Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ocak '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Kupon ile Umre, "kumar değilse de kumara benziyor"!

Kupon ile Umre, "kumar değilse de kumara benziyor"!
 

Milyonlarca müslümanın ziyaret etmek istediği Kabe


 Konya’nın Seydişehir İlçesi’nde Seydişehir Çevre, Kültür, Gençlik ve Sosyal Dayanışma Derneği, ilköğretim okulu öğrencilerinin camide namaz kılması için ’Namazını Camide kıl, puanını topla, ödülü kap’ sloganıyla, ’Haydi çocuklar camiye’ adlı yarışma başlattı.

 Haberin spotu:“Namazı camide kıl bilgisayarı kap!”

 Alışveriş merkezi  çekilişle umreye gönderiyor: “KOC’den gün içerisinde yapacağınız toplam 100 TL lik alışverişe birçekiliş kuponu hediye...”

 

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği ve Aktif Fuarcılık’ın ortaklaşa düzenlediği ‘’3. Hac, Umre ve İnanç Turizmi Fuarı’’ ziyaretçiler arasında yapılacak çekilişle 13 kişiyi umreye gönderecek.

 Akit gazetesi her ay elli okurunu umreye gönderiyor!

 İnternette konuyla ilgili araştırma yapınca birçok umre kampanyasının yapıldığını görüyorsunuz.

 Okuru sıkmamak adına ve konuda uzman olmadığım  için çekilişle/kuponla umreye gitmenin din açısından kestirmeden Prof. Dr. F.Beşer’in “Herhalde caizdir” yorumunu izlemenizi öneriyorum. Yorum özeti:”Tam kumar değilse de kumara benziyor!”

 

Peki konu hakkında Diyanet ne diyor? Bir bakalım. Diyanet sitesinde  veritabanında “Çekiliş ile umreye gitmek caiz midir.” diye  aradım sonuç alamadım.Birde “ kupon karşılığında umreye gitmek caiz midir” diye aradım.Cık sonuç yok,” Kayıt bulunamadı” diyor.Demek hiç kimse merak etmemiş…

 

Yukarıda “Tam kumar değilse de kumara benziyor!” yorumunu paylaştım ama okuru yormamak için bir sonuç daha bulalım internetten.

 

İşte;“…Gazete tarafından verilen hediyenin alınıp satılması, hediye edilmesi helal olmalıdır. Zararlı ve müstehcen kitaplar, sarhoş edici şeyler olmamalıdır. Kupon karşılığı hediye veren gazete fikren zararlı olmamalı ve müstehcen neşriyat yapmamalıdır. İslam'da Helaller ve Haramlar, İsmail Mutlu, (Mutlu Yayıcılık)”  Altını çizdiğim bölümde ifade edilen “fikren zararlı, müstehcen neşriyat” ifadeleri muğlak geldi bana.

 

İsterseniz verdiğim linkteki açıklamaları okuyun. Orada,“Diyânet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu'nun kur'a yâni çekiliş ile hediye vermenin câiz olduğunu bildiren fetvâlarından biri şöyle: Para ödeyerek bilet alan kimselerden bir kısmına ikramiye çıkıp, bir kısmına çıkmadığı için kumardır.” deniliyor.

 

 

Sonuç yerine, toplumun değerleri, kutsalları istismar edilmemeli diyeceğim ama memlekette istismar öyle sıradan bir hale gelmiş ki yazmaya çalıştığım bu yazının işe yarayacağına dair umudum çekilişle umreye gitmek kadar düşük bir olasılık.

Tevfik Fikret’in Han-ı Yağma şiirinin son bölümünü paylaşıyorum. Şiirin tamamına son sözcükteki linkten ulaşabilirsiniz.

 

Verir zavallı memleket, verir ne varsa, malini
Vücudunu, hayatını, ümidini, hayalini
Bütün ferağ-ı halini, olanca şevk-i balini
Hemen yutun düşünmeyin haramını, helalini...

Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı iştiha sizin
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin

Bu harmanın gelir sonu, kapıştırın giderayak
Yarın bakarsınız söner bugün çıtırdayan ocak
Bugünkü mideler kavi, bugünkü çorbalar sıcak
Atıştırın, tıkıştırın, kapış kapış, çanak çanak...

Yiyin efendiler yiyin, bu han-ı pür-neva sizin
Doyunca, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..