Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '10

 
Kategori
İnançlar
 

Kuran'da, afftmenin önemi!

Kuran'da, afftmenin önemi!
 

Kusurları örtmek, hataları affetmek erdemli bir davranıştır. Oysaki bugün pek çok insana affetmek zor geliyor. Eğer affederse o insanı haklı bulacağı anlamı taşıdığını düşünüyor. Oysaki affetmek, o kişiye hak vermek anlamına gelmez. Affeden insan her şeyden önce Allah’ın rızasını kazandığı gibi içindeki kini de söküp atmış olur.

İnsanlar, yaptıkları hatayı bağışlayan, özür dilediklerinde başkalarını affedebilen kimselere saygı duyarlar.

Evde, okulda, arkadaş ya da aile ortamında günlük yaşamda hatalı davranışta bulunan insanlarla karşılaşmak mümkün. Önemli olan hata yapmak değil, hatayı fark ettiğimiz anda özür dilemektir. Tabii bu gibi hatalı davranışlarla karşılaşan kişiye düşen sorumluluk da; olgunluk gösterip, anlayışlı olmak ve bağışlamayı bilmektir.

Dinimiz bizleri bağışlayıcı olmaya yönlendirir.

Kuran'da affetmenin önemi ile ilgili;

‘’Onlar, bollukta ve darlıkta Allah yolunda harcayanla, öfkelerini yenenler, insanları affedenlerdir. Allah iyilik edenleri sever’’(Al-i İmran suresi, 134 ) "... affetsinler ve hoş görsünler.

Allah'ın sizi bağışlamasını sevmez misiniz? Allah, bağışlayandır, esirgeyendir." (Nur, 22) buyrulmuştur..

Affedelim ki, bizler de affedilelim.

Sevgili Peygamberimiz de (sav) bu konuda oldukça duyarlı davranmıştır. Kendisine ve çevresindeki Müslümanlara eziyet eden müşrikleri bağışlamıştır. 630 yılında Mekke’yi fethettiğinde şehirde genel af ilan etmiştir. O’nun bu güzel davranışı Mekkeliler tarafından büyük bir sevinç ve hayranlıkla karşılanmıştır.

Peygamberimizin yaşadığı bu örnek davranış da, bağışlamanın insanı yücelten bir davranış olduğunu ortaya koymaktadır.

‘’Gerçek pehlivan güreşte rakibini yenen değil, öfkelendiği zaman, öfkesini yenendir ‘’ (seçme hadisler, s, 124)

"Kim sabreder ve bağışlarsa, şüphesiz bu, azme değer işlerdendir." (Şura Suresi, 43) ayetiyle de affetmenin üstün bir ahlak özelliği olduğu haber verilmektedir.

Dolayısıyla müminler affedici, merhametli, hoşgörülü davrananlar ve Kuran'da bildirildiği gibi onlar, "öfkelerini yenenler ve insanlar(daki hakların)dan bağışlama ile (vaz)geçenlerdir." (Al-i İmran Suresi, 134)

Yüreğinizdeki sevgi daim olsun..

 
Toplam blog
: 287
: 13046
Kayıt tarihi
: 22.11.08
 
 

Öğretmenlik yapıyorum ve anneyim. Çocukları çok seviyorum. Yüreği sevgi dolu olan insanlara, sela..