Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kültürel Miras Allianoi

Kültürel Miras Allianoi
 

Allianoi


Uygarlık tarihini irdelediğimizde, İzmir'in Bergama İlçesi, günümüze kadar önemli kültürel miraslar bırakmıştır. Hellenistik dönem ve Roma dönemi yapıları, Akropolis, Asklepios, Kızıl Havlu, , geleneksel Selçuklu ve Rum mimarileri, Osmanlı Hamamları insanlığa bırakılan en önemli eserlerdir.

İnsan hayatı için en sürdürülebir ve en elzem bir alan olan Tıp Biliminin gelişmesinde Bergama etkin bir rol oynamıştır. Antik dönemde önemli bir tıp merkezi olan Asklepios, ünlü hekimler yetiştirmiştir.

Bergama, termal tedavide de önemli bir yere sahipitir. Bunun en önemli göstergesi, ilçenin 18 km. kuzeydoğusunda yer alan "Allianoi" antik kentidir. Roma Döneminde (MS. II. y.y.) termal merkez olarak faaliyet göstermiş olan Allianoi'de günümüzde de sıcak su bulunmaktadır. Söz konusu sıcaklık hala yaklaşık 45 santigrat derecedir.

M.S. 129 veya 130 senesinde Bergama'da doğan, Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un hekimliğini yapan, deneysel fizyolojinin kurucusu ve farmakolojinin(eczacılık) babası olarak bilinen, tıp literatüründe kalıcı bir yer edinen ünlü Hekim Galenos, yazmış olduğu eserlerde "Allianoi"nin öneminden söz etmiştir.

Ancak bölgedeki, Yortanlı Barajı kapakları kapatıldığında sular toplanmaya başlayacak ve bu ören yeri sular altında kalacaktır. Elbette su da yöre insanı için önemli bir gereksinmedir, ama kültürel mirasın da yok olmasına göz yumulmamalıdır. Ortak bir proje üretildiği takdirde herkes kazançlı çıkabilir. Allianoi ve bu süreç ile ilgili en iyi bilgileri http://www.allianoi.org/ adresini ziyaret ederek elde edebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 20
: 851
Kayıt tarihi
: 29.07.10
 
 

İzmir'de doğup büyüdüm. Tarih,arkeoloji, dış politika v.b. bilim alanlarına ilgi duymaktayım. Bil..