Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '20

 
Kategori
Felsefe
 

Kültürel Yapı Taşları

Felsefe tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan üstelik felsefe dalında pulitzer ödülü sahibi Will Durant, felsefeyi ve filozofları, felsefeyle uğraşmayanların anlayabileceği şekilde çekici ve zarif bir üslupla yazmakta büyük bir başarı kazanmıştır. Eserlerinde felsefe konuları, edebi ve merak verici bir özellik taşımaktadır. En zorlu problemleri açıklarken, filozofların çevreleriyle hayatları ve felsefeleri arasındaki ilişkiden ustaca yararlanan Durant, derin olmaktan çok, doğru ve dikkati çeken eleştirilerinde okuyucuya telkinler yapan öğretsel bir tavır takınır.

Alman yazar Hans Dollinger, Durantın kültürel yapı taşlarını sekiz noktada toplayarak şöyle özetlemiştir;

Kültürün ilk yapı taşı emektir, tarım, zanaat, ticaret ve ulaşım.

Kültürün ikinci yapı taşı devlettir, yaşamın soy ve aile tarafından oluşturulan toplumun, yasalar ve devlet aracılığı ile kurallar bağlanması ve güvence altına alınmasıdır.

Kültürün üçüncü yapı taşı toplumsal normlardır. Gelenek ve görenekler, vicdan ve insan sevgisidir bu.

Kültürün dördüncü yapı taşı dindir, din, insanoğlunun yüreğini yatıştıran, ona birlik duygusu veren,  onda toplumsal düzen duygusunu pekiştiren ve mutsuz olanlara da teselli veren doğaüstü güce olan inançtır.

Kültürel beşinci yapı taşı bilimdir, bilim, açık bilgi, kesin saptama, nesnel doğrulamadır.

Kültürel altıncı yapı taşı felsefedir, insanın genel tabloyu kavrayabilmesi için gösterdiği anlık mütevazi çabadır. Şeylerin en son anlamını anlamak için cesaretle ve sonuçsuz bir çabayla yürütülen araştırma tutkusudur.

Kültürün yedinci yapı taşı edebiyat ve düşünsel ürünlerdir. Dilin aktarılması, gençliğin eğitilmesi, yazının gelişimi, şiir ve destanların yaratılması, romanın yazılmaya teşvik edilmesi ve geçmişin kayıt altına alınmasıdır.

Kültürün sekizinci yapı taşını sanat oluşturmaktadır. Yaşamın hoşa giden renklerle, ritimlerle ve biçimlerle güzelleştirilmesidir.

Kültür; toplum içinde kazanılan inanç, davranış ve düşünce kalıplarıyla meydana gelen bir düzendir, toplumlarda yaşayan insanlar tarafından yaratılır, yaşatılır ve ortaklaşa paylaşılır. Paylaşılan ve kabul edilmiş olan tutum ve değerler o toplumun kültürüdür.

Kültürün oluşması ve kültürden söz edilebilmesi için üç ana esas vardır. Bunlar:

1.Bir toplumun var olması,

2.Toplum içerisinde kişilerin karşılıklı etkileşmeleri,

3.Ortak bir dilin var olması, gerekli ve yeter unsurlardır. Kültürün oluşması ve kültürden söz edilmesi için gerekli yeter ve gerekli unsurlarımız söz konusu.

Bütün bunların ışığında Durant’ın kültürel yapı taşları bizde döşeli mi?

Döşendiyse de uygun mu döşenmiş?

Nizamettin BİBER

 

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..