık  70 – 80 milletvekilinin de katılımıyla kurulacak yeni parti.

Baktığınız zaman AKP tam bir menfaat partisidir. İktidar olamadığı zaman kazançlar , menfaatlar biteceği için bölünme dağılma süreci yaşanması kaçınılmazdır. (ANAP’ın iktidardan düştükten sonraki halini hatırlayın)

Menfaatlerinden olmak istemeyen , rüzgarın tersine döndüğünü fark eden Abdullah Gül ve ekibi çoktan yeni partinin çalışmalarına başlamışlardır. Hali hazırda AKP iktidar olamazsa çıakrları büyük zarar görecek 70 – 80 milletvekili bulmak o kadar da zor değildir.

Şimdi diyeceksiniz ki , bu kişiler Tayyip Erdoğan’ı ve davayı satmaz.

SATARLAR. Hem de anında satarlar. Çünkü ortadaki tek dava MENFAAT. Bunlar ideolojinin kurucusu Rahmetli Erbakan Hoca’yı sattılar. Tayyip Erdoğan’ı satmayacaklarını düşünmek akılsızlık olur.

Peki bu partiyle ittifak yaparak kurulacak hükümetten kim kazançlı çıkar?

Bu koalisyon seçeneğinden sadece HDP karlı çıkar.

Çünkü CHP ve MHP , eski AKP liler ile koalisyon yaptıkları için yolsuzlukların üzerine gidemeyecekler. Çünkü o yolsuzluklardan 4 eski bakan kadar Ali Babacan da suçlu. Bildiği halde ses çıkarmayan Bülent Arınç da suçlu.

Gelelim son senaryoya ;

AKP & YENİ CHP ; bu ihtimal özellikle Deniz Baykal & Tayyip Erdoğan görüşmesinden sonra iyice konuşulmaya başlandı.

Deniz Baykal’ın CHP’den koparacağı 20 – 30 milletvekili ile kuracağı yeni parti ile AKP’nin koalisyon yapmasıyla oluşacak hükümet güvenoyu alacaktır.

Satın aldığın kişilerle çıktığın yolda ne kadar süre gidebilirsin orası tartışılır ama her ne şartla olursa olsun iktidarı kaybetmek istemeyen AKP bu seçeneği hayata geçirmek için şimdiden çalışmalara başlamıştır.

Deniz Baykal bunu yapar mı derseniz eğer , çok güzel yapar.

Unutmayın ki , Tayyip Erdoğan bu ülkede muhtar bile olamayacak durumdayken , Deniz Baykal AKP ile anlaşıp yasal düzenleme ile Tayyip Erdoğan’a başbakan olma yolunu açmıştı.

O günleri unutanlar bu adresten o zaman neler yaşandığını okuyabilirler . http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/erdogan-nasil-milletvekili-oldu-haberi-44063

Benim koalisyon için en güçlü bulduğum ihtimaller bunlar. Bakalım hangisi gerçekleşecek. Yaşayıp göreceğiz.

Gelecek yazımda görüşünceye dek sağlıcakla kalın…

A.Bilgehan Varol

https://twitter.com/Bilgehanv
https://www.facebook.com/bilgehanv
http://bilgeyle.blogspot.com.tr
http://blog.milliyet.com.tr/bilgeyle

 
Toplam blog
: 56
: 2108
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Denizli Anadolu Lisesi, Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F Kamu Yönetimi ve Beykent Üniversitesi MBA ted..