Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '07

 
Kategori
Sivil Toplum
 

Kumar yasak / hayatımız yasak

Anımsayacaksınız birkaç gün önce medyada bir iş merkezine 10. kez kumar oynatıldığı gerekçesi ile baskın yapıldığı ancak yasadaki bir detay nedeni ile büyük bir cezai yaptırım uygulanamadığı belirtildi. İşte sayın okurlar sorunumuz tam da burada, yasadaki o detay olmasaydı da büyük bir cezai yaptırım uygulasaydık ve kumar yasağımıza paralel edimlerimiz olsaydı daha mı iyiydi ?

Bizim sorun anlayışımız, bu anlayışa paralel çözüm anlayışımız değişmek zorunda. Biz sorun olan noktaya tam ve doğru bir tanı koyamıyoruz, ya da koymak istemiyoruz. Sonra da çok doğal olarak bu sorunu! yanlış önermelerle ve çoğu kez yasaklarla çözermiş! gibi yapmak istiyoruz. Üstelik bunu yaparken de tutarlı olmak gibi bir ilkeyi aklımızdan hiç geçirmiyoruz. Normalde tutarlı bir insan / toplum benzer sorunlara benzer tanılar koyar ve benzer çözümler üretir. Burada ne tanının ne çözümün doğruluğundan bahsediyorum. Sadece tutarlılıktan bahsediyorum. Şimdi gelelim bu bağlamda kumar olayını tartışmaya.

1- Sayın okurlar bizatihi kumarın kendisi mi sorundur, yoksa kumarın tutku derecesinde oynanıyor olması mı sorundur ? Önce buna cevap vermeliyiz.

Eğer kumarın kendisi sorundur diyorsanız o zaman alkole de sorundur, (hatta iki karşıt cinsin yapabileceği en güzel şeye de sorundur) demek zorundasınız. Doğal olarak kumarın kendisi sorundur ve çözümü yasak derseniz , o zaman içkiyi de yasaklamak, e doğal olarak kumar yasak ise , kumarhane de yasak ise o zaman içki fabrikaları ve en sonunda şarapçılık amaçlı üzüm bağları da ve yukardaki parantez içindeki çok özel durumda (farkındamısınız mantık ne abuk yerlere gitmeye başladı) yasak olmalıdır demek zorundasınız. Evet eğer içinizde bir gram tutarlılık varsa böyle yapmak zorundasınız.

2- Sayın okurlar bu ülke sağı, solu, laik olanı olmayanı ile bir gram tutarlılık arayışına girmeden hani nerede ise oy birliği ile kumar yasağını onaylamadı mı? Kızmayın ama bende hep bu ülkenin insanı temel de aynıdır demiyormuyum? Gerçi içki yasağı konusunda da adımlar atmaya teşebbüs etmiyor değiliz ama bu seferde bir grup kumar yasak olsun ama içki olmasın demeye başlamadı mı? Evet hani tutarlılık.

3- Eğer sorun insanın bireysel hatalı davranışlarıdır, önemli olan her ne yapılıyor ise onun insanın ruhsal, bedensel sağlığına zarar vermeyecek, maddi, ailevi çöküntülere yol açmayacak düzeyde yapılmasıdır diyorsanız, o zaman çözümünüz yasaklar mı olmalı ? Çünkü yapılabilecek en güzel eylem dahi aşırı yapıldığında tıbbi tedavi gerektirir. Ama bu onun yasaklanmasını gerektirmez. Ama yasak kafalı iseniz o noktaya kadar gitmek zorundasınız.

4- Eğer 3. madde doğru bir açıklama ise, bireysel yapmamız gereken önce kendimizi doğru davranışlara yöneltmek, kurumsal olarak da hangi davranışların, hangi düzeyde yapılmaları, hangi sorunlara yol açar çocukluktan itibaren öğretmek değil mi?

5- Ancak bu kez de 3. ve 4. madde doğru ama bu kumar işinin içine mafya, kara para vb giriyor, polisiye yönü de var o nedenle yasaklamak toptan çözüm derseniz yine başa dönmezmiyiz? Çünkü bu kez de örneğin yasal limitlerin üzerinde de araç kullanmanın bir sürü sakıncası var ve önlenemiyor ve bu tür hatalı kullanımlar yüzünden insanlar ölüyor. Üstelik araç alım satımının içinde de hırsızlık çeteleri mafya şu bu yok mu? O zaman araba kullanmayı da toptan yasaklasak bu sorun da çözülmez mi? Yani bir başka deyişle işin yasal prosedürünü makul ve mantıklı olarak düzenleyemiyor ve denetleyemiyorsak ve polisiye önlemlerini de etkin olarak alamıyorsak benzer her konuda yasak getirmemiz gerekmez mi?

Evet sayın okurlar her konuda doğru tanı, doğru öneri ve temelden çözüm, gerçek çözüm düşüncesinde olmamız gerekmiyormu ? Aksi halde her konuda yasaklar ile hayatımızın nerelere gidebileceğinin farkındamıyız ?

Sadece insana yönelik bilinçli şiddet ve yine doğrudan karşınızdaki insanın sağlığına zararlı eylemlerin yasak olması gerekmiyor mu? Yasakların gerekçelerini ve sınırlarını çok iyi çizmek zorundayız.

 
Toplam blog
: 226
: 558
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

15 Nisan 1959 İstanbul doğumluyum. Marmara üniversitesi siyasal bilimler fakültesi mezunuyum. Ancak ..