Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kültür arayışı

Kültür emperyalizmi bir emperyalizm örneğidir.
Kültür kalıpları; ekonomik, siyasal ya da toplumsal olsun bir toplumun ana değerlerinin göstergesidir.


Kültür emperyalizmi; bir ülkenin kendi kültürel değer ve ideolojisini başka bir ülkenin halkına benimsetmesidir.
Yukarıda bahsettiğim ekonomik, siyasal ve toplumsal öğelerin yanında sanatsal olarak müzikte kültürel emperyalizmden nasibini almıştır.

Kendi öz müziğimizi dinleyip, koruyup, aktarmak dururken tamamen farklı kültürlerin müziğini baş tacı ederek uçsuz bucaksız deryanın en berrak damlası olan halk müziğini neredeyse unutur hale gelmişiz.
Yabancı tehakkümün ülkemizin tüm kültürel faktörlerinde olduğu gibi müziğimiz üzerinde de oynadığı oyun; bizi müziğimizden, kültürümüzden koparma yolunda emin adımlarla ilerlemektedır.
Müzik, bir milletin karakterini algılamak için incelenen önemli özelliklerden biridir.

Farklı kültürlerin müziklerini kendi müziğimizden üstün tuttuğumuz sürece öz müziğimizi kesinlikle bizden sonraki kuşaklara aktaramayacağımız gibi, etkilendiğimiz yabancı kültür yada kültürlerin karakterine bürünüp, yabancı tehakkümün üzerimizdeki zihinsel galibiyetine göz yummuş olacağız. Çünkü tamamen benimsenmeyen bir müzik aktarılamaz...

Türkülerimiz Anadolu insanı için bu kadar önemli bir yer teşkil ederken, bu ülkenin insanlarının türküleri neredeye unutması, acı ötesi bir duygudur ve gelecekte çocuklarımıza teslim etmemiz gereken çok önemli bir mirası yağmalamak anlamına gelmektedir.

Yabancı anlayışın birer piyonu olmamak ve buna karşılık kendi halk kültürümüzü, halk edebiyatımızı, halk müziğimizi benimseyip yabancı kültüre verdiğimiz değeri, gösterdiğimiz ilgiyi kendi temel değerlerimize göstermeli ve kör cahil, bilmeden yaygınlaştırdığımız yabancı kültür yerine kendi kültürümüzü, müziğimizi taşıyabildiğimiz kadar ileri kuşaklara taşımalı, benimsetmeli ve sevdirmeliyiz.

Bırakalım gıpta ile bakılan ve parmakla gösterilen yegane kültür bizim kültürümüz olsun.

Murat HASGÜN - m.hasgun@gmail.com 

http://twitter.com/murathasgun

Yazarın tüm yazılarını facebook okur sayfasından da takip edebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 60
: 294
Kayıt tarihi
: 16.09.10
 
 

1990 yılında İstanbul'da doğdu. İlk Öğrenimini Faruk Timurtaş İlk Öğretim okulunda, lise öğrenimi..