Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '09

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kültür mü medeniyet mi?

Medeniyetler sanatları ve edebiyatları ile bilinir ve ölçü alınırlar. Çok basit bir örnek vermek istiyorum eski Yunan medeniyetinden sanat ve edebiyat çıkartıldığında sizce geriye ne kalır? Bizim şairler, eleştirmenler, kısacası bütün yazarların çoğunluğu taa öteden beri takip ettikleri Fransız edebiyatı (Dadaizm) den ya da sürüizmden mi ibarettir acaba bu da ayrı bir merak konusudur. Ve bunların kaçını kaçınız hatırlıyordur? Gerek şiir gerekse sanatın eski ya da yeni diye bir kavram çatışması olamaz. Sanatdır baki olan. Bence edebiyat ve sanat en kutsal hazinesidir insanoğlunun yaradılışına dair. İşte bu inançtır bana bu satırları yazdıran da.

Kültür biz insanoğlunun fiziki dünya ve çevresine söz geçrimek için kullandığı ve sahip olduğu ortak malzemeler bütünü değil midir sizce de? Tabi bunun aksini de savunanlarda var. Onlar için medeniyet sadece insanoğlunun bir arada yaşayışını maddi ve çıkarcı amaçlar içerisinde dönmesi için hizmet etmesi gerekli bir araçtır diye nitelendirebilirler. Akla uygundur aslında; emek-üretim-teknoloji bütün bunların ilerleyebilmesi için kaçınılmaz bir akılcılıktır. Pekala kültür ne o halde? O da toplumların yaşayışlarının daha duygusal daha bir manevi yönünü kucaklayan, saf-temiz düşüncelerin, duyarlılığın yani idealizmin meyvesi değil midir sizce de? Mesela araştırdığınızda sizler de çok iyi göreceksiniz ki sosyolog ve antropologların yüzde doksanı "medeniyet" kelimesini kullanmaz, "kültür" kelimesini tercih ederler. Onlara göre maddeyle ruh, akılla gönül, yani varlıklarla kavramlar arasında böyle bir ikilik kurulamaz. Başka bir deyişle Batı medeniyeti denince akla ilk gelen Alman, İngiliz, Fransız kültürleri anlaşılır. Yani kavram olarak kültür bir topluma bağlıdır. Medeniyetse daha farklı daha geniş kapsamlı kucaklayıcı bir kavram olarak kullanılmalıdır.

Sonuç ve istem kısmına gelecek olursak sevgili dostlar: Medeniyetler beşiğiyiz. Şöyle bir bakacak olursanız kimler geldi kimler geçti bu canım topraklar üzerinden ve taht kurmak için savaş verdiler ama baki olan bizler yani TÜRKLERE nasip oldu bu topraklar! Yaşadığınız ve her gün basıp geçtiğiniz topraklara saygı duyunuzki saygı duyulsun sizede. Üstünden bir kaç asır geçse bile...

 
Toplam blog
: 9
: 1081
Kayıt tarihi
: 29.01.09
 
 

Bu blog ile şimdiye kadar yayınlanmamış yazılarımı okuyucularım ile buluşturmak istiyorum. Kişisel v..