Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mayıs '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Kültür ve Doğa Varlıklarını Koruma Projesinin Uygulanması'na Karamanlı’da başlandı

Kültür ve Doğa Varlıklarını Koruma Projesinin Uygulanması'na Karamanlı’da başlandı
 

İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRÜ TANIR


Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı işbirliğinde oluşturulan, kültürel ve doğal varlıkların korunmasına yönelik olarak hazırlanan proje, Türkiye’de İlk defa Burdur’da gerçekleştiriliyor. Karamanlı’da hayata geçirilen ve çevre köylülerin yoğun ilgisiyle karşılaşan seminerler ve bilgilendirme toplantıları yapıldı.

Karamanlı ilçesi İlköğretim okulunda gerçekleştirilen halkla tanışma ve bilgilendirme faaliyeti “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Projesi”nin ilk uygulama ayağını oluşturuyor. Bademli, Kağılcık ve mürseller köylülerinin bir araya getirilerek gerçekleştirilen halk eğitim toplantısı, 03 Mayıs 2012 tarihinde saat 17.00’da Karamanlı Bademli köyünde gerçekleştirildi. 

Karamanlı toplantısına, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, İl Jandarma Komutanlığı Jandarma Binbaşı Metin Özbek, Karamanlı Kaymakamı Uğur Akmeşe, Müdür Yardımcısı Fatma Ergün, Müze Müdürü H. Ali Ekinci, Karamanlı İlçe Jandarma Komutanı, arkeolog eğitimci ve çok sayıda halk katıldı.

Açık Hava Müzesi

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yaptığı yazılı açıklamada, Burdur’un 25’ten fazla antik kent ile 60 binin üzerinde esere sahip bir açık hava müzesi olduğunun altı çizilerek, ilin, Türkiye’nin tarihsel eserlerinin yoğunlaştığı bir kent ve Karamanlı’nın ise Burdur’un, tarihsel eserlerin, tümülüs ve höyüklerin yoğun olduğu bir ilçesi olduğu, Tefenni, Çavdır bölgesinin kültürel varlıların yoğunluğu kadar kaçakçıların da yoğun ilgi duyduğu bir yöre olduğu belirtildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığının birlikte gerçekleştirmekte olduğu “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Projesi”, Karamanlı’da İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün ve İl Jandarma Komutanlığının verdiği eğitimle devam ediyor. Halkın yoğun ilgisinin olduğu tanışma ve bilgilendirme toplantısında tarihsel seyir, tarihsel çevre hakkında bilgilendirme yapıldı. Halkın kültür varlıkları hakkında bilgilendirilmesiyle onunla barışık insanlığın mirası olarak ona zarar verenlere karşı uyanık olmak ve onları korumak konusunda bilinçlendirilmeye çalışıldı.

Kültürel Varlıklar, İnsanlığın Birikimi

İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, “bu topraklar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bizlerden sizlerden önce pek çok insan yaşamıştır. Dün onlar buralarda yaşıyor ve yararlanıyordu. Bugün bizler bu topraklardayız. Çevremizdeki her ne kültür varlığı varsa bizlerin ve insanlığın birikimi, onları gözümüz gibi korumalıyız. Burdur’u sahip olduğu değerleriyle açık hava müzesi olarak görüyoruz. Bu zengin mirasın hepimizin bir parçası olarak görmek, ona gelebilecek zararları ve zarar verecek kişileri önlemek emredici bir vazifeden öte bir insanlık görevidir. Öncelikle kültür varlıkları hakkında bilgi sahibi olmalı, onlar hakkında efsaneden çok doğru bilgi edinmeli, hem kendimiz zarar vermemeli hem de zarar verecek olanları engellemeliyiz. Bu da vatandaşlık ve insanlık görevidir. Uygulanamayan kanunlar ve projelerin anlamı yok. Projeler halkın yani sizlerin sahip çıkmasıyla uygulanıp hayata geçirilebilir. Bademli, Kağılcık ve Mürseller köyünden gelen köylülere bu tanışma ve bilgilendirme toplantısına katıldıkları için teşekkür ederim” dedi.

British Museum, Türkiye’den Gitmiş Eserlerle Dolu

Karamanlı kaymakamı Uğur Akmeşe İngiltere British Museum’da Türkiye ve dünyadan gitmiş pek çok eser gördüğünü, bunun ülkemiz açısından üzüntü verici bir durum olduğunu, bu topraklardaki kültür varlıklarını korumanın hepimizin görevi olduğunu belirtti.

Köylülerle yapılan tanışmadan sonra Müze Müdürü Hacı Ali Ekinci, Arkeolog Âlime Çankaya, Astsubay Ayhan Bambal birer sunum yaptılar. Sunumda yöredeki kültür varlıkları, kaçakçılık faaliyetleri, kaçakçılığın müeyyideleri, eski eser bulanların bunları nereye verebilecekleri, yasal kazı çalışmalarının nasıl yapılabileceği, jandarmanın bugüne kadar yaptığı kültür varlıklarını koruma çalışmaları ve yapılan başarılı operasyonlar üzerinde duruldu.

Halkın beğenisi çeken afişlerde en önemli mesaj “Tarihi Eserlerimizi Birlikte Koruyalım” oldu.

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..