Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '10

 
Kategori
Gelenekler
 

Kültürümüzün renkleri-düğünlerimiz

Kültürümüzün renkleri-düğünlerimiz
 

Zaman ola ki...


  Bursa iline bağlı İznik ilçesinin Narlıca köyünde bir düğünde bulundum ve itiraf etmeliyim ki çok ilgimi çekti. " O dönemde kızları ilkokul sonrası okutmuyorlar ve çeyiz hazırlaması için çeşitli el işi kurslarına gönderiyorlardı. Kızın düğününden yaklaşık olarak on gün kadar önce düğün salonu tarzı bir yerde serileceği ve tüm köy tarafından ziyarete açık olacağı için çeyizin çok olması bir meziyet sayılıyordu. Çeyiz seriliği olduğu zaman diliminde kızlar o salonda sabahlıyorlar ve aralarında eğleniyorlardı. Sonrasında tam bir hafta süren bir düğün şöleni başlıyordu. Bu bir hafta zarfında istisnasız her akşam kuaförde gelinin saçları yaptırılıyor ve köy meydanı gibi bir alanda kadınlar arası eğlenti düzenleniyordu.

Düğünden bir gün önce ise salondaki çeyiz toplanıyor ve kızın oturacağı eve serilmek üzere götürülüyordu. Kızın çeyizi evine yerleşirken de evin önünde damat ve arkadaşları eğleniyorlardı. Önce damada annesinin şalvarını ve kazağını giydiriyorlar, yemenisini bağlıyor sonra da başında yumurta kırıp un serpiyorlardı. En sonunda oynatılan damat ertesi gün için hamama götürülüyor ve büyük gün için hazırlanıyordu. Düğün günü de kızı davullarla almaya geliyorlar ve yine bir gelin gibi süslenmiş atın üzerinde yeni evine doğru götürüyorlardı." Böyle bir düğün merasimini ilk defa görmüş ve hayretler içinde kalmıştım.

Bir yanım şaşkınlık içindeyken diğer yanım Türk kültürünün renkliliğiyle gururlandı ve şükretti her daim NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE...

 
Toplam blog
: 4
: 658
Kayıt tarihi
: 29.06.10
 
 

1987 Bursa doğumluyum, ilk orta ve lise eğitimimi Bursa'da tamamladım. Su anda  Sosyoloji 2. sini..