Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '08

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Küpe Takan Erkekler İyi midir?

Küpe Takan Erkekler İyi midir?
 

KÜPE TAKAN ERKEKLER İYİ MİDİR?

Eskiden sadece kadınlar küpe takarlardı, şimdi erkekler de küpeli! “Deli deli tepeli, kulakları küpeli!” diye bir söz vardır. Bu söz küpe takanlara deli gözüyle bakılıyor da ondan mı söylenmiş, yoksa küpeye uyak olsun diye mi bilmiyorum. Günümüzde öyle acayip küpeler takıyorlar ki, onları görünce ister istemez bu söz geliyor aklıma. Hadi kadınlar neyse, erkeklerin küpe takmalarını yadırgıyorum. Küpeyi kadınlara özgü bir takı olarak görüyorum. Bu düşüncemi küpe takan bir öğrencime ilettim. Yavuz Sultan Selim’in de küpe taktığını söyledi. Araştırmalarıma göre, Yavuz Sultan Selim, Mısır’ı fethedip Kahire’ye girdiğinde kölelerin kulaklarında küpe olduğunu görüp küpe takmaya başlamış. Nedenini soranlara, “Ben de halkımın kölesiyim” demiş. Halka hizmet etmek iktidar olmak istediklerini belirten politikacılarımız arasında küpe takmak moda olsa, kaçta kaçı küpe takmayı hak eder acaba?

Köle deyince aklıma geldi. Hepimiz köleyiz bir bakıma. Kimi hırsının kölesidir, kimi şehvetinin... Bu arada liderine, şefine kul köle olanlar, onun için canını hiçe sayanlar da vardır. Kimi kişiler zengin olmak için gece gündüz köle gibi çalışır, kimi zenginler de emri altındakileri köle gibi çalıştırırlar. Âşıklar sevgililerinin kulu kölesi olmaya can atarlar ya da sevgililerine kul köle olacaklarını söylerler ama bir süre sonra onların kendilerine kul köle olmasını beklerler. Her köle küpe takacak olsa küpeler karaborsaya düşer herhalde!

Kazım Kanat, Sabah gazetesinde çıkan “Hayat Böyledir- İki Haylim Daha Kaldı” adlı yazısında hayallerinden birinin kulağını deldirip kocaman bir küpe takmak olduğunu yazmış. Acaba şaka mı ediyor diye yazısını okumayı sürdürdüm. Meğerse yazarımız bir tekne almış, kendini filo komutanı sanmaya başlamış. Dediğine göre, denizciler küpe takarlarmış. Bunu iki nedeni varmış. Birincisi; bir denizci okyanusu geçtiği gün küpe takarmış. Bu usta bir denizci olmanın işaretiymiş. İkincisi ise; evlerinden uzakta, yalnız yaşayan bu onurlu insanlar kimseye muhtaç olmamak için kendi cenazelerinin masrafını küpeyle öderlermiş. Yani kimi denizciler cenaze masrafları onunla karşılansın diye küpe takarlarmış. Evremizde kulağı küpeli dolaşan gençlere bakıyorum da, amma da çok denizci varmış ha, diye düşünüyorum...

Şimdi pek gerekmiyor ama eskiden, sonra zor olmasın diye kızların kulakları küçük yaşta deldirilir, delik yeri kaybolmasın diye de deliğe ip bağlanırmış. Bu konuda şöyle bir fıkra var: Evin babası kız çıkmayan gelinine zaten kızıyormuş. Gelin hanım bir de karşısına, “Kulağımı deldirmek istiyorum. Kulak delecek birini tanıyor musunuz?” diye çıkınca adam dayanamamış; “Ne ters insanmışsın sen böyle? Evde deldireceğin şeyi burada deldirmeye kalkıyorsun, burada deldirmen gerekeni ise evde deldirmişsin!” diye bağırmış.

Bu söz kulağınıza küpe olsun. Neyi nerde ne zaman deldireceğinizi iyi bilin, deldireceğiniz şeyin yerini, zamanını sakın şaşırmayın!

Deli deli tepeli, kulakları küpeli!

Temiz olun, gezmeyin kirli ve de lekeli...

 
Toplam blog
: 776
: 600
Kayıt tarihi
: 13.10.06
 
 

Emekli edebiyat öğretmeniyim. Yazı ve şiirlerim çeşitli gazete ve dergilerde çıkmaktadır. 20 kita..