Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '07

 
Kategori
Arkeoloji
 

Kültepe

Kültepe
 

Kültepe Kazıları


Assur Ticaret Kolinileri Dönemi’nde Kaniş (Kaneš) adıyla bilinir. Hitit döneminde Neşa (Neša) kenti olarak adlandırılır.

Kültepe, modern adı Kayseri olan antik Mazaka’nın 20 km. kuzeydoğusundaki Karahöyük ( Karaev) köyünün güneyinde ve Kayseri Ovası’nın kuzeydoğusunda yer alan, İç Anadolu’nun en büyük Höyük’lerinden biridir. Burada bir zamanlar, doğuyu batıya bağlayan anayol üzerinde Kappadokia’nın başkenti kurulmuştur. Höyük iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm ova düzeyinden 20 m. yüksekte bulunan 500 m. çapındaki Kültepe höyüğü, burada yerli halk yaşamaktaydı. ikinci bölüm ise 1500 m. boyunda ve 1000 m. eninde bir alanı kapsar. Burası höyüğün kuzeydoğu ve güneydoğu eteklerine kurulmuş olan alış veriş merkezi yani karum’dur. Burada Assurlu tüccarlar yaşamaktaydı.

MÖ 4. binden yani Kalkolitik Çağ’dan başlıyarak Roma çağına kadar kesintisiz yerleşilmiştir. Geniş yapıları, çok başlı, tek gövdeli işlenmiş alabaster idolleri, giyimli veya çıplak heykelcikleri ve boyalı seramiği ile Kültepe, Erken Tunç Çağı’nda, öncelikle son evresinde (MÖ 2500-2000) Anadolu’nun en önemli yerlerinden biriydi.

MÖ 2. binin başlarında, Assurlular Anadolu’da karum (liman) adını verdikleri ticaret kolonileri kurmuşlardır. Bunlardan Kaneş Karumu, diğer karumları denetim altında tutan merkez durumundaydı ve doğrudan doğruya Asur’a bağlıydı.

Kültepe Assur Koloniler Çağı’ndan sonra, siyasal ve ekonomik önemini yitirmiştir. Gerek Eski Hitit (MÖ 1650-1500) gerekse Hitit İmparatorluk (MÖ 1380-1200) Döneminde olsun bir daha elde edememiştir. Geç Hitit Dönemi’nde MÖ 1000 yılında başlamak üzere, Asurluların Tabal Krallığı olarak adlandırdığı ülkenin en önde gelen kentiydi.

Kaniş Karumu, Asur Ticaret Kolonileri Dönemi’nden sonra terk edilmiştir. Höyükteki Roma dönemi yerleşimi sırasında karum bu kentin nekropolis’i (mezarlık) olmuştur.

Anadolu’nun en eski yazılı kaynakları Kültepe de bulunmuştur. Anadolu’nun tarih çağları bu yazılı kaynaklarla başlamıştır.

 
Toplam blog
: 137
: 1141
Kayıt tarihi
: 14.12.07
 
 

Aklımda sevdiğim şairlerden mısralarla yürüyorum. Yürümeyi unutmuş ve yeniden öğrenen bir çocuk gibi..