Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '14

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Kupa tedavisine (tıbbı hacamat) yakından bakalım

Kupa tedavisine (tıbbı hacamat) yakından bakalım
 

Hacamattan sonra deride farklı renkler ve tonlamalar görülebilir. Böylece  semptomları ve fiziksel belirtileri gözlemleyerek derinin renklenme ve tonlamalarına göre hastalıklar hakkında ön tanı planlaması yapılabilir, hatta bir kısım hastalıklar  teşhis edilebilir.

Deride hacamat öncesi ve sonrası renklenme ve tonlama reaksiyonları:

Koyu veya açık renkte görünümler olabildiği gibi mat veya parlak, yağlı görünümler olabilir. Bu görünümler bize kanın akışkan veya durağan olduğunu, tıkanıkları, stazı gösterir.

Ciltte hacamat öncesi ve sonrası oluşan plaklar sistemik bozuklukların ve kan pıhtılaşma bozukluklarının olduğunu gösterir.

Ciltte farklı tonlarda dağınık lekelerin oluşu  "Qi" ve kan stazını gösterir.

Kırmızı parlak görünüm  "Yin"  eksikliği ile birlikte yanma hissini oluşturur.

Ciltteki koyu kırmızı görünüm kandaki yağ oranı hakkında bize bilgi verir.

Ciltteki  soluk beyazlık kandaki patojen gazın varlığını gösterir.

Atopik kişilik denen alerjiye yatkın olan kişilerde hacamat bölgelerinde kırmızı-mat renklenmeler görülür.

 

  1. Kanser, tümör, travma, enfeksiyon, enflamasyon etkisiyle oluşan anotomik değişimler sonucu morfolojinin bozulması  gibi cerrahi müdahale gerektiren durumlarda hacamatın etkisi yok denecek kadar azdır. Bu nedenle yukarıda sayılan  durumlar oluşmadan önce yapılan hacamat en iyi hacamattır.
  2. Kırıklar, kemik ve eklem çıkıkları, vücutta rüptür, organ kayıpları.
  3. Kimyasal ve fiziksel travmaya bağlı oluşan hastalıklar, yanıklar.
  4. Boğulma, elektrik çarpması gibi  kazalar sonucu oluşan hastalıklar.

 

TIBBİ HACAMAT TEDAVİSİNİN DÖRT ANA YARARI VARDIR

1. Organların genetik fonksiyonlarını teşvik etmek. Her mini çiziğin belirgin bir organı uyarması sonunda, organın işlevinin teşvik edildiğinin bilimsel olarak kanıtlanması ile kupa tedavisinin akupunktur etkisi ortaya çıkmıştır. Kupa terapisi ile negatif basınç oluşturulması bir çeşit akupressör etkisi oluşturmaktadır. Bu negatif basınç  kan akışının artmasına yol açacaktır ve böylece organlar daha iyi çalışacaktır.

2. Qi akışını düzeltmek, yin ve yang dengesini oluşturmak ve dolayısı ile vücudumuzu dengeye getirmek için, hacamat (kupa tedavisinin) etkisi çok belirgindir. Hastalar bunu birkaç seans sonra ifade ederler. Aksi taktirde Qi dengesizliği nedeniyle meridyenlerde enerji blokajları oluşabilir. Bu da genel belirtiler olarak baş ağrısı, karın ağrısı, iştahsızlık, adet ağrısı vb. kendini gösterir. Bu belirtiler hacamat veya akupunkturla tedavi edilmezse çeşitli komplikasyonlara sebep olur. Meridyen blokajları bu yollarla açılmalıdır.

3. Tıbbi hacamat, kupalama öncesi ve sonrası hastalıkları tanı imkanını bize verebilir. Kupalama öncesi ve sonrası cilt görüntülerini karşılaştıran tecrübeli bir göz hastanın genel durumu, muhtemel hastalıkları konusunda fikir edinir. Hastalık teşhisinde kupa terapisinin önemi çoktur.

4. Kilo kaybına sebep olur. Kupa terapisi uyguladığımızda, vücudumuzun metabolizması artacak, böylece daha fazla yağ yanmış olacak ve kilo kaybı amacına daha kolay ulaşılacaktır.

 

KAN DANMARLARI NASIL TIKALI OLABİLİR?

Çoğunlukla sağlıksız yaşam tarzının neden olmasıyla, kan damarları tıkanabilir. Çok fazla tuz, gıda içecek ve ilaçlardaki kimyasal koruyucular, renklendiriciler, tatlandırıcılar, katkı maddeleri, aromalar vb kimyasallar, günlük hareket ve egzersiz eksikliği, stres, sentetik madde içeren ve çok sayıda ilaç, kirli içme suyu, çok yağlı yiyecekler ve yüksek kolesterollü gıda tüketimi. Bütün bunlar kan damarlarında bir süre sonra çok rahat tıkanıklık yapabilir.

