Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '06

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kullanın ama esiri olmayın!

Kullanın ama esiri olmayın!
 

Artık cüzdanımızda birden çok kredi kartı taşıyoruz. Fakat bir çok kişi bilinçsiz kullanımdan ötürü kreti kartı mağduru oldu. Oysa bu kartlar bilinçli kullananlar için oldukça avantajlı.

Teknolojinin gelişmesi ve küreselleşmenin hız kazanması, ticarette sınırları kaldırırken aynı zamanda insanlarda bir yerde durmanın sınırlarını kaldırdı. Eskiden para çekmek için bankalarda saatlerce kuyruk beklerdik. Teknolojik gelişmelerle önce adına ATM denen (otomatik vezne kartı) kartlarla tanıştık. Paran varsa kullanıyordun, yoksa yoktu. Sonra ise bu kartların daha gelişmişleri çıktı. İçlerine bir de belli oranlarda kredi limiti tanımlandı. Bu kartlar da en fazla bir ay sonra ödemek şartıyla size bankadan açık kredi kullandırıyordu. ‘Yaz tahtaya alırsın haftaya’ya alışmış bizler onu da el altından taksitlendirmenin bir yolunu bulunca bankalar çareyi taksitli kredi kartında aradı. Oysa dünyanın hiçbir ülkesinde kredi kartı taksitlendirilmiyordu. Onun da ilkini biz çıkarttık. Buraya kadar her şey yolundaydı. Alan da satan da memnundu. Derken ani gelişiyle hayatımızı sarsan 2000 krizi, doların artmasını sağlarken buna paralel olarak da faiz oranlarını yükseltti. Birikmiş parası olanlar mutluydu, çalışmadan kazanıyorlardı. Çalışmak isteyenler ise faiz oranlarının yüksekliğinden çalıştığı halde zarar ediyor, iş yapamıyordu. Bu süreçte birçok şirket iflasın eşiğine gelip kapanırken, milyonlarca kişi de işsiz kaldı. Bu sürpriz gelişmede birçok kişi kısa sürede iş bulacağı umuduyla bir kartından nakit çekip, diğerinin ödemesini yaptı, evini geçindirmeye çalıştı. Fakat bu süre tahmin edilen kadar kısa sürmeyince kartların limiti dayanamadı, patladı. Kart kullanıcısı birçok kişi borcunu zamanında ödeyemedi. O güne kadar belki de bilip de unuttuğu reeskont faizi ile acı bir şekilde tanıştı. Bu yüzden birçok aile geçim sıkıntısından dağıldı, bazı kişiler ortadan kayboldu. İntihar haberleri gazetelerin manşetlerinde baş sayfada yerini aldı. O günden bu güne kredi kartlarında yasal altyapının olmayışını bazı bankalar çok iyi kullandı. Onların yanında diğer bankaların da adı çıktı ve bedelini yine bilinçsizce kullanan halk ödedi. Aslında halkın ödediği bedel bilinçsizliğinin bedeliydi, kart faizlerinin değil.

Kendinizi bankalara kullandırmayın, siz bankaları kullanın

Bilinçli kullanıldığı takdirde bankanın parasını ortalama kırk gün kullanma imkânı sunan bu kartlar aslında bilinçli kullananlar için çok avantajlı. Bu yazıyı yazmak için araştırma yaparken kötü olaylar kadar bir o kadar da; puanları sayesinde benzine para vermeyenler, telefon kontörlerini bedavaya getirenler, kırk gün ödeme opsiyonu sayesinde vadeli mal bedeli yerine peşin mal alarak küçük işletmesini döndürenlerle karşılaştım. Benim 1998’de arabam, seyir halindeyken gasp edildi. Yanımda ve bana ait olmayan paraları bankadan kredi kullanıp geri ödemek zorunda kaldığım halde kartlarımı sadece iptal ettirmem yetti. Kapkaç olaylarının her geçen gün arttığı bu ortamda, size de tavsiyem; nakit para taşıyıp riske gireceğinize, bütçeniz doğrultusunda size en uygun şartlarda, kaliteli hizmeti sağlayan bankaları seçerek bankalara kendinizi kullandırmak yerine sizin onları kullanmanız.

Yapı Kredi-Koçbank/Word Kart Müşteri Hizmetleri Telefonu 444 0 444 Garanti Bankası/Bonus Müşteri Hizmetleri Telefonu 444 0 333, İş Bankası/Maksimum Müşteri Hizmetleri Telefonu 444 02 02, Akbank/Axess Müşteri Hizmetleri Telefonu 444 25 25, HSBC/Advantage Müşteri Hizmetleri Telefonu 444 0 111

Kredi kartını akıllıca kullanmanın faydaları

Banka kartları ya da kredi kartlarının ay sonunda tüm borcunu öderseniz ülke ekonomisine de fayda sağlıyorsunuz. Çünkü biz maaşlarımız elimize geçmeden vergisini ödüyoruz. Ama fiş fatura almadığımızda birçok işletme rahat rahat vergi kaçırabiliyor. Çünkü kredi kartı ya da banka kartı ile alışveriş yapıldığında ilgili yasa gereği belge düzenlenmek zorunda. Siz de bu kartları kullanarak ekonominin kayıt altına alınmasını sağlarsınız.
Bu kartların, sahibini para taşıma zorunluluğundan kurtarma, çalınma ve kaybolma gibi muhtemel tehlikelere karşı koruma gibi faydaları da bulunmaktadır.

