Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Aralık '07

 
Kategori
Psikoloji
 

Kumar ve kumar psikolojisi

Kumar ve kumar psikolojisi
 

Kumarda en tehlikeli şey bir defa kazanmaktır. Çünkü bir defa kazanan insan her zaman kazanacağını düşünür. Bir kere aklına o mikrop girince tehlike başlamış demektir. Tabii burada yılbaşlarında birkaç tane milli piyango bileti alanlarla haftada bir, birkaç liralık sayısal loto oynayanları kastetmiyorum.

Kumarhanelerin açık olduğu dönemde, Antalya’da kaldığımız otele bir uçak dolusu misafir gelmişti. Bu misafirlerin hepsi, otel tarafından ücretsiz olarak 4 gün süreyle ağırlanmak için getirilmişti. Bu kişilerin ortak özelliği ise kumar oynamalarıydı. Misafirler suit odalarda kalıyorlar, gerek kumarhane içersinde, gerekse dışarıda yiyip içtikleri şeyler için ücret ödemiyorlardı.

Ertesi sabah kalktığımda, havuz kenarında misafirler aralarında şu şekilde konuşuyorlardı. Ben akşam 50.000 dolarlık oldum, sen? Öbürü cevap veriyordu. Hiç sorma ben de 30.000 kaybettim.

Türkiye’de şimdi kumarhaneler kapatıldı. Bu kişiler bu ihtiyaçlarını şimdi, Kıbrıs, Bulgaristan gibi yerlerde gideriyorlar. Buralara yine misafir olarak gidiyorlar. Hiçbir yol ve konaklama ücreti ödemeden. Bu kişilerin paraları fazla herhalde diye düşünebiliriz. Ama yaşadıkları adrenalin yüksekliği herhalde onlar için çok daha önemli.

Türkiye’de kumarhanelerin serbest bırakıldığı sıralarda buraya yatırım yapan bir tanıdığım vardı. Kumarhanesi çalışmaya başladıktan 1 hafta sonra haftada 1 milyon dolarlık gelir elde etmeye başlamıştı. Sonraki yıllarda kumarhaneler kapatılınca, o kişi yurt dışında bu işe devam etti. Çünkü artık dünyanın her tarafında kumarhane açacak ve yatırım yapabilecek bir duruma gelmişti.

Dünyada kumar sektörü çok geniş bir sektördür. Bu sektörün içinde çok büyük menfaatler vardır. Bazı kişiler ise buradan pay almak isterler ve bunu bir kişiye yedirmezler. En basiti bugün hala tam olarak çözülemeyen Susurluk olayının içinde bu sektörün payı az mıydı?

Aslında şu sıralarda en büyük problem, gençler arasında gün gittikçe yaygınlaşan 1 YTL ye bile oynanan futbol ile kumarın karışımı bir oyun. Aslında 1 veya 2 YT. ile kalsa o kadar sorun değil. Ama bu 1.- YTL kumar mikrobunun insanın içine girmesine yetiyor. Misli oynandığını düşünürseniz kaybedeceğiniz paranın üst sınırı yok.

Devlet bu tip oyunları destekliyor. Bunun da nedeni talih oyunlarından vergi başlığı altında önemli gelirler elde etmesi.

Kumar oynayanları dinlerseniz hep son anda kaybetmişlerdir. Hele başta söylediğim gibi bir kere kazanmışlarsa kazandıkları parayı kısa zamanda fazlasıyla kaybederler.

Kumarı hiç kimse kaybetmek için oynamaz. Kazanmak insana çok kolay gibi görünür. Belki şimdi kimse farkında değil ama gençlerimiz kendilerini bu oyunlara kaptırmış durumda. Ne yazık ki böyle bir nesil yetişiyor şu anda.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..