Kan damarlarının tıkanması daha çok sayıda kılcal damar oluşmasına, kollaterallerin oluşmasına neden olur. Hacamat, kupa tedavisi derevaskülarizasyona sebep olur, yeni damarlanma sebebidir ancak birinci sebeple oluşan damarlanma kompansasyon mekanizması ile olduğu için hipoksi veya enboli(pıhtı) atma sınırındadır, oysa tıbbi hacamat sonrası oluşan revaskülarizasyon, yeni damarlanma, zaten yeterince oksijenlenen dokuların daha rahat beslenme ve oksijenlenmesine neden olacaktır. Adeta dokulara emboli ve hipoksi ihtimalini tamamen ihtimal dışı yapacak, ne kadar egzersiz yaparsa yapsın kişide hipoksi ve emboli olmayacaktır. Yeni oluşan genç alyuvarlar daha esnek ve hacimce daha küçük oldukları için doku ve hücrelere daha kolay nüfuz edip, besleme, oksijenleme ve atıkları uzaklaştırma görevini daha rahat yapacak ve vücut rahatlayacak, ağrılar azalacaktır. Bu iddiaları kanıtlayan birçok  bilimsel referanslara rastlamak mümkündür.


HACAMAT ÇİZİĞİ NASIL ATILIR?

Neşteri elimize çizik atma pozisyonunda yerleştiririz. Neşteri tuttuğumuz elimizin bir bölümünü sabitleyerek, sadece epidermis yani üç cilt tabakasının en üst tabakasını içerecek şekilde üç beş adet yaklaşık 0.5- 1 cm uzunluğunda 0.1 – 1 mm derinliğinde cildi belirli oranda gererek  insizyon, çizik atılır. Bu ekstra ince çizikler 3-5 adet kontrol çiziği olarak atıldıktan  sonra bakılır,  kişinin cilt durumuna göre, kanama eğilimine göre, kontrol çiziklerinden alınan görüntüye göre sonraki çizikler hiçbiri diğerinin üzerine gelmeyecek, kesişmeyecek şekilde atılarak tıbbi hacamat tamamlanır.


CİLT HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Cildimiz üç tabakadan oluşur. Epidermis, dermis ve deri altı tabaka. Kılcal damar cildin epiderm tabakasında  çok küçük boyutlu olan kan damarıdır. Arteriol ve venül denen biraz büyük damarlar deri altı tabakada yoğun olarak bulunmaktadır. Hacamat yaparken iğne kullanıyorsanız mümkün olduğunca kısa olarak kullanılması uygun olur. Büyük damarlar ve sinirleri zedelememeye özen gösterilmeli, bunun için anatomi bilgileri tazelenmelidir. Eğer büyük damarlar zedelenirse oradaki kan basıncı yüksek olduğu için kanamalar olabilmektedir. Vücudun ihtiyacı olan kan çıkışları yerine kılcal damardan statik, viskozitesi yüksek kanı dışarı almak hastayı koruyucu ve tedavi edici olarak  oldukça elzemdir. Şu durumlarda hastalarda müşahede edilebilmektedir, viskozite çok yüksek olursa istenen kanı dışarı almakta zorlanılmaktadır. Bazı vücutlarda cilt kalınlığı olduğu için, uygun numaralı bisturiler biraz derince uygulanabilmektedir.


EPİDERMİS DERİ TABAKASI İÇİNDE KILCAL DAMARLARIN TIKANMASI İLE ÇEŞİTLİ HASTALIKLAR ARASINDAKİ İLİŞKİLER

Temel olarak, insan vücudunun bir bölümü ile bir diğeri arasında bağ vardır. Vücutta bir bölgedeki iyilik hali diğer bölgeleri de olumlu etkiler. Bunun terside doğrudur, yani bir bölgedeki hastalık diğer bölgeleri olumsuz etkiler yani vücut bütünlük içindedir. Reflexoloji tedavisi bu konuda örnek olarak gösterilebilir. Reflexolojide ayağa masaj yapılır gözdeki yanmalar geçer.



Dr. Turanşah TÜMER

Kupa Tedavisi (Hacamat) Eğitmeni

www.turansahtumer.com

www.tibbihacamat.com

 
Toplam blog
: 5
: 5837
Kayıt tarihi
: 26.06.14
 
 

Dr. Mehmet Turanşah Tümer 1965 yılında Adana'da doğdum. Konya Anadolu Lisesini bitirdim, İsta..