Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '10

 
Kategori
Futbol
 

Kupa maçı ter idmanına dönünce

Kupa maçı ter idmanına dönünce
 

Galatasaray sıkmadan kazandı.


Orduspor’un 23 yıl sonra sahasında Galatasaray’ı ağırladığı maç başlamadan bitti desek yeridir. Mor-beyazlılarda stoperlerden Erol henüz beşinci dakikada Arda’ya yaptığı sert hareket sonrası kırmızı kart görünce, akabinde pozisyonun kahramanı Arda Caner’in yaptığı asisti boş geçmeyince, maçın onuncu dakikasında Orduspor’un süngüsü düştü. Bu dakikadan sonra ilk yarının genelinde Galatasaray’ın motivasyon kaybı yaşadığını, Orduspor’un kıpırdandığı birkaç pozisyon dışında insanın uykusunu getiren bir 35 dakika izlediğimizi belirtelim.

Karadeniz ekibini bu sezon çalıştıran üçüncü teknik direktör olan Ahmet Akcan, Aralık ayı sonunda başladığı görevinde tercihlerini genelde genç isimlerden yana kullanacağı yönünde sinyaller verdi. Galatasaray karşısında sahaya çıkan on birden altı futbolcu 23 yaş ve altındaydı. Klasmanında oynadığı ilk 17 maçlık periyodu 17 puanla on beşinci sırada kapatan Orduspor’da bireysel olarak futbolcu kalitesinden bahsedebilmek çok mümkün değil. Galatasaray karşısında sağ bek mevkiinde oynayan Almanya orijinli Müslüm dışında dikkat çeken bir oyuncu olmadı. Beşiktaş altyapısından tanıdığımız Emre Özkan ve Rıza Şen ile Galatasaray’dan gelen genç oyun kurucu İrfan Başaran da zaman zaman takımlarına faydalı oldular ancak bu futbolcuların performansı Galatasaray gibi güçlü bir rakibi geçmeye yetmedi. Maç öncesinde takımını 4-1-4-1 şeklinde kurgulayan Ahmet Akcan, henüz beşinci dakikadaki kırmızı kart sonrası ön libero Fatih’i stopere çekip düzeni 4-4-1’e çevirmek zorunda kaldı. İleri uçtaki Yunus, Servet ve Emre gibi iki tecrübeli stoperle boğuşma konusunda sıkıntılar yaşayınca ileride top tutamadı ve Galatasaray orta sahası oyuna istediği gibi yön verdi.

Orduspor’dan ve oyunundan bu denli ayrıntılı bahsetmemizin sebebi, bu maçın Galatasaray açısından ter idmanından öte hiçbir anlam taşımaması yüzünden. Hiç sıkmadan karşılaşmayı 3-0 kazanan sarı-kırmızılı takım, ikinci yarı kampı çerçevesinde adeta bir hazırlık maçı oynadı. Rijkaard’ın 4-3-3 sisteminden vazgeçmediği bu karşılaşmada Emre Aşık’ın takıma dönüşü taşların yerli yerine oturmasına yol açtı. Servet’in partneri Emre Aşık olunca, Hakan Balta sol bekteki görev yerine Caner de her zaman savunduğumuz gibi sol öndeki asli bölgesine döndü. 90 dakika geneli dikkate alındığında Caner’in galibiyette önemli pay sahibi olduğunu görmek sanıyorum Galatasaraylılar açısından mutluluk verici. Defansın önündeki üçlüden Mustafa Sarp daha çok savunma güvenliğini sağlamaya yönelik görevler üstlenince, hücuma destek verme işini Barış ile Ayhan’ın aralarında paylaştıkları görüldü ki, Ayhan’ın uzun aradan sonra ilk kez bu kadar faydalı olduğunu belirtelim.

Sarı-kırmızılı takım stoper bölgesinde alternatifi bulunduğu sürece dengeli takım yapısını korumayı ve oyunda belirli bir standardı tutturmayı başarıyor. Geçen yıldan bu yana devam edegelen stoper problemi ise bu bölgedeki alternatifsizlik sebebiyle kanatlardan ve ön libero bölgesinden defans bloğuna oyuncu kaydırılmasına yol açıyor, Galatasaray’ın futboluna etki ediyor. Bu sebeple daralmakta olan ara transfer döneminde yabancı bir stoper ile tandemin takviye edilebilmesi çok önemli. Haldun Üstünel’in bu yöndeki arayışlarına hız vermesi Galatasaray lehine olur kanaatindeyim. Son olarak; Linderoth’u hala Galatasaray formasıyla maça çıkarken görmenin yarattığı anlam kargaşasına son verse Galatasaray yönetimi iyi bir iş daha yapmış olacak.

 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..