Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Kümesteki fil

Kümesteki fil
 

Kültür kültür yok olan bir kent orada, bizler de gözlerimiz kapalı, kulaklarımız tıkalı izliyoruz...


Kültür ve İstanbul demişken "2010 Kültür Başkenti" projesine de değinmekte fayda var. Artık işin 'proje'lik hali kalmadı. Somut bir gerçek olarak tarihler 2010'u gösteriyor. Ama projenin somutları hala ortada yok.

Yani soyut!

Durumun traji komik olan yanı, ortada olan bir olgunun bu derece ısrarcı bir şekilde çarpıtılması değildir.

Çarpıtmayı yapanın vicdanının olmaması kusuru açıklayabilir. Asıl acı verici gülünçlüğü; kandırılanın kandırıldığını fark etmemedeki ısrarıdır.

İstanbul, Almanya'nın Essen ve Macaristan'ın Pécs ile birlikte koltuğu paylaşıyor.

Ama burada bazı konuları da bilmekte yarar var.

Kültür Başkentliği oyunu 1985 de Atina ile başladı. O dönemde gerçekten kültür kenti olan yerler seçiliyordu...

İlk başkentler sırasıyla: Floransa, Amsterdam, Batı Berlin, Paris, Glasgow, Dublin ve Madrid oldu. Bu liste pek uzun sürmedi. Avrupa bitti. Listeye ufak tefek yerler eklenmeye başladı.

Asıl bomba 1998 de yaşandı. 2000 yılı başkenti seçilecekti ki kavga kıyamet götürdü ortalığı götürdü.

Senin kentin benimkini döver kavgası başladı.

Sonuçta o toplantıda: Reykjavík (İzlanda), Bergen (Norveç), Helsinki (Finlandiya), Brüksel (Belçika), Prag (Çek Cumhuriyeti), Krakov (Polonya), Santiago de Compostela (Galiçya, İspanya), Avignon (Fransa), Bologna (İtalya) seçildi. Hepsi birden aynı anda 2000 yılının kültür başkenti oldu! Kurdele kesmekten Avrupalı siyasilerin elleri nasıl bağladı. İşin cıkkı çıkmıştı...

Bu cılkın üzerine 2001 yılında proje için ülkelerin bütçe payları yeniden ayarlandı. İsyanlar da böylece başladı. Derken; projenin gidişatı bizim 23 Nisan törenlerindeki bir uygulamaya döndü...

Nasıl mı?

Hani 23 Nisanlarda, bayramın hatırına, çocukları koltuklara oturtur, onları kaymakam, vali, bakan filan yaparız ya... Aynı öyle.

Ekonomik ve kültürel yönden daha iyi imkanlar ve tanıtım arayan küçük kasabalar bu koltuğa oturmak için başvuru patlaması yaptılar. Ufak tefek kasabalar, hatta beldeler ‘Kültür başkenti’ seçilmeye başladı.

Bu süreçte; Brugge, Salamanca, Graz, Genova, Lille, Cork, Patras, Lüksemburg, Sibiu, Liverpool, Stavanger, Linz, Vilnüs gibi kentler seçildi.

Şimdi sıkı durun: 20.000.000'a yaklaşan nüfusu ve Avrupa’nın 17 ülkesinden büyük ekonomisi ile bunca civcirin arasına bir fil girdi!..

İstanbul, Almanya'nın Essen ve Macaristan'ın Pécs kasabası ile birlikte Avrupa Kültür Başkenti oldu.

Hep sevgi ile kalın.

Murat SEVGİ

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..