Alışverişleriniz belli limitlerde güvenceli. Bazı bankalar alışveriş sigortası da yapıyor.

Ek hizmetler sayesinde kazada ücretsiz ambulans, en yakın servise çekici hizmetinden çilingire, sinema biletinin alınıp size ulaştırılmasına, havaalanında otopark ücretlerinde belli oranda indirime kadar birçok avantajları olanları, hatta ilk yıl denemeniz için kart ücreti almayanları var.

Kredi kart kullanımının püf noktaları

Kredi kartı alırken daha baştan faiz oranını öğrenin. Hesap taahhütnamesine muhtemel anlaşmazlık durumları için olumsuz durumlardaki faiz oranı kısmını doldurtun, boş bıraktırmayın. Alırken düşük olan oran, kartların faiz oranları, rekabet şartları, bankanın politikası ekonomik gelişmeler doğrultusunda zaman içerisinde farklılıklar gösterebilir. Ancak kredi kart borcumuzun tamamını ödemediğiniz aylarda borcunuzun en azını ödeyecekseniz, bu oran ne kadar yüksek ise o kadar fazla faiz ödeyeceğiniz anlamına gelir.

Kredi kartınızı alır almaz arkasındaki imza bandını imzalayın. İmza bandı imzalanmamış kredi kartlarının, örneğin çalınması halinde, söz konusu kötü niyetli kimseler tarafından harcama yapılması durumunda, harcamaya itiraz ettiğinizde imza kontrolüne gidilecektir.

Kartınızın ait olduğu bankaya karşı hakkınızı savunabilmeniz için bu bölümün imzalanması gerekmektedir.

Kredi kartınızı alır almaz şifresini değiştirin. Bu şifreyi değiştirirken; 0123 gibi sıralı numaraların olmamasına ya da 4444, 3333 gibi aynı rakamların olmamasına, doğum-evlilik-işe giriş yılı gibi size ait birtakım rakamlar olmamalıdır. Çünkü bunlar bir şekilde birileri tarafından rahatlıkla öğrenilebilecek numaralardır. Amacımız güvenlik ise bunları yapmamanızda fayda var.

Kredi kartınızın numarasını-limitini-acil telefon numarasını acil durumlarda ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun. Kredi kartınızı kaybetmeniz ya da çalınması durumunda gerekli işlemleri yapabilmek için bu bilgiler gerekmektedir. İstenmeyen bu tarz durumlarda limiti en yüksek ya da o anda müsait olan, kullanılabilir limiti en yüksek kartınızdan başlayarak iptal etmenizde fayda vardır. Asla kredi kartlarınızın üzerine limit ya da şifre bilgilerini yazmayınız, bu bilgileri çantanızda taşımayınız.

Kredi kartı alırken ödeme şekli kısmının tamamını işaretleyin. Kredi kartı başvuru formlarında genelde taksiti ya da tamamı diye seçenekler vardır. Bu seçeneklerden mümkün olduğu kadar ‘tamamı’ tercih etmeniz daha sağlıklıdır. Çünkü toplam borcunuzu ödemediğiniz için kalan kısım otomatik olarak kredilendirilecek ve dolayısıyla faiz işleyecektir. Asgari ödemeler birçok kişiye bir rahatlık gibi gelse de kredi kartı kullanımıyla sağlanacak rahatlığı ödenecek faiz yüzünden en aza indirmektedir.

Ay sonuna kadar imzaladığınız slipleri saklayın ve kredi kartı ekstrelerinizi mutlaka inceleyin. Bazen yanlışlıkla bazen de sistemsel bir nedenle oluşan yanlışlıkların çözümünde sorun yaşamak istemiyosanız ekstre gelene kadar bu belgeleri atmayın.

Kredi kartı ile alışverişleriniz esnasında imzaladığınız fişin size ait olup olmadığını ve tutarın ödemek istediğiniz tutar olup olmadığını kontrol ediniz.

Yeni ekstre döneminin ödemesini kesim tarihinden önce yapmayın. Ödediğiniz tutar bir önceki borcunuza sayılacağından tekrar ödeme yapmak durumunda kalabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 25
: 1919
Kayıt tarihi
: 08.06.06
 
 

İstanbul’da doğdu. Anadolu Üniversitesi’nde İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniv..