Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '20

 
Kategori
İnançlar
 

Kur’anı Kerim’de Mesaj Var-35

İnsanlar birlikte yaşamak zorundadırlar. İnsanın tek başına yaşayabilmesi zor bir durumdur. İnsanların birlikte güzel bir şekilde yaşayabilmeleri için öncelikle iyi ilişkiler kurmaları gerekir.
 
Kişiler konuşmak suretiyle tanışırlar ve  bir birlerine yakınlaşırlar. Böylelikle dostluklar ve arkadaşlıklar gelişir.
  
Dostluklar  sağlam temeller üzerine kurulursa uzun süreli olur. İyi dostluklar güzel sözlerle başlar. Güzel konuşan insanlar güzel huylu olurlar. İyi insanların içlerindeki iyilik ve güzellik  sözlerine yansır.
 
Güzel huylu kimselerin sözlerinde çirkinlik görülmez. Onların hayatlarında  aşağılayıcı ve alaya alıcı sözler bulunmaz. İyi ve güzel konuşanlar, asla küfürlü, argo veya çirkin sözler kullanmazlar.
Onların konuşmaları Allah’ın ve Resulünün hoşnut olduğu şeylerdir. 
 
Sevgili Peygamberimiz Hz Muhammed (s.a.v.)şöyle buyurur: 
"Allah'a ve âhiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun." (Buhârî, Edeb 31, 85, Rikak 23) İşte bizlerde konuşmalarımıza dikkat etmeliyiz. Hayırlı şeyler konuşmalıyız. İyi ve güzel sözler söylemeliyiz. Konuştuklarımızın hangi anlamlara geleceğini iyi düşünmeliyiz.
 
Karşımızdakilere kırıcı ve itici sözler söylememeliyiz. Boş ve gereksiz konuşmalardan uzak durmalıyız. Konuşacağımız vakit güzel  sözler sarf etmeliyiz.
 
Söz ve hareketlerimizle yapıcı olmalıyız. Konuştuklarımızla çevremizdekilere güven vermeliyiz. Yalan ve kötü sözlerden kaçınmalıyız. Şaka bile olsa kötü ve çirkin sözler kullanmamalıyız.
İyi ve güzel sözler Allah’ın ve Resulünün sözleridir.
 
Allah’ın ayetleri ve peygamberimizin hadislerinin anlamına uygun sözler dilimize alıştırmalıyız.
Dilimizi Allah’ın ve Resulü Hz. Muhammed’in hoşnut olacağı güzel sözlerle süslersek, devamlı güzel konuşuruz.
 
Şeytan bizi hiçbir zaman boş bırakmak istemez. Şeytan insanı her daim kötüye yönlendirir. Şeytan nefsimizi esir alarak bizi kötü ve çirkin sözlere yöneltir. Özellikle kızgın anımızda şeytan bize kötü söz söyletir. O anda düşüncemizi kaybederiz kötü söz ve çirkin hareketlere kolayca yöneliriz.
 
Hiçbir zaman şeytanın tuzağına düşmemeliyiz. Konuşmalarımıza dikkat ederek her zaman ve her ortamda sözün en güzelini söylemeliyiz. 
 
Yüce Allah’ın  Kur’an-ı Kerim’deki mesajı şöyledir: 
 
“İnanan kullarıma söyle, en güzel şekilde konuşsunlar. Doğrusu şeytan aralarını bozmak ister. Şeytan şüphesiz insanın apaçık düşmanıdır....”  (İsrâ Suresi 53. Ayet)
 
Ne mutlu her daim güzel konuşanlara…
 
 
Toplam blog
: 367
: 683
Kayıt tarihi
: 08.04.13
 
 

1965 Trabzon Of doğumluyum. İlahiyat Fakültesi mezunuyun.Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeniyi..