Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '12

 
Kategori
Futbol
 

Küme düşmeyi kaldıralım... Peki sonra?

Küme düşmeyi kaldıralım... Peki sonra?
 

Uzun zamandır ülke gündemimizi meşgul eden "Şike" soruşturması artık adli makamlara taşındı. Yakında mahkemeler başlayacak ve ülke gündemimiz daha da karışacak.

Şimdi herkesin derdi şike soruşturmasının bir numaralı şüphelisi Fenerbahçe'nin küme düşüp düşmeyeceği hususu. Öncelikle belirtmek isterim ki dava şu anda henüz başlamadığı için Fenerbahçe'nin suçlu olup olmadığını bilmiyoruz. Ortada bir Etik Kurul raporu var deniliyor. Buna göre federasyon bir karar alacakmış.

58. maddenin hikmeti

Bekleyelim görelim derken meşhur 58. madde üzerinde konuşmalarda başladı. Küme düşme esasını belirleyen bu maddede kısacası "şike yapan düşer arkadaş" deniliyor. Eğer Etik Kurul Fenerbahçe'nin şike yaptığına kanaat getirirse mevcut yasayla Fenerbahçe'nin küme düşmesi gerekiyor.

58. madde üzerinde çeşitli oynamalar yapılmaya çalışılıyor, projeler üretiliyor, küme düşmenin cezası hafifletilmeye çalışıyor.  Olabilir mümkündür, yapılabilir, kimileri buna Fenerbahçe'yi kurtarma operasyonu diyor -ki diyebilir- kimileri Fenerbahçe nasıl küme düşürülür diye feryat figan ediyor -ki edebilir-. Haklıdırlar değildirler. Konuya gelin bir de şu açıdan bakalım.

Diyelim ki küme düşürme cezasını kaldırdık. Guzide kulubümüz Fenerbahçe'nin de şike yaptığı adli makamlarca ve federasyonca tespit edildi akabinin de hakkında bir işlem yapılacak. İşte yasa değiştiği için muhtemelen puan cezası verilecek, şike yaptığı tespit edilen maçlardan yenik sayılacak, teşebbüs ettiği maçlardan 1 puan silinecek vs vs.. böyle bir formül bulundu. Sonuçta Fenerbahçe ligde kalacak.

Küme düşen takım şike yaparsa....

Güzel. Bu epey bir tartışılır ama federasyon böyle bir karar verdi. Ertesi sezon başladı. Kıran kırana bir lig gidiyor. Küme düşme potası karmakarışık birer puanla takımlar dizilmiş. Son hafta maçlarına gelmiş sıra. Bir X takımının mutlaka son maçını kazanması lazım ki ligde kalsın. Başkanı da düşünüyor ben işimi şansa bırakmayım diyor.. Son maç için karşı takımdan 2 tane futbolcuyu ayartıyor; açıkcası şike yapıyor. Bu sayede son maçlarını kazanıp ligde kalıyorlar.

Lig tescil edildikten bir süre sonra bir kaset ortaya çıkıyor ya da bu şike olayı teknik takibe yakalanılıyor. (Herkesin kasedi var nasıl olsa). Bir şekilde belgeleniyor. Federasyon hemen olaya el koyuyor.  Şike yaptığı ispatlanmış takıma ceza verilecek. İyi de ne ceza verilecek ?

Adamlar sadece 1 maç şike yapmışlar. Küme düşüremiyorsun. Çünkü maddeyi değiştirdin. Ceza verecek olsan sadece 1 maç en fazla 3 puan ceza verebiliyorsun. Ne yapacağız şimdi ?

O takım yerine küme düşen takımda isyanlarda.. ortalığı velveleye veriyor ki hakkımız gasp edildi diye. Sonuçta haklılar ama ne karar vereceğiz ? Yani arap saçına dönüyor işler.

Juventus'tan yola çıkarsak

Önümüzde bir Juventus örneği var. Hem küme düşürüldüler hem de eksi puanla ikinci lige başladılar. O dava halen devam ediyor. Kesinlikle Fenerbahçe'nin küme düşürülmesi maddi manevi Türk futboluna muhakkak zarar verecektir. Orası su götürmez bir gerçek. Ama Fenerbahçe'nin şike yaptığına dair karar alınırsa ne ceza verilecek o zaman ?

Sadece Fenerbahçe için değil, hangi kulüp olursa olsun. Ne ceza vereceğiz? Dünyanın her yerinde küme düşme cezası var. Etik olarak, vicdani olarak nasıl bir karar alınacak ?

UEFA ve FIFA'mı karar versin ?

Bağlı olduğumuz UEFA ve FİFA çoktan işimize burunlarına soktular. Artık bir an önce bu işi sonlandırmak gerekmektedir. Doğrusuyla yanlışıyla günahıyla sevabıyla federasyon artık bir karar vermelidir. Rapor dediler geldi, delil dediler geldi, klasör dediler geldi.

Türk futbolunu daha fazla kaosa sürüklemeden federasyonda görevli olan herkes üzerindeki kulüp formalarını çıkarıp bir an önce sonuca varmalılar.. Kendi ipimizi kendimiz keselim yoksa başkaları kesmeye çoktan niyetlenmiş vaziyette.

 

 
Toplam blog
: 106
: 1591
Kayıt tarihi
: 11.07.11
 
 

Metin ve haber yazarı ..